De Akita Inu: Een uniek ras met een rijke geschiedenis

Alles wat je wilt weten over de Akita

Over de Akita

De Akita Inu is ontstaan in Japan en het is een ras die al eeuwenlang onveranderd is. Deze rashond wordt beschouwd als de nationale hond van Japan, als een natuurmonument. Vroeger werd dit ras zeer gewaardeerd en gerespecteerd en de eigenaren waren mensen van adel of aristocraten. Ze werden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals Imperial Guards, voor het jagen op beren of het ophalen van watervogels. Zij zijn de grootste van de Spitz-type rassen. Vandaag de dag is de rashond Akita Inu een trouwe metgezel, een therapie hond en waakhond.

De Akita Inu is een robuust en krachtig ras, met een gespierd lichaam en een dikke, witte vacht. Het is een groot ras, met een schouderhoogte van ongeveer 60-70 cm en een gewicht van circa 35-60 kg.

Is het Akita of Akita Inu?

Akita is een regio in het noorden van Japan en het woord Inu is Japans voor 'hond'. Dit betekent dat oorspronkelijk elke hond in de Akita-regio vaak een Akita Inu werd genoemd. Er is dus geen goed of fout als er gesproken wordt over een Akita of een Akita Inu.

Wat kost een Akita

De kosten voor een Akita kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Akita ergens tussen de € 1.250 en de € 5.000 zal liggen.

Karakter van een Akita

De Akita Inu is groot, stevig en gespierd. De voeten hebben zwemvliezen waardoor het uitstekende zwemmers zijn. Ze hebben een gereserveerde houding met een grote waardigheid. Ze zijn krachtig en reageren alert en moedig. De Akita Inu is een nobel en dominerend ras. Het uiterlijk van de Akita Inu is niet het enige dat hem onderscheidt van andere hondenrassen. Dit ras staat bekend om zijn intelligentie, vastberadenheid en trouw. Akita Inu's zijn uitstekende waakhonden en beschermers van hun eigenaren en gezin. Ze zijn ook zeer sociaal en hechten zich sterk aan hun baasjes.

Temperament van een Akita

De Akita is zeer intelligent, onbevreesd en spontaan en ze gedijen op menselijk gezelschap. Ze zijn zeer trouw aan hun familie en de mensen die ze kennen, maar zijn op hun hoede en afstandelijk voor vreemden. Ze zijn zeer beschermend tegenover hun familie, hun grondgebied, en van hun voedsel. Ze kunnen agressief zijn tegenover andere honden en huisdieren. De Akita kan goed kunnen opschieten met oudere kinderen binnen hun gezin, maar kinderen die ze niet kennen zullen ze niet snel tolereren. Ze zijn uitstekende waakhonden, maar zullen hierbij niet overdreven blaffen. Voor een langere tijd alleen gelaten worden is iets waar dit ras niet goed tegen kan. Ze vereisen een buitensporige hoeveelheid aandacht. Akita's zijn niet aan te raden voor de beginnende hondenbezitter, of eigenaren die rustig en onderdanig zijn.

Verzorging van een Akita

De Akita moet dagelijks met een stevige borstel geborsteld. Ze zijn gevoelig voor aandoeningen als heupdysplasie, hypothyreoïdie, oogproblemen en lupus.

Vacht van een Akita

De Akita heeft een dubbele waterdichte vacht. De bovenvacht is stug, recht en staat enigszins naar buiten. De ondervacht is dicht, zacht en dicht bij het lichaam. Het haar op het hoofd, benen en oren is kort, terwijl het haar op de staart lang en overvloedig is. Ze verharen 2x per jaar. De vachtkleuren van de Akita zijn zuiver wit, rood, sesam, en gestroomd.

Trainen en opvoeden van een Akita

De Akita vereist intensieve en extensieve socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Het is absoluut noodzakelijk dat zij weten wie hun baas is of ze zullen de leiding overnemen. Ze reageren niet op agressieve of hardhandige trainingsmethodes. Zij doen het het beste met geduld, vriendelijkheid, stevigheid, eerlijkheid en consequent zijn.

Zoals gezegd is opvoeding en training is cruciaal voor de Akita Inu. Dit ras heeft een sterk eigen wil en kan dominant zijn, dus het is belangrijk om ze op jonge leeftijd te trainen en op te voeden met consistentie en duidelijke regels. Het is ook belangrijk om te trainen met positieve versterking, zoals belonen met lekkernijen en aandacht, in plaats van straf. Een Akita Inu moet ook sociaal worden opgevoed, omdat ze andere honden en mensen kunnen zien als bedreiging als ze niet goed zijn gesocialiseerd. Het is belangrijk om ze op jonge leeftijd bloot te stellen aan verschillende situaties, mensen en dieren om hun vertrouwen en sociale vaardigheden te versterken.

Activiteit en bewegen van een Akita

De Akita vereist geen overvloed van beweging. Binnenshuis zijn ze matig actief. Ze genieten van speelsessies met hun gezin of andere familie-activiteiten. Als ze te lang geen uitdaging of beweging hebben gehad, zullen ze zich gaan vervelen en daardoor vernielzuchtig worden. Ze genieten van een dagelijkse wandeling, maar het is van vitaal belang dat ze aangelijnd blijven voor het geval je tijdens de wandeling andere honden tegenkomt.

Conclusie

Al met al kunnen we zeggen dat de Akita Inu een uniek en bijzonder hondenras is met een rijke geschiedenis en uitstekende karaktereigenschappen. Dit sterke ras is een populaire keuze onder hondeneigenaren die op zoek zijn naar een beschermend en loyaal huisdier. Of dit ras een geschikte hond is voor iemand die nog nooit een huisdier heeft gehad valt wel te betwijfelen. Maar heb je de nodige ervaring en wil je graag een Akita, dan is deze rashond een geweldige vriend zijn voor zijn baas en gezin.

Kenmerken van een Akita

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 10-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 60-70 cm. Teef: 60-70 cm
  • Gewicht: Reu: 35-60 kg. Teef: 35-60 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Akita

De Akita is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Akita is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test