Akita

Alles wat je wilt weten over de Akita

Rasbeschrijving van de Akita

De Akita is ontstaan in Japan en het is een ras die al eeuwenlang onveranderd is. Deze rashond wordt beschouwd als de nationale hond van Japan, als een natuurmonument. Vroeger werd dit ras zeer gewaardeerd en gerespecteerd en de mensen die eigenaar waren van dit ras waren of mensen van adel of aristocraten. Ze werden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals Imperial Guards, voor het jagen op beren of het ophalen van watervogels. Zij zijn de grootste van de Spitz-type rassen. Vandaag de dag is de rashond Akita een trouwe metgezel, een therapie hond en waakhond.

Karakter van een Akita

Ze zijn groot, stevig en gespierd. De voeten hebben zwemvliezen waardoor het uitstekende zwemmers zijn. Ze hebben een gereserveerde houding met een grote waardigheid. Ze zijn krachtig en reageren alert en moedig. De Akita is een nobel en dominerend ras.

Temperament van een Akita

De Akita is zeer intelligent, onbevreesd en spontaan en ze gedijen op menselijk gezelschap. Ze zijn zeer trouw aan hun familie en de mensen die ze kennen, maar zijn op hun hoede en afstandelijk voor vreemden. Ze zijn zeer beschermend tegenover hun familie, hun grondgebied, en van hun voedsel. Ze kunnen agressief zijn tegenover andere honden en huisdieren. De Akita kan goed kunnen opschieten met oudere kinderen binnen hun gezin, maar kinderen die ze niet kennen zullen ze niet snel tolereren. Ze zijn uitstekende waakhonden, maar zullen hierbij niet overdreven blaffen. Voor een langere tijd alleen gelaten worden is iets waar dit ras niet goed tegen kan. Ze vereisen een buitensporige hoeveelheid aandacht. American Akita's zijn niet aan te raden voor de beginnende hondenbezitter, of eigenaren die rustig en onderdanig zijn.

Verzorging van een Akita

De Akita moet dagelijks met een stevige borstel geborsteld. Ze zijn gevoelig voor aandoeningen als heupdysplasie, hypothyreoïdie, oogproblemen en lupus.

Vacht van een Akita

De Akita heeft een dubbele waterdichte vacht. De bovenvacht is stug, recht en staat enigszins naar buiten. De ondervacht is dicht, zacht en dicht bij het lichaam. Het haar op het hoofd, benen en oren is kort, terwijl het haar op de staart lang en overvloedig is. Ze verharen 2x per jaar. De vachtkleuren van de Akita zijn zuiver wit, rood, sesam, en gestroomd.

Trainen en opvoeden van een Akita

De Akita vereist intensieve en extensieve socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Het is absoluut noodzakelijk dat zij weten wie hun baas is of ze zullen de leiding overnemen. Ze reageren niet op agressieve of hardhandige trainingsmethodes. Zij doen het het beste met geduld, vriendelijkheid, stevigheid, eerlijkheid en consequent zijn.

Activiteit en bewegen van een Akita

De Akita vereist geen overvloed van beweging. Binnenshuis zijn ze matig actief. Ze genieten van speelsessies met hun gezin of andere familie-activiteiten. Als ze te lang geen uitdaging of beweging hebben gehad, zullen ze zich gaan vervelen en daardoor vernielzuchtig worden. Ze genieten van een dagelijkse wandeling, maar het is van vitaal belang dat ze aangelijnd blijven voor het geval je tijdens de wandeling andere honden tegenkomt.

Kenmerken van een Akita

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd:10 - 12 jaar
  • Schofthoogte: Reu 64-70cm, Teef 58-64cm
  • Gewicht: 34-50 kg
Grootte:
5
Beweging:
3
Waakhond:
5
Onderhoud:
2
Sociaal:
3

Welke ziektes komen voor bij een Akita

Van een Akita is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:
Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test