Rasbeschrijving van de Akita

De Akita is ontstaan in Japan en het is een ras die al eeuwenlang onveranderd is. Deze rashond wordt beschouwd als de nationale hond van Japan, als een natuurmonument. Vroeger werd dit ras zeer gewaardeerd en gerespecteerd en de mensen die eigenaar waren van dit ras waren of mensen van adel of aristocraten. Ze werden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals Imperial Guards, voor het jagen op beren of het ophalen van watervogels. Zij zijn de grootste van de Spitz-type rassen. Vandaag de dag is de rashond Akita een trouwe metgezel, een therapie hond en waakhond.

Karakter

Ze zijn groot, stevig en gespierd. De voeten hebben zwemvliezen waardoor het uitstekende zwemmers zijn. Ze hebben een gereserveerde houding met een grote waardigheid. Ze zijn krachtig en reageren alert en moedig. De Akita is een nobel en dominerend ras.

Temperament

De Akita is zeer intelligent, onbevreesd en spontaan en ze gedijen op menselijk gezelschap. Ze zijn zeer trouw aan hun familie en de mensen die ze kennen, maar zijn op hun hoede en afstandelijk voor vreemden. Ze zijn zeer beschermend tegenover hun familie, hun grondgebied, en van hun voedsel. Ze kunnen agressief zijn tegenover andere honden en huisdieren. De Akita kan goed kunnen opschieten met oudere kinderen binnen hun gezin, maar kinderen die ze niet kennen zullen ze niet snel tolereren. Ze zijn uitstekende waakhonden, maar zullen hierbij niet overdreven blaffen. Voor een langere tijd alleen gelaten worden is iets waar dit ras niet goed tegen kan. Ze vereisen een buitensporige hoeveelheid aandacht. American Akita's zijn niet aan te raden voor de beginnende hondenbezitter, of eigenaren die rustig en onderdanig zijn.

Verzorging

De Akita moet dagelijks met een stevige borstel geborsteld. Ze zijn gevoelig voor aandoeningen als heupdysplasie, hypothyreoïdie, oogproblemen en lupus.

Vacht

De Akita heeft een dubbele waterdichte vacht. De bovenvacht is stug, recht en staat enigszins naar buiten. De ondervacht is dicht, zacht en dicht bij het lichaam. Het haar op het hoofd, benen en oren is kort, terwijl het haar op de staart lang en overvloedig is. Ze verharen 2x per jaar. De vachtkleuren van de Akita zijn zuiver wit, rood, sesam, en gestroomd.

Trainen en opvoeden

De Akita vereist intensieve en extensieve socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Het is absoluut noodzakelijk dat zij weten wie hun baas is of ze zullen de leiding overnemen. Ze reageren niet op agressieve of hardhandige trainingsmethodes. Zij doen het het beste met geduld, vriendelijkheid, stevigheid, eerlijkheid en consequent zijn.

Activiteit en bewegen

De Akita vereist geen overvloed van beweging. Binnenshuis zijn ze matig actief. Ze genieten van speelsessies met hun gezin of andere familie-activiteiten. Als ze te lang geen uitdaging of beweging hebben gehad, zullen ze zich gaan vervelen en daardoor vernielzuchtig worden. Ze genieten van een dagelijkse wandeling, maar het is van vitaal belang dat ze aangelijnd blijven voor het geval je tijdens de wandeling andere honden tegenkomt.

Kenmerken

Rasgroep: Spitsen en oertypes
Leeftijd: 10 - 12 jaar
Schofthoogte: Reu 64-70cm, Teef 58-64cm
Gewicht: 34-50 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Tom

geplaatst op 29 april 2021 | 21:56

Ik heb een akita pup en heb al andere honden gehad en opgeleid, maar niet zoals deze. Ik heb juist wat problemen om de aandacht te trekken ofwel van korte duur.

anneke dercksen

geplaatst op 27 december 2020 | 17:09

Onze Yuki is een geweldige kameraad. Een japanse Akita in Brindle print, door iedereen bewonderd, zo mooi, kinderen vinden het meteen een wolf. Ik heb heel veel geleerd van deze hond, omdat ik wel moest. Hij kwam op mijn pad, een lang verhaal. Ik ben honden gewend, gezelligheidshonden. Yuki is geen gezelligheidsdier, geen speelhond, geen knuffeldier, wel een waardig en loyaal gezinslid, voor een akita behoorlijk tolerant naar anderen. Yuki heeft mij geleerd een leider te zijn, wat ik van nature niet ben. Ik ben consequeter, tegen mijn natuur in, ik heb me enorm ingelezen en geinformeerd, wat ik bij mijn andere honden nooit gedaan heb. Ik ben er trots op, dat ik dit voor hem heb over gehad. Zonder dat waren er mogelijk rampen gebeurd. Zorg dat je de akita kent voor je hem in je leven neemt

Ingrid

geplaatst op 6 augustus 2020 | 00:30

Hi Clara, ja hoor. Op voorwaarde dat je een deftig omheining van minimaal 1.60m, liefst 1.80m hoog hebt. Akitas gaan vlot over een omheining van tuindraad die lager is. Ik heb zelf sinds dik 30 jaar American Akitas en ondanks dat het om een grote forse hond gaat die flink wat kilo's op de weegschaal zet, het zelf ooit meegemaakt met een reu die een konijn in de aangrenzende weide gezien had. Die weide was.met schapendraad van 1.20m hoog omheind maar hij ging er zonder deftige aanloop los over. Gelukkig voor Bugs Bunny kwam hij bij het eerste bevel braaf terug en sprong hij ook weer even vlot over die schapendraad :o)

clara

geplaatst op 4 augustus 2020 | 11:06

Hallo, wij zijn niet bekend met het ras Akita Inu en vragen ons af of deze hond alleen mag gelaten worden in de tuin (niet voor een hele dag, gewoon een plasje doen of even naar buiten).

Ingrid

geplaatst op 23 september 2018 | 18:04

Hi Marjan, Een teefje zou kunnen. Katten en kippen met rust laten kan je ze als pup perfect aanleren. Wat betreft je huidige reu moet je je denk ik eerst eens afvragen of die met 10 jaar de drukte van een pup nog aan kan of zal tolereren. Zeker als hij altijd enige hond geweest is zou ik aanraden om pas een andere hond te nemen als hij er niet meer is. Hou er ook rekening mee dat een Akita GEEN hond voor een kennel achter in de tuin is! Fokkers zoek je best via http://www.akitaclub.be/ of http://www.akitaclub.nl/. Voor een volwassen teef kan je ten rade bij: http://www.shibarescue.be/ of https://www.akita-in-not.de/ Van hun herplaatsers is meestal wel geweten of ze bij katten, andere honden en etc. kunnen. Tot slot: koop asjeblieft NOOIT een Akita in een dierenwinkel of bij een broodfokker

Marjan

geplaatst op 23 september 2018 | 17:01

Wij hebben zin in een Akita Inu pup. Tenzij iemand een heel lieve herplaatsings teef weet. On s is afgeraden omdat we katten en kippen hebben. En een reu van 10 jaar. Dit zou net goed gaan. Weet iemand advies?

Ingrid

geplaatst op 4 september 2018 | 23:27

1. de Akita is niet de grootste in de groep van Keeshondachtigen. De American Akita (niet vermeld op deze website) is met een maximum schofthoogte tot 71 cm voor de reuen net iets groter maar vooral forser gebouwd. 2. Erik, de Akita is welliswaar een dominant ras maar heeft niet meer "vechtinstinct" zoals jij dat noemt, dan een Chihuahua. Waarschijnlijk heb jij ergens gelezen dat de Shoguns in het feodale Japan de Akita als vechthond inzetten maar dit is slechts een fabeltje. Dhr Shinjo Kuroki, bestuurslid van de AKIHO heeft dit jaren geleden op een Akita conferentie in Dortmund bevestig. 3. Aniko. Koop asjeblieft geen Akita vanwege de film. Deze is zwaar geromantiseerd, het verhaal er in klopt maar half, en als je goed oplet zie je op een gegeven moment dat Hachiko opeens een teef is!

Erik

geplaatst op 30 mei 2017 | 09:49

@RobinenKira: Dit zijn geen honden om los te laten lopen. Als hun jacht of vechtinstinct getriggerd wordt heeft u ze niet aan een lijntje en kunnen ze zo een kind dood bijten of ernstig toetakelen. Houd ze daarom buiten uw (hopelijk afgesloten) erf aan de lijn a.u.b.

RobinenKira

geplaatst op 25 februari 2017 | 10:41

Zelf heb ik 2 akita's :) Ze hebben alle 2 een ander karakter Haha.. Maar ze zijn alle 2 super braaf! :) ze luisteren super goed en weten als ze wandelen dat ze dicht moeten blijven bij ons.. zelfs de grote loopt los en doet geen vlieg kwaad :P maar Idd kleine kinderen mogen ze niet aaien omdat ze dat niet graag hebben en dan een grol durven te geven... ik woon op een boerderij dus hebben wij super veel plaats ervoor :)

John D Conflict

geplaatst op 4 april 2013 | 07:39

Hallo Mika, Ik heb de website gevonden en zal contact opnemen met een fokker. Dank je wel voor de tip. Hopelijk zullen onze vragen beantwoord worden.

Dummy 4

geplaatst op 3 april 2013 | 14:39

Hallo John, Je zou eens op de website kunnen kijken van de nvai. Als je even googled dan kom je hun website tegen. Daar staan volgens mij allemaal fokkers van deze rashond.

John

geplaatst op 3 april 2013 | 14:34

Weet iemand ook een goede fokker van de Akita? Wij willen erg graag een keer langs gaan bij een fokker om kennis te maken met dit ras en meer te horen over hun karakter en dergelijke

Anika

geplaatst op 14 februari 2011 | 13:09

Hoi Inlove, je bedoelt zeker: Hachi A Dog's Tale. Ik heb zitten janken joh om die film :-)

Anika

geplaatst op 13 februari 2011 | 12:54

ben verliefd op dit ras sinds die ene film met Richard Gere

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test