De Pomeriaan of Dwergkeeshond: vrolijk eigenwijs

Alles wat je wilt weten over de Pomeriaan

Over de Pomeriaan

De Pomeriaan, ook wel bekend als Pomeranian, Pommetje of Pom of Dwergkeeshond, is een kleine hondenras dat afkomstig is uit het noorden van Polen en Duitsland. Ze behoort tot de Keeshondenfamilie. 

De geschiedenis van de Pomeriaan gaat terug tot in de oudheid. Het is bekend dat het type hond al meer dan 4000 jaar geleden voorkwam in Centraal- en Oost-Europa. Het waren toen vooral waakhonden en jachthonden. De voorouders van de Pomeriaan werden gebruikt voor het hoeden van schapen en als waakhond op boerderijen. Het waren toen nog grote honden.

Later werden deze grote honden gekruist met kleinere honden, zoals de Dwergkeeshond en de Spits, om zo een kleiner formaat te krijgen. In de 19e eeuw werd de Pomeriaan populair als gezelschapshond in Engeland en later ook in andere delen van Europa en Amerika.

In de vroege 20e eeuw was de Pomeriaan een van de meest populaire rassen ter wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel Pomerianen gedood of gestolen, waardoor het ras bijna uitgestorven was. Gelukkig werd het ras na de oorlog weer opgebouwd en zijn ze nu nog steeds populair als gezelschapshond.

Wat kost een Pomeriaan

De kosten voor een Pomeriaan kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Pomeriaan ergens tussen de € 2.000 en de € 3.000 zal liggen.

Karakter van een Pomeriaan

De Pomeriaan staat bekend om zijn vrolijke en vriendelijke karakter, maar kan ook wel wat eigenwijs zijn. Het zijn zeer nieuwsgierige honden die graag alles willen ontdekken. Ze hechten zich sterk aan hun eigen mensen en zijn erg oplettend en leergierig. Het zijn absoluut geen schoothondjes en hebben behoefte aan voldoende beweging en mentale uitdaging. Door hun waakzame aard zijn ze snel geneigd tot blaffen bij onraad en beschermen ze hun gezin met veel toewijding.

Temperament van een Pomeriaan

De Pomeriaan is een hond die een sterke band vormt met één persoon en is daarom niet de beste keuze voor beginnende eigenaren en gezinnen. Ze zijn echter ideaal voor iemand die bekend is met het ras of dit type loyale, kleine hond. Hoewel Pomerianen klein zijn, hebben ze een grote persoonlijkheid en staan ze bekend als totale extraverte honden.

Door hun hoge intelligentie weten Pomerianen hoe ze hun eigen weg kunnen vinden, daarom is het belangrijk om ze vanaf jonge leeftijd goed op te voeden.

Pomerianen leren snel nieuwe dingen, zowel goed als slecht. Als ze hun zin krijgen, laten ze vaak een dominante kant van hun karakter zien, wat kan leiden tot opstandig en weerbarstig gedrag. Dit maakt ze moeilijker te hanteren en daarom is consistentie en discipline bij de opvoeding van een Pomeriaan essentieel.

Verzorging van een Pomeriaan

De verzorging en opvoeding van de Pomeriaan vereist enige aandacht. Hun dikke vacht heeft regelmatig onderhoud nodig om klitten en vervilting te voorkomen, wat kan leiden tot huidirritatie en infecties. Het is aanbevolen om de vacht minstens eenmaal per week te borstelen en indien nodig te trimmen.

De Dwergkees kan lijden aan verschillende erfelijke ziektes als gevolg van zijn kleine formaat. Deze omvatten onder andere chronische pijn, met name in het hoofd, en losse knieschijven. Bovendien is de Pomeriaan door hun kleine formaat bijzonder kwetsbaar.

Kwetsbaar vanwege dunnen botten

Het kleine en dunne botgestel van de dwergkees maakt hen kwetsbaar voor botbreuken. Een simpele val vanaf geringe hoogte, een kleine sprong of zelfs spelen met andere honden kan al genoeg zijn om hun fragiele botjes te breken. Hierdoor dienen eigenaren van de dwergkees extra voorzichtig te zijn om te voorkomen dat hun huisdier ernstig gewond raakt.

Vacht van een Pomeriaan

De Pomeriaan heeft een dikke, dubbele vacht die in verschillende kleuren kan voorkomen, waaronder rood, oranje, crème, wit, zwart, bruin, blauw, sabel, gestroomd en merle. De ondervacht is zacht en wollig, terwijl de bovenvacht langer, recht en stug is. De lange dubbele vacht van de Pomeranian moet eenmaal per week geborsteld worden. Teveel borstelen kan de vacht beschadigen.

Trainen en opvoeden van een Pomeriaan

De Pomeriaan is een slimme hond en leert snel nieuwe dingen, maar het is belangrijk om te onthouden dat ze ook een sterke wil hebben en soms eigenwijs kunnen zijn. Daarom is het cruciaal om vanaf een jonge leeftijd te beginnen met de training en opvoeding van de hond. Het gebruik van positieve versterking en beloningssystemen kan helpen om de Pomeriaan gemotiveerd te houden en de training effectiever te maken.

Het is ook belangrijk om de socialisatie van de Pomeriaan niet te vergeten. Vroege socialisatie kan helpen om de hond te leren omgaan met verschillende mensen, dieren en situaties. Hierdoor kan de Pomeriaan beter omgaan met nieuwe ervaringen en minder angstig zijn.

Hun geblaf moet van jongs af aan aangepakt worden anders zullen ze dit onophoudelijk doen.

Activiteit en bewegen van een Pomeriaan

De Pomeriaan is een kleine hond en heeft niet veel beweging nodig. Een paar korte wandelingen per dag en wat speeltijd binnenshuis is voldoende om ze tevreden te houden. Het zijn energieke honden die graag spelen, maar ze hebben niet veel ruimte nodig om dat te doen. Omdat ze gevoelig zijn voor warmte, moet men ervoor zorgen dat ze niet te lang buiten blijven tijdens warme dagen. Omdat ze zo intelligent zijn, is het ook belangrijk om ze mentaal te stimuleren met speeltjes en training. Over het algemeen zijn Pomerianen goed geschikt voor het leven in een appartement of kleinere woning, zolang ze genoeg aandacht krijgen.

Kenmerken van een Pomeriaan

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 18-24 cm. Teef: 18-24 cm
  • Gewicht: Reu: 2-3 kg. Teef: 2-3 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Pomeriaan

De Pomeriaan is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Pomeriaan is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test