De Affenpinscher: loyaal met een grote persoonlijkheid

Alles wat je wilt weten over de Affenpinscher

Over de Affenpinscher

De Affenpinscher is een uniek en verrassend hondenras waar veel mensen nog niet bekend mee zijn. Deze kleine rashond heeft een grote persoonlijkheid, is zeer energiek en speels en is de perfecte metgezel. Maar wat maakt de Affenpinscher nou echt uniek? Wat moet je weten over deze bijzondere hondenras? In dit artikel gaan we dieper in op de Affenpinscher en ontdekken we waarom het zo'n geweldige rashond is.

De Affenpinscher is ontstaan in Duitsland in de 16e eeuw. Ze worden vaak aangeduid als de "apenhond". Dit komt door zowel hun fysieke verschijning als ook door hun heerlijke karakter. Het ras werd oorspronkelijk gebruikt om muizen en ratten te verjagen. Het kleine formaat en het uithoudingsvermogen maakten hen uitermate geschikt voor dit werk. Met de tijd evolueerde het ras en werd het ook gebruikt als gezelschapshond.

De unieke uitstraling van de Affenpinscher

De Affenpinscher valt op door zijn unieke uiterlijk en karakteristieke uitstraling. Het kleine hondenras heeft een ronde kop, scherpe neus en scherpe oren. De vacht van de Affenpinscher is dik en ruw en komt in verschillende kleuren voor, waaronder zwart, zilvergrijs, peper en zout en zwart met beige.

Wat kost een Affenpinscher

De kosten voor een Affenpinscher kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Affenpinscher ergens tussen de € 1.000 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Affenpinscher

De Affenpinscher is een evenwichtig en stevig ras. Ze hebben een combinatie van charme en pit, en dit ras heeft veel moed en lef. Zij zijn ontzettend behendigheid en kundig. Ondanks hun pit, charme moed en lef zal dit ras ook zeker hun gevoeligheid en zachtheid tonen. De rashond Affenpinscher wordt vaak beschouwd als de "clown van de klas".

De persoonlijkheid van de Affenpinscher

De Affenpinscher is een zeer loyale en gezellige hond. Het ras is zeer speels en energiek en houdt ervan om te ravotten en te spelen. Ondanks hun kleine formaat zijn ze zeer waaks en waarschuwen ze hun eigenaar bij elke onbekende aanwezigheid. De Affenpinscher is ook zeer verzorgend en beschermend voor zijn eigenaar en heeft een zeer sterk band met zijn baasje.

Temperament van een Affenpinscher

Affenpinschers zijn zeer leergierig en snel van begrip. Ze zijn ondeugend en speels, aanhankelijk en amusant. Ze kunnen het goed vinden met andere huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid. Ze worden niet aanbevolen bij jonge kinderen omdat dit ras sterk de neiging heeft om hun eten en speelgoed goed te bewaken en te beschermen. Ze worden agressief en zullen onverschrokken reageren tegen iets of iemand die ze als een bedreiging zien. Ze houden ervan om hun baas te vermaken maar ook om vermaakt te worden. De rashond Affenpinscher is graag bij hun familie.

Verzorging van een Affenpinscher

De Affenpinscher vereist minimale verzorging. Hun stugge vacht mag nooit kortgeschoren worden. Wekelijks borstelen en kammen is een must. Het plukken van de vacht moet alleen gedaan worden wanneer dat nodig is. Ze zullen af en toe last hebben van verdwaalde haren die in de hoeken van de ogen kunnen groeien. Deze haren kunnen irritatie veroorzaken en moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. De rashond Affenpinscher is gevoelig voor het hebben van een open fontanel en ademhalingsproblemen.

Vacht van een Affenpinscher

De Affenpinscher heeft een vacht van dichte ruige haren, die ruw en hard zijn. Het is 1 duim in lengte op de schouders en het lichaam. Het hoofd, de hals, borst, buik en benen hebben een langere en minder harde vacht. Zodra ze volwassen zijn heeft dit ras een haardos in de nek en langere haren op het hoofd, wenkbrauwen en hebben ze een baard. Hun vacht dient als bescherming in extreme weersomstandigheden. Ze verharen weinig. De vacht komt voor in verschillende kleuren voor zoals zwart, grijs, zilver en rood.

Trainen en opvoeden van een Affenpinscher

Het kan moeilijk zijn om de Affenpinscher zindelijk te maken. Ze hebben een autoritaire houding, zodat ze een stevige opvoeding nodig hebben die vooral bestaat uit consequent zijn. Ze leren snel, maar reageren niet op herhaling. Het ras de Affenpinscher doet het het beste met een verscheidenheid aan taken, zodat ze zich niet gaan vervelen.

Het is belangrijk om hen op jonge leeftijd te socialiseren, zodat ze zich op hun gemak voelen in verschillende situaties en omgevingen. Het is ook belangrijk om de Affenpinscher te trainen in basiscommando's, zoals "zit" en "blijf". Het is belangrijk om te benadrukken dat de Affenpinscher moet worden opgevoed met een vriendelijke en geduldige houding, zonder fysiek geweld of harde stem.

Activiteit en bewegen van een Affenpinscher

De Affenpinscher is actief en energiek. Hun behoefte om bezig te zijn en bezig gehouden te worden kan worden voldaan met regelmatige speelsessies. Ze kunnen goed in een appartement of flat wonen, uiteraard op voorwaarde dat zij dagelijks de benodigde wandelingen krijgen. De Affenpinscher kan de neiging hebben om te proberen te ontsnappen en regelmatig te blaffen, zodat toezicht nodig is in de buitenomgeving.

Kenmerken van een Affenpinscher

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 14-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-30 cm. Teef: 25-30 cm
  • Gewicht: Reu: 3-3 kg. Teef: 3-3 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Affenpinscher

De Affenpinscher is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Affenpinscher is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test