De Cairnoodle: mix van de Cairn Terriër en de Poedel

Alles wat je wilt weten over de Cairnoodle

Over de Cairnoodle

De Cairnoodle, ook wel bekend als de Cairn-Poo, is ontstaan door de kruising van twee rassen, namelijk de Cairn Terrier en de Poedel. Ze worden meestal aangeduid als "designer honden" en ze zijn (nog) niet zo populair als vele andere kruisingen. Deze hond combineert de speelse persoonlijkheid van de Cairn Terrier met de intelligentie en zachtaardigheid van de Poedel. De Cairnoodle heeft een energiek karakter en staat bekend om zijn trouw aan zijn baasje.

Met hun speelse en vriendelijke karakter en hun bijna hypoallergene vacht, zijn Cairnoodles populair bij mensen die op zoek zijn naar een levendige en aanhankelijke metgezel. Ze zijn ook intelligente honden die het geweldig vinden om te leren en aandacht te krijgen. Cairnoodles zijn echte gezelschapshonden en voelen zich het beste als ze dicht bij hun gezin zijn.

Wat kost een Cairnoodle

De kosten voor een Cairnoodle kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Cairnoodle ergens tussen de € 750 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Cairnoodle

De ideale Cairnoodle is gespierd, stevig en compact. Ze hebben een ‘winterhard’ uiterlijk, hebben een brede kop en grote, donkere ogen. De Cairnoodle is behendig en levenslustig.

De Cairnoodle staat bekend om hun speelse en vriendelijke karakter. Deze honden zijn slim, actief en hebben een sterk verlangen om te behagen en dicht bij hun eigenaar te zijn. Het zijn geweldige gezelschapsdieren en worden vaak beschouwd als geweldige huisdieren voor families.

Temperament van een Cairnoodle

Deze hond is vriendelijk, aanhankelijk en trouw en de Cairnoodle kan beschikken over de stoutmoedigheid van een Terriër, de gevoeligheid van een Poedel, of allebei deze eigenschappen bezitten. Ze vereisen een buitensporige hoeveelheid aandacht en kunnen niet goed tegen negeren of alleen zijn. Ze doen het goed met kinderen, honden en andere huisdieren mits ze ermee zijn opgegroeid. De Cairnoodle is alert, kan wantrouwig tegenover vreemden zijn en zal gaan blaffen als er bezoekers komen of als ze ongewone geluiden horen.

Verzorging van een Cairnoodle

De vacht van de Cairnoodle moet meerdere keren per week geborsteld worden om matten en klitten te voorkomen. Wassen moet regelmatig met een milde shampoo gebeuren. Mondhygiëne is belangrijk om het vroege verlies van tanden te voorkomen. Ze zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals Patellaluxatie, hartproblemen en levershunt.

Vacht van een Cairnoodle

De vacht van de Cairnoodle kan zeer krullend of licht golvend zijn. Het is typisch piekerig en kort over het hele lichaam. Alleen op zijn kop is de vacht wat langer en meer overvloedig.

Trainen en opvoeden van een Cairnoodle

De Cairnoodle vertoont vaak onafhankelijk gedrag, maar is zeker bereid om te behagen. Ze kunnen moeilijk zindelijk te krijgen zijn. De Cairnoodle is bedreven in het leren van trucjes. Ze zullen niet reageren op ruwe of hardhandige methoden. Opvoeding moet gegeven worden met stevigheid, eerlijkheid, geduld, beloning en consistentie.

Soms wat eigenwijs

De Cairnoodle is een slimme hond die van nature nieuwsgierig en alert is. Wel kunnen soms eigenwijs zijn, wat betekent dat de juiste training en opvoeding essentieel is voor hun succes als huisdier. Positieve beloningstraining werkt het beste bij Cairnoodles, waarbij beloningen en lof worden gebruikt om goed gedrag te stimuleren en ongewenst gedrag te verminderen. Begin met socialisatie en training vanaf de puppytijd om ervoor te zorgen dat ze opgroeien tot zelfverzekerde en gehoorzame honden. Het is belangrijk om consistent te zijn in de training en een goede routine te hebben, maar vergeet niet om ook voldoende speeltijd en beweging te bieden. Cairnoodles hebben voldoende mentale stimulatie en fysieke activiteit nodig om zich gelukkig en gezond te voelen.

Activiteit en bewegen van een Cairnoodle

De Cairnoodle is een hond die van nature graag beweegt en veel energie heeft. Hij is daarom het meest geschikt voor eigenaren die actief zijn en hem veel kunnen laten bewegen. Dagelijks wandelen en spelen in de tuin is essentieel om deze hond gezond en gelukkig te houden. Ze zijn intelligent en kunnen goed getraind worden voor gehoorzaamheid en andere activiteiten zoals behendigheid en flyball. Ook vinden ze het vaak leuk om te zwemmen

Kenmerken van een Cairnoodle

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 12-16 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-38 cm. Teef: 25-38 cm
  • Gewicht: Reu: 6-9 kg. Teef: 6-9 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Cairnoodle

De Cairnoodle is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Cairnoodle is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test