De Puli: het ras met de unieke vacht

Alles wat je wilt weten over de Puli

Over de Puli

De naam Puli verscheen voor het eerst in 1751 in de literatuur en men vermoedt dat de oorsprong van dit ras ligt in Tibet en Noord-India. De Puli is samen met andere Hongaarse herdershonden tijdens volksverhuizingen naar Europa gekomen als drijf- en waakhond. Rond 1800 was er nog geen duidelijk onderscheid tussen de Pumi en de Puli, pas in 1902 werd er onderscheid gemaakt tussen beide rassen. In 1924 werd er een rasstandaard vastgesteld, die in 1935 door de FCI werd geaccepteerd, zij het met enkele wijzigingen.

De Puli's werden oorspronkelijk in alle kleuren geboren, inclusief gevlekt. Aan het begin van de vorige eeuw probeerde men echter de Puli's alleen zuiver zwart te fokken. Als gevolg hiervan vermeldde de standaard in 1960 dat de Puli zwart moest zijn. In de jaren zestig kwam de witte kleur echter weer terug in de fok, waardoor de standaard in 1966 werd herzien en vermeldde dat de Puli in verschillende kleurvariëteiten kan voorkomen. Tegenwoordig is er zelfs een eigen standaard voor de witte Puli geregistreerd bij de FCI.

Wat kost een Puli

De kosten voor een Puli zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Puli.

Karakter van een Puli

De Puli staat bekend om zijn oorspronkelijke herdershond karakter en wordt vaak ingezet als hoeder. In Hongarije wordt hij echter vooral gebruikt als waakhond voor erf en goed. De Puli is uiterst intelligent, leergierig en snel van begrip. Hij hecht veel waarde aan nauw contact met zijn baas en familie. In de familie kiest de Puli vaak één baas uit, die hij altijd volgt en gehoorzaamt. Het drijfvermogen zit in zijn bloed, wat hem een goede beschermer en waakhond maakt. Hij is wantrouwend tegenover vreemden en zal zijn waakzaamheid tonen door heftig te blaffen.

De Puli wil en moet werken. Hij heeft veel uitloop nodig en het is aanbevolen om cursussen te volgen om hem zijn energie kwijt te laten raken. De vrolijke en altijd actieve Puli past goed bij actieve mensen en op een boerderij. Het is belangrijk om te beseffen dat het uitbundige en actieve karakter van de Puli bij zijn ras hoort.

Temperament van een Puli

Het temperament van de Puli wordt gekenmerkt door zijn waakzaamheid, intelligentie en leergierigheid. Deze hond heeft van nature een sterke neiging om te hoeden en te beschermen, waardoor hij een uitstekende waakhond is voor huis en erf. Hij is trouw aan zijn baas en familie en hecht veel waarde aan nauw contact met hen. De Puli heeft een eigen wil en kan soms koppig zijn, maar is over het algemeen gehoorzaam en snel van begrip. Hij heeft veel energie en heeft behoefte aan voldoende beweging en activiteit om zijn mentale en fysieke gesteldheid op peil te houden. De Puli kan wantrouwend staan tegenover vreemden en zal dit vaak laten merken door heftig te blaffen. Het is belangrijk om de Puli op jonge leeftijd goed te socialiseren, zodat hij op latere leeftijd minder angstig of agressief reageert op nieuwe situaties en mensen.

Verzorging van een Puli

De Puli heeft een vreemde en unieke vacht en de verzorging vereist speciale technieken. Professionele verzorging moet in het begin worden toegepast. Een volwassen Puli heeft een lange, vervilte vacht die ongeveer 3 jaar nodig heeft om op volledige lengte te komen. Deze dichte en vervilte vacht beschermt hem tegen alle weersomstandigheden, waardoor hij zowel overdag als 's nachts in alle seizoenen buiten kan zijn.

De Puli bekend staat als een van de gezondste rassen en heeft een zeer lage incidentie heeft van erfelijke ziekten, behalve heupdysplasie, wat niet ongebruikelijk is.

Vacht van een Puli

De Puli heeft een unieke vacht die bestaat uit lange, vervilte koorden. Deze koorden beschermen de hond tegen kou en vocht en geven hem zijn karakteristieke uitstraling. Het duurt ongeveer 3 jaar voordat de vacht op volledige lengte is en het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd te beginnen met het scheuren van de vacht in dunne koorden. Het is daarom niet nodig om de Puli te kammen of te borstelen, omdat dit de koorden kan beschadigen. Het is wel belangrijk om te weten dat de Puli veel vuil kan meebrengen het huis in, zoals takjes, gras en bladeren, vanwege zijn vacht. Regelmatig baden en drogen kan helpen om de vacht schoon en gezond te houden. Hou er rekening mee dat een natte vacht goed kan gaan stinken

Trainen en opvoeden van een Puli

Een Puli is een intelligente en leergierige hond die graag werkt en nauw contact heeft met zijn baas en familie. Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd te beginnen met de opvoeding en training van een Puli, omdat hij een eigenzinnig karakter heeft en soms wat eigenwijs kan zijn. Een consequente en geduldige aanpak werkt het beste bij de training van een Puli. Het is ook belangrijk om de hond voldoende mentale en fysieke uitdaging te bieden, omdat hij een actief ras is dat graag werkt en beweegt. Een Puli kan goed presteren in verschillende takken van hondensport, zoals behendigheid en obedience. Sociale en gehoorzame Puli's kunnen ook ingezet worden als therapiehond.

Activiteit en bewegen van een Puli

De Puli is een hond met een hoge energie en behoefte aan beweging. Hij is van nature erg actief en heeft veel beweging nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Regelmatig wandelen en rennen in een omheinde ruimte is belangrijk voor deze hond. De Puli heeft ook behoefte aan mentale stimulatie, zoals het spelen van spelletjes en het leren van nieuwe trucjes. Het is aan te raden om de Puli te trainen en uit te dagen met verschillende activiteiten om hem te vermaken en zijn geest te stimuleren. Het is belangrijk om de Puli voldoende beweging en uitdaging te bieden om te voorkomen dat hij destructief of ongelukkig wordt.

Kenmerken van een Puli

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 12-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 40-44 cm. Teef: 37-41 cm
  • Gewicht: Reu: 13-15 kg. Teef: 11-13 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Puli

De Puli is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Puli is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test