De Patterdale Terrier: een kleine, plichtsgetrouwe hond

Alles wat je wilt weten over de Patterdale Terrier

Over de Patterdale Terrier

De Patterdale Terrier is een ras van honden afkomstig uit het Lake District van Noordwest-Engeland. Het ras is vernoemd naar het dorp Patterdale in Cumbria, waar het ras voor het eerst werd gefokt door lokale jagers en boeren in de 18e eeuw.

De Patterdale Terrier werd oorspronkelijk gefokt als werkende hond om te helpen bij het vangen van ongedierte zoals ratten, vossen en konijnen. Het ras is ontstaan door het kruisen van verschillende terriërrassen, waaronder de Fell Terrier, Border Terrier en Lakeland Terrier.

De Patterdale Terrier staat bekend om zijn vastberadenheid en moed, en werd al snel populair bij lokale jagers vanwege zijn vermogen om moeilijk bereikbare prooien te achtervolgen en te vangen. Ondanks zijn kleine formaat is de Patterdale Terrier een krachtige en atletische hond die geschikt is voor zwaar werk.

Het ras werd pas in de jaren 1920 officieel erkend en kreeg pas in de jaren 1980 meer bekendheid buiten het Verenigd Koninkrijk. Tegenwoordig wordt de Patterdale Terrier nog steeds veel gebruikt als werkhond, maar is hij ook populair als gezelschapshond vanwege zijn levendige en aanhankelijke persoonlijkheid.

Wat kost een Patterdale Terrier

De kosten voor een Patterdale Terrier kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Patterdale Terrier ergens tussen de € 500 en de € 1.250 zal liggen.

Karakter van een Patterdale Terrier

De Patterdale Terrier is een jachthond en kan niet goed opschieten met kleinere dieren. Dit ras is niet geschikt voor eigenaren die niet op zoek zijn naar een uitdagend ras dat zal gaan jagen zodra hij iets ziet. De Patterdale Terrier is dol op graven en zal alles achtervolgen wat beweegt.

De Patterdale Terrier is energiek, uitdagend en zelfverzekerd en heeft veel lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig. Hij is ook zeer alert en waakzaam en een uitstekende waakhond. Hij kan echter ook koppig zijn en een consequente training is daarom belangrijk om hem goed opgevoed te houden.

Als u op zoek bent naar een actieve en avontuurlijke hond die graag buiten speelt en traint, dan is de Patterdale Terrier een geweldige optie. Maar het is belangrijk om te onthouden dat dit ras veel energie heeft en een toegewijde eigenaar nodig heeft die bereid is om tijd en moeite te investeren in zijn training en verzorging.

Temperament van een Patterdale Terrier

Het temperament van de Patterdale Terrier kan het best worden omschreven als energiek, uitdagend en zelfverzekerd. Dit ras is zeer alert en waakzaam en kan een uitstekende waakhond zijn. Hij is ook zeer toegewijd aan zijn gezin en kan goed overweg met kinderen.

De Patterdale Terrier is een moedig en vastberaden ras dat graag jaagt en graven. Hij is zeer intelligent en heeft veel mentale en fysieke stimulatie nodig om hem bezig te houden. Dit ras is ook koppig en heeft een consequente training nodig om goed opgevoed te worden.

Verzorging van een Patterdale Terrier

De verzorging van de Patterdale Terrier is over het algemeen vrij eenvoudig. Hij heeft een korte, dichte vacht die niet veel verzorging nodig heeft. Regelmatig borstelen en baden indien nodig is voldoende om zijn vacht schoon en gezond te houden.

De Patterdale Terrier heeft ook regelmatige lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Lange wandelingen en actieve spelletjes kunnen helpen om hem te vermoeien en zijn energie kwijt te raken. Hij houdt van graven en heeft misschien een veilige plek nodig om zijn graven te beperken.

Het is ook belangrijk om de oren van de Patterdale Terrier schoon te houden om infecties te voorkomen. Tandenpoetsen en nagelknippen moeten ook regelmatig worden gedaan om zijn algehele gezondheid te bevorderen.

Hoewel de Patterdale Terrier over het algemeen een gezond ras is, zijn er enkele gezondheidsproblemen waar ze vatbaar voor kunnen zijn. Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de Patterdale Terrier is patella luxatie, waarbij de knieschijf uit de juiste positie kan glijden. Andere mogelijke gezondheidsproblemen zijn heupdysplasie, oogproblemen en allergieën.

Vacht van een Patterdale Terrier

De vacht van de Patterdale Terrier is kort, dicht en glanzend. De vacht heeft meestal een effen kleur, waaronder zwart, bruin, rood en tan. Sommige Patterdale Terriers hebben ook witte aftekeningen op de borst en/of poten, maar volledig witte vacht is niet toegestaan bij dit ras.

Trainen en opvoeden van een Patterdale Terrier

De Patterdale Terrier is een slimme en energieke hond die van nature graag wil leren en graag wil behagen. Een vroege socialisatie is essentieel om ervoor te zorgen dat de Patterdale Terrier goed kan omgaan met andere dieren en mensen. Dit betekent dat hij op jonge leeftijd moet worden blootgesteld aan verschillende situaties en omgevingen.

Training van gehoorzaamheid en jachtvaardigheden kan worden gegeven aan de Patterdale Terrier met behulp van positieve bekrachtiging en beloningen.  Een consistente en zachte hand is ook belangrijk bij de opvoeding van de Patterdale Terrier. Het is belangrijk om te voorkomen dat hij dominant of agressief wordt, en een goede leiding en regels te stellen zodat hij weet wat wel en niet mag.

Activiteit en bewegen van een Patterdale Terrier

De Patterdale Terrier is een zeer actieve en energieke hond die veel beweging en activiteit nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. Hij houdt van buitenactiviteiten zoals wandelen, joggen, rennen en jagen. Het is aan te raden om de Patterdale Terrier minstens één uur per dag te laten bewegen en spelen. Dit kan in de vorm van wandelingen, spelen in de achtertuin of apporteren met speelgoed.

Naast lichaamsbeweging heeft de Patterdale Terrier ook mentale stimulatie nodig om zich te vermaken en uitgedaagd te blijven. Dit kan worden bereikt door middel van hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheidstraining, of door middel van puzzelspeelgoed en interactief speelgoed.

Het is belangrijk om te weten dat de Patterdale Terrier niet lang alleen kan blijven. Dit kan leiden tot verveling en destructief gedrag.

Kenmerken van een Patterdale Terrier

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 13-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 29-31 cm. Teef: 29-31 cm
  • Gewicht: Reu: 5-6 kg. Teef: 5-6 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Patterdale Terrier

De Patterdale Terrier is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Patterdale Terrier is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test