Hepatitis bij de hond

Hepatitis

Hepatitis

De betekenis van Hepatitis is leverontsteking. Er zijn diverse vormen van hepatitis die wij hieronder toe zullen lichten:.

De Chronische:
Deze komt vaak voor bij honden en kan af en toe rasgebonden zijn. De correcte oorzaken zijn vaak moeilijk te achterhalen.

Acute hepatitis
Dit komt voor bij inname van een giftige stof. De belangrijkste taak van de lever is bloed ontgiften. Als er teveel gifstoffen worden opgenomen kan de lever dit niet aan en gaat ontsteken.

Hepatitis Contagiosa Canis.
Dit is een specifieke leverontsteking bij honden en wordt veroorzaakt door een virus. Het virus is erg besmettelijk. Het wordt overgezet via speeksel, via urine of mest van besmette honden. Vooral de pup is erg gevoelig voor dit virus. Maar tevens kan het bij volwassen honden ernstige gevolgen hebben.

Besmettelijke hepatitis komt gelukkig niet vaak meer voor bij honden.

Symptomen van hepatitis bij de hond

Chronische hepatitis:
Diarree en braken. Ze willen minder eten en zullen suf worden. Het is een lang aanslepende ziekte en genezen kan niet. Er kan zich geelzucht (icterus) ontwikkelen en er kan ascites optreden. Dit is een waterophoping in de buikholte.
Uiteindelijk zal de leverfunctie zodanig minder worden dat de werking belemmerd wordt en de hond overlijdt.

Acute hepatitis
Dit geeft plotseling erge symptomen.  Na de besmetting zal de hond beginnen te braken, raakt aan de diarree, de eetlust neemt af en hij krijgt koorts. Ernstige gevallen hebben een snelle dodelijk afloop. Het zijn de puppies die erg kwetsbaar zijn.

Ooontsteking
Een oogontsteking is een andere uiting van het virus, Dit is te zien aan een blauwwitte schijn in het oog. Het virus kan ook zorgen voor het aantasten van de hersenen.
Hepatitis gaat vaak samen met een pijnlijke zwelling van de lever. Maar chronische kan juist zorgen voor een verkleining van de lever.

Diagnose van hepatitis bij de hond

De diagnose wordt gesteld door het afnemen en het onderzoeken van het bloed. Bij een leverontsteking zullen de leverenzymen massaal verhoogd zijn.

Behandeling van hepatitis bij de hond

Bij acute hepatitis en virale hepatitis
De hond moet opgenomen worden en krijgt een infuus. Men zal de hond medicijnen toedienen om het braken tegen te gaan en licht verteerbaar voedsel geven. Bij vergiftiging zal men af en toe (dit is afhankelijk van het ingenomen gif) een antigif kunnen geven.

Chronische hepatitis.
Bij de prognose zal men het af kunnen remmen door een aangepast lever dieet.

Progonose van hepatitis bij de hond

De prognose van hepatitis is vaak niet erg positief.

Acute hepatitis
Het leidt vaak snel tot de dood, alhoewel  vele dieren het toch overleven. Vaak krijgen ze dan later een chronische hepatitis.

Chronische hepatitis
Dit is dodelijk. Maar mits behandeld zullen de dieren nog enkele maanden tot soms zelfs jaren verder kunnen leven.

Hepatitis Contagiosa Canis
Dit is vaak dodelijk voor puppies. Ook kunnen volwassen dieren er aan overlijden.

Preventie van hepatitis bij de hond

Hepatitis Contagiosa Canis. Het is een virusziekte waar vaccinaties tegen gegeven worden. Het vaccin zit standaard in de jaarlijkse inenting.
Bron foto: The original uploader was Countincr at English Wikipedia., Alcoholic hepatitis, CC BY-SA 2.5

Welke rassen zijn vatbaar voor hepatitis

Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor hepatitis

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook