De Norfolk Terriër: druk, nieuwsgierig met een eigen wil

Alles wat je wilt weten over de Norfolk Terrier

Over de Norfolk Terrier

De Norfolk Terrier is een ras dat zijn oorsprong vindt in het oosten van Engeland, in de regio's Norfolk en Suffolk. Het ras werd oorspronkelijk gefokt voor het jagen op ratten, vossen en dassen. Hun kleine formaat en moedige persoonlijkheid maakten hen geschikt voor het werk in kleine ruimtes en moeilijk bereikbare plaatsen, zoals boerderijen en stallen. Tegenwoordig wordt de Norfolk Terrier nog steeds gebruikt als jachthond, maar ook als gezelschapshond.

Het ras werd voor het eerst erkend door de Kennel Club in Groot-Brittannië in 1932 en kort daarna werd het ook erkend door de American Kennel Club in de Verenigde Staten. De Norfolk Terrier werd in 1966 erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI). In het verleden werden Norfolk Terriers vaak gefokt als werkende honden, maar tegenwoordig zijn ze vooral populair als gezelschapshonden en showhonden.

De Norfolk Terrier is nauw verwant aan de Norwich Terrier, die oorspronkelijk bekend stond als de 'Trumpington Terrier'. Beide rassen werden vroeger als één ras beschouwd, maar werden in 1964 officieel gescheiden. Het belangrijkste verschil tussen de Norfolk en de Norwich is de vorm van de oren. De Norfolk heeft hangende oren terwijl de Norwich rechtopstaande oren heeft.

Het ras heeft zijn populariteit behouden door zijn charmante karakter en schattige uiterlijk. Norfolk Terriers zijn erg vriendelijk en sociaal, wat ze tot geweldige gezelschapshonden maakt. Ze zijn ook energiek en actief, wat ze ideaal maakt voor gezinnen die graag buiten zijn en actief zijn.

Wat kost een Norfolk Terrier

De kosten voor een Norfolk Terrier kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Norfolk Terrier ergens tussen de € 900 en de € 1.200 zal liggen.

Karakter van een Norfolk Terrier

De Norfolk Terrier heeft een vriendelijk, vrolijk en levendig karakter. Het zijn intelligente honden die snel leren en graag nieuwe dingen ontdekken. Ze zijn ook zelfverzekerd en moedig, maar niet agressief. Norfolk Terriers zijn erg trouw aan hun baasjes en hebben een sterke behoefte aan menselijk gezelschap. Ze kunnen het goed vinden met kinderen en andere huisdieren, mits ze hier van jongs af aan mee zijn opgegroeid. Door hun oorsprong als jachthond hebben ze wel een hoog jachtinstinct en kunnen ze achter kleine dieren aan gaan. Een goede socialisatie en training is dan ook belangrijk om hiermee om te kunnen gaan. Over het algemeen zijn Norfolk Terriers gezellige en speelse gezelschapshonden.

De Norfolk is dan wel klein van formaat, maar voelt zich zeker niet klein. Norfolks zijn dol op wandelen en hebben een zeer goed uithoudingsvermogen. Ze houden ervan om te graven en spelen graag in het water. Het is een moedige, soms zelfs overmoedige hond, maar er zit geen kwaad in. Ze zijn dol op kinderen en altijd in voor een spelletje. Het is echter belangrijk om te onthouden dat achter hun schattige uiterlijk een echte terrier schuilt, die af en toe flink ongehoorzaam kan zijn. Begin daarom vroeg met een consequente opvoeding, dan is het mogelijk om ze gehoorzaam te maken.

Temperament van een Norfolk Terrier

De Norfolk Terriër staat altijd klaar om te spelen en houdt van kinderen. Ze kunnen over het algemeen goed met andere honden en katten, maar kunnen kleinere huisdieren zien als prooi. In sommige gevallen kunnen zij jaloers gedrag vertonen. Het zijn beminnelijke metgezellen die graag bij je in de buurt zijn. Dit ras is gevoelig en ze kunnen ook koppig zijn. De Norfolk Terriër is een meedogenloze en onvermoeibare werker, vol van de geest. Het zijn goed waakhonden die blaffen om hun familie te waarschuwen voor gevaar of bezoekers.

Verzorging van een Norfolk Terrier

De Norfolk Terriër heeft niet veel verzorging nodig. De vacht moet wel regelmatig geborsteld worden om de dode haren te verwijderen en klitten te voorkomen. De hond heeft een ruwharige vacht die twee keer per jaar geplukt moet worden. Dit kan het beste door een professionele trimmer gedaan worden. De nagels moeten regelmatig geknipt worden en de tanden moeten regelmatig gepoetst worden om tandproblemen te voorkomen. Verder is het belangrijk om de oren regelmatig schoon te maken om oorontstekingen te voorkomen. De Norfolk Terriër heeft genoeg aan dagelijkse wandelingen en speeltjes om zijn energie kwijt te kunnen.

Erfelijke en aangeboren ziekten zijn opmerkelijk zeldzaam, maar zoals bij elke hond kunnen er problemen optreden. Er zijn gevallen van patellaluxatie en levershunt gemeld bij de Norfolk Terrier. Bij patellaluxatie schiet de knieschijf uit de sleuf aan het onderste gedeelte van het bovenbeen, waardoor de hond niet goed kan steunen op dit been en af en toe met het pootje trekt tijdens het lopen. Een levershunt is een aangeboren afwijking waarbij de bloedstroom om de lever heen wordt geleid, in plaats van er doorheen. Hierdoor kan de lever de afvalstoffen niet goed afbreken en kan er een ophoping van giftige stoffen in het lichaam van de hond ontstaan.

Vacht van een Norfolk Terrier

De vacht van de Norfolk Terrier is dicht, draadharig en heeft een zachte ondervacht. De vacht heeft weinig verzorging nodig en moet zo'n twee keer per jaar worden geplukt om dood haar te verwijderen. De kleuren die zijn toegestaan voor de Norfolk Terrier zijn rood, tarwe, zwart en bruin, al dan niet met witte aftekeningen op de borst en voeten. De Norfolk Terriër verhaard niet.

Trainen en opvoeden van een Norfolk Terrier

De Norfolk Terriër is een slimme en leergierige hond die graag nieuwe dingen leert, begin daarom ook vroeg met socialiseren en trainen en houd de sessies kort en leuk. Beloon goed gedrag en corrigeer ongewenst gedrag op een positieve manier. Het is belangrijk om consistent te zijn in de training en de hond niet teveel te verwennen, omdat dit kan leiden tot ongehoorzaam gedrag.

De Norfolk Terriërs is een hond die van nature graag graaft hou hier rekening mee. Geef deze hond ook genoeg lichaamsbeweging, zoals wandelingen en speeltijd, om te voorkomen dat hij destructief wordt uit verveling.

Activiteit en bewegen van een Norfolk Terrier

De Norfolk Terrier is een actieve en energieke hond die graag speelt en beweegt. Het is belangrijk om hem dagelijks voldoende beweging te geven, zoals wandelen, rennen en spelen. Hij kan ook genieten van activiteiten zoals apporteren en speuren. Een omheinde tuin is ideaal zodat hij veilig buiten kan spelen en snuffelen. Een Norfolk Terrier kan zich aanpassen aan het leven in een appartement, maar hij heeft nog steeds voldoende beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Kenmerken van een Norfolk Terrier

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-26 cm. Teef: 25-26 cm
  • Gewicht: Reu: 5-5 kg. Teef: 5-5 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Norfolk Terrier

De Norfolk Terrier is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Norfolk Terrier is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test