De Glen of Imaal Terriër: teamplayer met een will to please

Alles wat je wilt weten over de Glen of Imaal Terrier

Over de Glen of Imaal Terrier

Er is niet heel veel bekend over de oorsprong van de Glen of Imaal Terrier. Maar één ding is zeker: de naam verwijst naar het gebied waar hij vandaan komt. Het is een hond die voornamelijk gehouden werd door arme Ierse boeren. Deze mensen hielden zich niet zo bezig met geschiedschrijving, dus dat maakt het lastig om meer te weten te komen over de geschiedenis van het ras. In een boek uit de zestiende eeuw, geschreven door George Turberville, wordt voor het eerst melding gemaakt van een krachtige, kortbenige hond die voorkwam in de onherbergzame streek ten zuidoosten van Knockanarrigan in het Ierse graafschap Wicklow. Deze hond was vooral geschikt voor het werk onder de grond en werd voornamelijk gebruikt voor de dassenjacht. Archeologische vondsten bevestigen dat hier vroeger een zware, kortbenige hond heeft geleefd met kromme voorpoten, een kenmerkende eigenschap van de Glen. In een ander boek, genaamd "The Irish Terrier", geschreven door Mr. Jowett, wordt ook melding gemaakt van de Glen of Imaal Terrier.

Wat kost een Glen of Imaal Terrier

De kosten voor een Glen of Imaal Terrier zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Glen of Imaal Terrier.

Karakter van een Glen of Imaal Terrier

De Glen of Imaal Terrier is een rustige en stabiele hond met een vriendelijke instelling naar vreemden toe. Bezoek wordt vriendelijk verwelkomd en daarna met rust gelaten. Hij is zeer aanhankelijk en trouw naar zijn mensen. Hij gaat goed om met kinderen, maar het is niet aan te raden om kinderen met de hond uit wandelen te sturen omdat hij hen omver zou kunnen trekken. Hij is stil tijdens het werk en maakt geen geluid, zelfs niet als hij opgewonden is. Toch is hij geen binnenvetter en zijn emoties zijn goed af te lezen aan zijn lichaamstaal. Zijn diepe blaf maakt hem een uitstekende waakhond. Hij lijkt ongevoelig voor pijn, maar voelt het wel degelijk. Hij kan goed leren omgaan met andere honden, maar omdat hij over een groot ego beschikt gaat hij voor niemand opzij, vooral niet voor rasgenoten die ook over een groot ego beschikken.

Temperament van een Glen of Imaal Terrier

De Glen of Imaal Terrier is een hond met een eigen willetje en een sterk karakter. Het is dan ook belangrijk om hem op jonge leeftijd te socialiseren en te trainen. Als hij goed wordt opgevoed, is het een echte plezierhond die graag samenwerkt met zijn baas. Buiten kan hij wel eens een beetje bazig zijn tegenover andere honden, dus het is belangrijk om hem goed onder controle te houden. Maar met mensen is hij altijd vriendelijk en aanhankelijk. Het is echt een hond die veel liefde en aandacht nodig heeft en daar veel voor teruggeeft. Eenmaal volwassen kan hij af en toe wel eens fel uit de hoek komen, dus het is belangrijk om hierop voorbereid te zijn. Maar over het algemeen is de Glen een geweldige metgezel voor degenen die van wat temperament houden.

Het is opvallend dat de Glen of Imaal Terrier maar heel kort dreigt voordat hij bliksemsnel tot de aanval overgaat. De ervaren Gleneigenaar ziet dit meestal wel aankomen, maar voor de meesten komt zo'n aanval als een totale verrassing. Bovendien is de kracht en woestheid van de aanval niet in overeenstemming met het vriendelijke uiterlijk van de hond, wat voor de meeste eigenaren een onaangename verrassing is. Het is een schrale troost dat de Glen vrijwel altijd wint, zelfs van grote honden.

Will to please

De Glen is een sterke en zelfverzekerde hond die daarom ook een baas nodig heeft die hem consequent en zelfverzekerd begeleidt. Anders zal hij zelf de leiding gaan nemen. Als pup ziet hij er nog aandoenlijk en kinderlijk uit, maar zijn dominante aard komt later pas tot ontwikkeling. Dan kan het te laat zijn en is hij een echte regelneef geworden die buiten op straat heel bazig doet tegen andere honden. Gelukkig blijft hij naar mensen toe vrijwel altijd lief en aanhankelijk, dus zijn onaangename optreden buiten wordt vaak voor lief genomen. Herplaatsingen zijn dan ook zeldzaam en meestal vanwege persoonlijke omstandigheden. De Glen houdt ervan om dingen te doen met zijn baas en is een echte teamworker met een grote wil om te plezieren.

Verzorging van een Glen of Imaal Terrier

De Irish Glen of Imaal Terrier heeft een vrij eenvoudige verzorging. Het belangrijkste is de vacht. Hij heeft namelijk een dubbele vacht, met een zachte ondervacht en een harde bovenvacht. Om klitten te voorkomen moet de onderwol er goed uitgekamd worden, terwijl de harde bovenvacht eruit geplukt moet worden. Dit gebeurt meestal om de 3 maanden.

Als je de hond laat trimmen, krijgt hij snel een zachte, wollige krulvacht die gemakkelijk klit en ook veel kleur verliest. Bovendien wordt de vacht veel dikker en kan de huid verstikken, wat weer jeuk en ongemak geeft. Het is daarom beter om de vacht te plukken in plaats van te trimmen.

Het haar op het hoofd, de buik en de benen blijft echter altijd zachter en lichter van kleur dan het haar op de rug. Naast de vachtverzorging hebben Glens niet veel extra onderhoud nodig. Zorg wel dat hun nagels kort gehouden worden en maak regelmatig de oren schoon

Vanwege de zeldzaamheid van dit ras en beperkte tussenkomst van fokkers, heeft dit ras voor zover bekend geen gezondheidsproblemen.

Vacht van een Glen of Imaal Terrier

De vacht van de Irish Glen of Imaal Terrier is dubbel. Hij heeft een zachte, wollige ondervacht en een dikke, harde bovenvacht. Die harde bovenvacht moet eruit geplukt worden en de onderwol moet je goed kammen of met een trimmesje "eruit wolden". Een Glen heeft een stripvacht, dus je kunt het hele jaar door plukken, maar alleen de langste haren. Dat doe je dan iedere 3 maanden. Als je een Glen laat scheren of knippen, dan krijgt hij een wollige, zachte krulvacht die snel klit en bijna alle kleur verliest. Ook wordt de vacht veel dikker en kan de huid verstikken, wat jeuk en ongemak geeft. Sommige honden hebben van nature een zachtere vacht die na een paar keer goed plukken uiteindelijk toch de juiste hardheid krijgt. Het haar op het hoofd, de buik en de benen blijft altijd zachter en lichter van kleur dan het haar op de rug.

Trainen en opvoeden van een Glen of Imaal Terrier

De Irish Glen of Imaal Terrier is een slimme hond die graag wil leren en graag samenwerkt met zijn baas. Het is belangrijk om hem op jonge leeftijd al te socialiseren en te trainen, zodat hij leert omgaan met andere mensen en dieren. Vroege en intensieve socialisatie is dan ook essentieel voor de Glen. Hij heeft een ervaren en dominante eigenaar nodig die hem duidelijk maakt wie de baas is.

Het is relatief makkelijk om de Glen zindelijk te krijgen en hij is goed in het leren van nieuwe trucjes en commando's. Het is belangrijk om respect, consistentie, stevigheid, eerlijkheid, positieve versterking en beloning te gebruiken bij de training van de Glen. Hij reageert goed op beloning en positieve versterking, dus wees niet te streng voor hem.

De Glen is een uitstekende hond voor gehoorzaamheid en behendigheid en wordt vaak gebruikt als therapie- en politiehond. Het is belangrijk om hem genoeg beweging en mentale stimulatie te geven, anders kan hij zich gaan vervelen en ongewenst gedrag gaan vertonen. Gebruik bij de training van de Glen altijd positieve en beloningsgerichte methoden en vermijd harde correcties en fysieke straffen.

Activiteit en bewegen van een Glen of Imaal Terrier

Tijdens wandelingen gaat de Glen nooit zomaar weg, ondanks zijn jachtinstinct. Hij werkt graag en is goed op te leiden, dus hij doet het meestal erg goed op de hondenschool en bij gehoorzaamheidstrainingen. Als de hindernissen bij behendigheid op zijn korte pootjes zijn afgestemd, kan hij daar ook goed in zijn.

Thuis is hij meestal erg rustig, zelfs als hij niet veel beweging krijgt. Maar dat betekent niet dat je hem zomaar moet laten liggen! Hij heeft wel degelijk elke dag een flinke wandeling van minstens een uur nodig, waarbij hij lekker kan rennen en snuffelen naast de korte sanitaire wandelingen. Goed getraind is hij bijna onvermoeibaar. Lange wandelingen zijn geen probleem, maar naast de fiets lopen gaat niet zo goed vanwege zijn korte pootjes.

Sommige eigenaren nemen hem mee in een mand achterop de fiets, maar door het gewicht van de hond kan dat voor sommige mensen lastig zijn. Bij de meeste Glens is het jachtinstinct nog steeds aanwezig. Takkenbossen waar een egel onder zit, zijn onweerstaanbaar en als hij een hol met een bewoner vindt, kan hij langer uit het zicht blijven tijdens een wandeling. Hij jaagt wel achter een wegrennend konijn aan, maar niet lang. Als hij een dier vangt, is het meteen dood. Sommige Glens verscheuren zelfs egels.

Als je een kat in huis hebt, kan hij daar goed mee overweg. Maar een huiskonijn dat normaal in een hok zit, is niet veilig voor hem, net als vreemde katten.

Kenmerken van een Glen of Imaal Terrier

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 13-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 30-36 cm. Teef: 30-36 cm
  • Gewicht: Reu: 15-17 kg. Teef: 15-17 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Glen of Imaal Terrier

De Glen of Imaal Terrier is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Glen of Imaal Terrier is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test