Diarree

Diarree bij de hond

Als er sprake is van buikloop of diarree dan is de ontlasting te waterig. Veel ziektes zijn de veroorzaker van diarree. Vaak gaat om een onschuldige vorm door bijvoorbeeld bedorven voedsel of verkeerd voedsel. Ook door parasieten zoals wormen en Giardia. Overige oorzaken zijn leverziektes, bijna alle maag- en darmproblemen of ziektes van de alvleesklier.

Symptomen

De kenmerken van diarree zijn een waterige stoelgang. Het gaat bijna altijd gepaard met een verhoogde drang tot ontlasten. Af en toe zit er bloed bij of is de ontlasting zwart. Dit duidt dan op bloedverlies. Vaak gaat diarree gepaard met braken.

Diagnose

De diagnose van de reden van diarree is of heel makkelijk of heel moeilijk. Vaak gaat het om een banale aandoening die meestal zelf weggaat. Als het langer dan drie 3 dagen aanhoudt is er vaak meer aan de hand. De dierenarts kan bepaalde testen nemen om tot een diagnose te komen. De testen die het vaakst gebruikt worden zijn een onderzoek van de ontlasting op bacteriën of parasieten,  radiografie, bloedonderzoek, endoscopie, echografie of een kijkoperatie.

Behandeling

Hangt af van de reden. Vaak verdwijnt het vanzelf.

Prognose

Vaak is de prognose uitstekend, maar dit hangt af van de oorzaak.

Preventie

Het is niet bekend wat je kunt doen om Diarree te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Heb jij vragen of tips? Meld ze dan gerust

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook