Exocriene Pancreas Insufficiëntie bij de hond

Exocriene Pancreas Insufficiëntie

Exocriene Pancreas Insufficiëntie

EPI staat voor Exocriene Pancreas Insufficiëntie. Epi is een aandoening van de pancreas( ook wel de alvleesklier).  De functie van de pancreas is, dat het verterings enzymen afscheidt in de dunne darm,. Deze staan in voor de vertering van eiwitten, vetten en suikers. De cellen die deze enzymen aanmaken hebben hun functie bij EPI verloren, dit komt vaak door atrofie (verschrompeling met verlies van functie). Het verloop van de vertering is dan niet meer goed.

Symptomen van exocriene pancreas insufficiëntie bij de hond

Een overvloedige, weke en bleke stoelgang is het meest opvallende symptoom van de gestoorde vertering door Exocriene Pancreas Insufficiëntie. De reden dat het bleek is, komt doordat de vetten niet meer door het lichaam opgenomen kunnen worden en dus teveel aanwezig zijn, in de stoelgang komen.

Doordat de vertering niet meer goed werkt zal de hond niet meer alle voedingsstoffen kunnen opnemen, waardoor hij een ruwere vacht krijgt. Hij zal het tekort aan voedingsstoffen vervangen door veel te eten (polyfagie), maar ondanks dat zal hij toch afvallen.

Diagnose van exocriene pancreas insufficiëntie bij de hond

Dat er EPI is, geven de klinische symptomen al snel aan. Door een mest en bloedonderzoek kan de diagnose bevestigd worden.

Behandeling van exocriene pancreas insufficiëntie bij de hond

Het toedienen van verteringsenzymen is de behandeling van EPI. Het is beschikbaar in de vorm van een poeder dat over het eten kan gestrooid worden. Het opnemen van deze voedingsstoffen is een probleem van honden met EPI en ze blijven dan in de darm.

Het bacteriële evenwicht in de darm wordt verstoord door deze toevloed aan voedingsstoffen in de darm. Als dit zo is, moet de hond een antibiotica kuur hebben en licht verteerbaar voedsel. EPI is niet te genezen en de hond moet de rest van zijn leven behandeld worden.

Progonose van exocriene pancreas insufficiëntie bij de hond

Als de hond behandeld wordt is de prognose goed.

Preventie van exocriene pancreas insufficiëntie bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Exocriene Pancreas Insufficiëntie bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook