Exocriene Pancreas Insufficiëntie bij de hond

Exocriene Pancreas Insufficiëntie

EPI staat voor Exocriene Pancreas Insufficiëntie. Epi is een aandoening van de pacreas( ook wel de alvleesklier).  De functie van de pacreas is, dat het verterings enzymen afscheidt in de dunne darm,. Deze staan in voor de vertering van eiwitten, vetten en suikers. De cellen die deze enzymen aanmaken hebben hun functie bij EPI verloren, dit komt vaak door atrofie (verschrompeling met verlies van functie). Het verloop van de vertering is dan niet meer goed.

Symptomen van exocriene pancreas insufficiëntie bij de hond

Een overvloedige, weke en bleke stoelgang is het meest opvallende symptoom van de gestoorde vertering door Exocriene Pancreas Insufficiëntie. De reden dat het bleek is, komt doordat de vetten niet meer door het lichaam opgenomen kunnen worden en dus teveel aanwezig zijn, in de stoelgang komen.

Doordat de vertering niet meer goed werkt zal de hond niet meer alle voedings stoffen kunnen opnemen, waardoor hij een ruwere vacht krijgt. Hij zal het tekort aan voedingsstoffen vervangen door veel te eten (polyfagie), maar ondanks dat zal hij toch afvallen.

Diagnose van exocriene pancreas insufficiëntie bij de hond

Dat er EPI is, geven de klinische symptomen al snel aan. Door een mest en bloedonderzoek kan de diagnose bevestigd worden.

Behandeling van exocriene pancreas insufficiëntie bij de hond

Het toedienen van verteringsenzymen is de behandeling van EPI. Het is beschikbaar in de vorm van een poeder dat over het eten kan gestrooid worden. Het opnemen van deze voedingsstoffen is een probleem van honden met EPI en ze blijven dan in de darm.

Het bacteriële evenwicht in de darm wordt verstoord door deze toevloed aan voedingsstoffen in de darm. Als dit zo is, moet de hond een antibiotica kuur hebben en licht verteerbaar voedsel. EPI is niet te genezen en de hond moet de rest van zijn leven behandeld worden.

Prognose van exocriene pancreas insufficiëntie bij de hond

Als de hond behandeld wordt is de prognose goed.

Preventie van exocriene pancreas insufficiëntie bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Exocriene Pancreas Insufficiëntie bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Prachtige labmaraner pups

De Labmaraner is een kruising tussen een labrador en een weimaraner. In dit geval is de vader een zi

Prachtige korthaar collie pups zoeken nog een nieuw baasje

Deze prachtige Korthaar Collie pups, Schotse herdershonden met korte vacht, zijn nog op zoek naar ee