Braken

Braken bij de hond

Bij braken of overgeven dan wordt het voedsel door de maag via de slokdarm naar buiten gedrukt. Het is een actief reflex waarbij de slokdarm, het strottenhoofd en de maag betrokken zijn. Het overgeven of braken mag niet verward worden met het zo genoemde passieve opgeven of braken. Hierbij komt het voedsel vanuit in de maag passief naar buiten. De hond maakt niet de kokhals bewegingen die hij wel maakt bij het overgeven/braken.
Braken of overgeven  is een symptoom. Er zijn veel aandoeningen die braken tot gevolg kunnen hebben. De meest voorkomende oorzaken van braken zijn  'iets verkeerds gegeten hebben' , een maagontsteking of te veel gegeten hebben. Andere oorzaken kunnen onder meer zijn,  alle parasieten, maag- en darmproblemen,  problemen van de lever of de alvleesklier, problemen met de nieren, infecties van het voortplantingsstelsel, sommige ziektes ter hoogte van het centrale zenuwstelsel.

Symptomen

De symptomen zijn kokhalsbewegingen.

Diagnose

De diagnose kan zeer moeilijk tot makkelijk zijn. In de meeste gevallen zal het braken vanzelf stoppen. Als het braken aan blijft houden of als er bloed bij zit, moet de exacte oorzaak achterhaald worden. Als andere aanwijzingen wel of niet aanwezig zijn, zal de dierenarts overgaan tot het nemen van bloedtesten, echografie, radiografie, endoscopie (camera in de maag of darm) of een kijkoperatie.

Behandeling

De behandeling hangt van de oorzaken af. Vaak krijgt de hond enkele dagen geen eten, aangevuld met medicijnen om het braken te stoppen.

Prognose

Als het overgeven slechts een paar dagen aanhoudt is de prognose zeer goed. Het dier zal bijna altijd helemaal herstellen. Het blijven braken kan diverse oorzaken hebben. De prognose hangt af van de correcte oorzaak.

Preventie

Het is niet bekend wat je kunt doen om Braken te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Heb jij vragen of tips? Meld ze dan gerust

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook