Braken bij de hond

Braken

Bij braken of overgeven dan wordt het voedsel door de maag via de slokdarm naar buiten gedrukt. Het is een actief reflex waarbij de slokdarm, het strottenhoofd en de maag betrokken zijn. Het overgeven of braken mag niet verward worden met het zo genoemde passieve opgeven of braken. Hierbij komt het voedsel vanuit in de maag passief naar buiten. De hond maakt niet de kokhals bewegingen die hij wel maakt bij het overgeven/braken.
Braken of overgeven  is een symptoom. Er zijn veel aandoeningen die braken tot gevolg kunnen hebben. De meest voorkomende oorzaken van braken zijn  'iets verkeerds gegeten hebben' , een maagontsteking of te veel gegeten hebben. Andere oorzaken kunnen onder meer zijn,  alle parasieten, maag- en darmproblemen,  problemen van de lever of de alvleesklier, problemen met de nieren, infecties van het voortplantingsstelsel, sommige ziektes ter hoogte van het centrale zenuwstelsel.

Symptomen van braken bij de hond

De symptomen zijn kokhalsbewegingen.

Diagnose van braken bij de hond

De diagnose kan zeer moeilijk tot makkelijk zijn. In de meeste gevallen zal het braken vanzelf stoppen. Als het braken aan blijft houden of als er bloed bij zit, moet de exacte oorzaak achterhaald worden. Als andere aanwijzingen wel of niet aanwezig zijn, zal de dierenarts overgaan tot het nemen van bloedtesten, echografie, radiografie, endoscopie (camera in de maag of darm) of een kijkoperatie.

Behandeling van braken bij de hond

De behandeling hangt van de oorzaken af. Vaak krijgt de hond enkele dagen geen eten, aangevuld met medicijnen om het braken te stoppen.

Prognose van braken bij de hond

Als het overgeven slechts een paar dagen aanhoudt is de prognose zeer goed. Het dier zal bijna altijd helemaal herstellen. Het blijven braken kan diverse oorzaken hebben. De prognose hangt af van de correcte oorzaak.

Preventie van braken bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Braken bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.
Anderen bekeken ook
Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Te koop springer spaniel pups

Te koop nog 1 reutje van springer spaniel nu 5 weken oud

Lief Retromops teefje

Herplaatser! Gefokt volgens de wetregelgeving van kortsnuiten. Uit geteste ouderdieren. Teefje is F