Perianaal breuk bij de hond

Perianaal breuk

Om de buikinhoud in de buikholte te houden zijn er spieren die lopen bij de overgang van de buikholte naar het bekken. Indien er sprake is van een perianale breuk, dan zijn deze spieren verzwakt en is het mogelijk dat ze scheuren. Hierdoor kan de inhoud van de van de holte van de buik in het bekken treden. Dit komt eigenlijk alleen maar voor bij de reu. Gedacht wordt dan ook dat de basis van dit probleem een hormonale probleem ligt.

Symptomen van perianaal breuk bij de hond

Moeilijk de ontlasting kwijt kunnen is het 1e teken van een perianale breuk. Doordat met name de darmen in de bekkenholte van het buikorgaan optreedt, moet de hond behoorlijk persen om te kunnen poepen. Dit komt omdat de doorgang in het bekken vernauwd is. Maar het persen maakt het alleen maar erger, aangezien het de buik inhoud juist naar achteren drukt, de holte van het bekken in. Later kan er een uitpuiling naast de anus komen.

Die uitpuiling, dat zijn darmen die in de bekkenholte zitten onder de huid. De hond kan steeds lastiger de ontlasting kwijt en komt in een vicieuze cirkel terecht. ook wordt de ontlasting hard, wat het probleem weer erger maakt.In ergere gevallen kunnen ook andere organen van de buik in de holte van het bekken komen. Als de blaas intreedt kan dit een obstakel teweeg brengen en hierdoor kan de hond niet of moeilijk plassen. En dit is ernstig.

Diagnose van perianaal breuk bij de hond

Als de dierenarts een perianale breuk vermoedt, dan zal hij een rectaal onderzoek doen. De diagnose is vrij eenvoudig te maken als er al sprake is van een uitpuiling naast de anus. Als de dierenarts het nodig vindt, zal hij een röntgenfoto nemen om te kijken of de urineblaas al in de holte van het bekken zit.

Behandeling van perianaal breuk bij de hond

Het corrigeren van de breuk tijdens een operatie en vaak wordt er gelijk gecastreerd.

Prognose van perianaal breuk bij de hond

Als er op tijd ingegrepen wordt en er geen problemen waren met de urinewegen zijn de vooruitzichten goed. Dat de breuk terugkomt, komt vaak voor.
Bron foto: Internet Archive Book Images

Preventie van perianaal breuk bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Perianaal breuk bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.
Fairdog, het toekomstige platform voor eerlijke hondenhandel
De wereld van de hondenhandel en de hondenfokkerij is groot en gecompliceerd. Via Fairdog kun je in de toekomst het kaf van het koren scheiden

Blue merle kruising pup

Kruising border/aussie

Leuke Duitse Dog pups te koop

Onze lieve Duitse Dog is bevallen van een mooi nestje pups. Maar liefs 10 stuks. Mamma heeft een sup