Anaalzakonsteking bij de hond

Anaalzakonsteking

Anaalzakonsteking

Een ontsteking van de anaalklieren of de anaalzakken is een vaak voorkomend probleem bij de hond. Honden hebben aan de linkerkant en de rechterkant van  anus een anaalzak met klieren die een vloeistof afscheid die stinkt. Dit is een geur-merker en deze heeft een functie met betrekking tot de sociale omgang van de hond.

De uitgang van het anaalzakje is zeer klein en raakt makkelijk verstopt. Dan zullen de klieren vocht blijven maken en dit kan dan niet weg, met overvulling tot gevolg. Er treedt dan makkelijk een ontsteking op. Er zijn bepaalde honden die hier erg vatbaar voor zijn.

Symptomen van anaalzakonsteking bij de hond

Een symptoom is jeuk aan de anus. De honden gaan bijten en  likken  naar de onderrug en zullen met hun anus over de grond slepen. Soms zal de jeuk zo erg zijn dat de hond zichzelf pijn doet door het bijten, krabben en slepen. Er ontstaan infecties aan de huid, die weer gaan jeuken, zodat er een vicieuze cirkel van jeuk ontstaat die steeds erger wordt.

Als  de anaalzakken geïnfecteerd raken is het mogelijk dat er een pijnlijk abces ontstaat. Dit abces kan knappen met etterige uitvloei tot gevolg.

Diagnose van anaalzakonsteking bij de hond

De symptomen en onderzoeken zullen  informatie geven om een diagnose te maken 

Behandeling van anaalzakonsteking bij de hond

Als de anaalzakken te vol zijn, zal de dierenarts ze leeg gaan drukken. De vloeistof komt naar buiten en de nauwe doorgang wordt weer open gemaakt. Bij een infectie is antibiotica nodig. Een abces zal opengesneden worden. Als anaalklierontstekingen steeds terugkomen kan overwogen worden de anaalzakken weg te halen.

Progonose van anaalzakonsteking bij de hond

De vooruiztichten van een anaalzakontsteking zijn goed als ze goed behandeld wordt. De meeste zullen zonder probleem genezen. Vaak zal de anaalzakontsteking weer terugkomen.

Preventie van anaalzakonsteking bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Anaalzakonsteking bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook