De Kuvasz: ongelooflijk intelligent en zeer toegewijd

Alles wat je wilt weten over de Kuvasz

Over de Kuvasz

Er is veel geschreven over waar de Kuvasz vandaan komt als ras, maar er is weinig bewijs. Het verhaal gaat dat de Kumanen de Kuvasz rond de 12e eeuw naar Hongarije brachten. Vroeger werd de Kuvasz gebruikt als bewakingshond aan het hof van koning Matthias. Door zijn witte vacht was hij goed te herkennen in het donker, ook voor de schaapherder, dus hij werd ook gebruikt als herdershond. Tot in de 20e eeuw werd hij ook ingezet bij de jacht op herten en zwijnen, en bij het opsporen van aangeschoten wild.

Waar komt de naam Kuvasz vandaan?

Er zijn verschillende theorieën over de herkomst van de naam Kuvasz. Op kleitabletten uit het oude Mesopotamië is bij een hond die op de Kuvasz lijkt de naam Ku-Assa teruggevonden. Dit betekent zoiets als "hij die bij het paard gaat" of "hij die als het paard gaat". Een andere mogelijkheid is dat de naam Kawasz (bewaker) is ontstaan tijdens de Turkse overheersing en later is geëvolueerd tot Kuvasz. Nadat de populatie van schaapherders afnam, werd de Kuvasz vanuit de poesta naar de dorpen gebracht en vaak gebruikt als bewakingshond.

Wat kost een Kuvasz

De kosten voor een Kuvasz kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Kuvasz ergens tussen de € 1.000 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Kuvasz

De Kuvasz is een zelfstandige, onafhankelijke en moedige hond die uit zichzelf zijn omgeving bewaakt en beschermt. Hij kan wat afstandelijk zijn tegenover vreemden, maar dat hoort nou eenmaal bij zijn waakhondkarakter. Een Kuvasz heeft echt een sterke en duidelijke leider nodig die hem de baas is, anders neemt hij het heft in eigen handen. Hij zal dan ook vooral luisteren naar degenen die hem leiding geven en vertrouwen uitstralen. Dit ras wordt gebruikt in schapendrijven dus hij heeft een beschermende instinct waardoor hij niet geschikt is voor het gemiddelde gezin. 

De Kuvasz en andere huisdieren

De Kuvasz is best tolerant en kan goed overweg met andere huisdieren. Als het gaat om andere honden, dan zal de Kuvasz wel de baas willen zijn. Meestal komt het wel goed tussen honden, maar soms kan er wel wat gegromd worden. Het hangt af van de persoonlijkheid van de andere hond en of die ook dominant is. Bij minder dominante honden zal de Kuvasz zich minder op de voorgrond willen plaatsen.

De Kuvasz en kinderen

Ook met kinderen kan de Kuvasz goed overweg, maar hij zal nooit onderdanig zijn. De Kuvasz zal eerder de kinderen beschermen tegen buitenstaanders. In een gezin met meerdere huisdieren zal de Kuvasz zich bij het ouder worden wel willen bewijzen en zo een hogere positie willen bekleden.

Temperament van een Kuvasz

De Kuvasz is een stoere en moedige hond die heel gehecht is aan zijn familie. Hij zal er alles aan doen om zijn thuis te beschermen tegen ongewenste bezoekers, zonder dat hij daarvoor extra commando's nodig heeft. Hij is zelfstandig en dat kan soms voor wat problemen zorgen. Het is namelijk een eigenzinnige en vaak wat dominante hond. Het is dus belangrijk om de leiding te nemen en de baas te zijn over de Kuvasz, anders neemt hij zelf wel het roer over.

Gehoorzaamheidstraining is zeker nuttig voor deze hond, zolang hij het maar leuk vindt. Maar een Kuvasz die slaafs gehoorzaam is, zal je niet snel vinden. Hij zal commando's wel leren, maar het kan zijn dat hij er niet altijd direct aan gehoorzaamt. Toch is de Kuvasz op zichzelf een hele lieve en verdraagzame hond. Zijn opvoeding moet dan ook gebaseerd zijn op geestelijk overwicht en niet op fysiek geweld. Straffen met geweld werkt namelijk averechts bij deze hond. Een rechtvaardige, consequente en evenwichtige baas is wat hij nodig heeft.

Verzorging van een Kuvasz

De Kuvasz moet regelmatig worden geborsteld. Hiermee verwijdert u overtollige haren tijdens de rui en blijft de vacht vrij van matten. Dit ras komt mentaal en fysiek het beste tot zijn recht in koudere klimaten.

De rasvereniging is bezig met de gezondheid van de Kuvasz. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en DNA-onderzoek naar PRA. (Progressieve Retina Atrofie, een erfelijke oogziekte waarbij de cellen van het netvlies langzaam afsterven. Dit kan uiteindelijk leiden tot volledige blindheid.). PRA is bij een beperkt aantal Kuvaszs vastgesteld

Vacht van een Kuvasz

De Kuvasz heeft een mooie witte vacht die gewerveld, gekruld of sluik kan zijn. Het goede nieuws is dat de vacht niet veel verzorging nodig heeft, alleen af en toe wassen is genoeg. In de ruiperiode is het wel verstandig om wat extra te borstelen om te voorkomen dat je huis onder de haren bedolven wordt. Als je Kuvasz veel buiten is, zal hij een kortere ruiperiode hebben. Maar als hij vooral binnen verblijft, kan hij het hele jaar door wat haren verliezen.

Trainen en opvoeden van een Kuvasz

De Kuvasz is een slimme hond en leert snel, maar kan soms ook koppig zijn. Het is belangrijk om vroeg te beginnen met de training en gehoorzaamheidscursussen te volgen. Het is ook belangrijk om de Kuvasz te socialiseren en hem te laten wennen aan verschillende situaties en mensen. Omdat de Kuvasz een dominante hond kan zijn, is het belangrijk om een sterke en consequente leider te zijn en positieve trainingsmethoden te gebruiken. Fysiek geweld werkt niet bij dit ras en kan averechts werken. Beloningstraining werkt het beste bij de Kuvasz. Het is ook belangrijk om de Kuvasz regelmatig te stimuleren met activiteiten en speelgoed, anders kan hij zich gaan vervelen en destructief gedrag gaan vertonen.

Activiteit en bewegen van een Kuvasz

De Kuvasz moet regelmatige lichaamsbeweging hebben. Dit ras verveelt zich snel en kan destructief worden

Kenmerken van een Kuvasz

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 11-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 66-75 cm. Teef: 66-75 cm
  • Gewicht: Reu: 40-52 kg. Teef: 40-52 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Kuvasz

De Kuvasz is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Kuvasz is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test