Tamaskan

Alles wat je wilt weten over de Tamaskan

De tamaskan: een vriendelijke en aanhankelijke hond

Over de Tamaskan

De tamaskan is een zeer jong ras, ontstaan uit verschillende rassen, waaronder de Siberische husky, Duitse herdershond, Saarlooswolfhond en de wolf. Het doel was om een een hond te creëren die eruitziet als een wolf en hetzelfde werkvermogen heeft maar zonder het karakter van een wolf. De Tamaskan is groot en atletisch en hij moet een wolfachtig uiterlijk hebben met een grove en dikke vacht, kleine oren en een rechte pluimstaart. . Reuen variëren van 63 cm en 74 cm in schofthoogte met een gewicht tussen de 32 en 50 kg. Teefjes variëren van 61 cm en 72 cm schofthoogte met een gewicht tussen de 25 kg en 41 kg.

Wat kost een Tamaskan

De kosten voor een Tamaskan kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Tamaskan ergens tussen de € 1.200 en de € 1.600 zal liggen.

Karakter van een Tamaskan

De Tamaskan is een vriendelijke en aanhankelijke hond. Bij soortgenoten is de Tamaskan over het algemeen erg makkelijk. Zodra ze een soortgenoot zien willen ze contact maken en zullen ze zelden conflicten opzoeken of veroorzaken. Bij niet gecastreerde reuen kan een dominant karakter opspelen bij honden van hetzelfde geslacht.

Temperament van een Tamaskan

De Tamaskan-hond is vriendelijk en aanhankelijk. Hij mag niet agressief of overdreven gereserveerd overkomen naar mensen of andere honden. Zijn hoge intelligentie en gretigheid om te behagen maken hem veelzijdig in zijn gebruik als werkhond en trouwe metgezel. De meeste Tamaskan honden zijn erg aanhankelijk en kruipen het liefste bij de baas op schoot. Ook tegenover vreemden is de Tamaskan over het algemeen redelijk open, hoewel sommige iets terughoudend kunnen zijn. Als waakhond is het ras niet geschikt, sommige Tamaskan zullen ook helemaal niet blaffen.

Verzorging van een Tamaskan

Een wekelijkse borstelbeurt bij de Tamaskan is voldoende om hun vacht er op zijn best uit te laten zien. Deze honden gaan echter twee keer per jaar door de rui en zullen in deze periode meer verharen. Aanbevolen wordt om de hond tijdens de rui vaker te borstelen

Vacht van een Tamaskan

De Tamaskan hond is er in 3 kleuren, wolfgrijs, roodgrijs en zwartgrijs. Effen kleuren zijn momenteel niet toegestaan. De vacht is recht en gesloten. In de winter verschilt de vacht als een indrukwekkende ondervacht gevormd word over het hele lichaam inclusief de binnenkant van de oren. De vacht moet een lichte kraag vormen rond de nek en schouders.

Trainen en opvoeden van een Tamaskan

De Tamaskan heeft een jachtinstinct en ondanks een goede socialisatie is de kans groot dat ze bij het zien van dier dat weg rent, er achteraan gaat jagen. Raadzaam is het daarom om de Tamaskan niet zomaar overal los te laten lopen op plekken waar veel wild zit of vee rondloopt. De Tamaskan is geen zelfstandige hond en bij een degelijke training zullen ze makkelijk terug te roepen zijn.

Activiteit en bewegen van een Tamaskan

Tamaskans zijn werkhonden en kunnen voor diverse doeleinden worden gebruikt. Ze worden vaak gebruikt als hulphonden en sledehonden en doen mee aan verschillende sporten zoals rally, gehoorzaamheid en behendigheid.

bron foto: Nyodenyo, Nox profil, resized, CC BY-SA 4.0

Kenmerken van een Tamaskan

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd:14-15 jaar
  • Schofthoogte: 61 - 74cm
  • Gewicht: 32 - 50 kg
Grootte:
6
Beweging:
8
Waakhond:
1
Onderhoud:
4
Sociaal:
8

Ziektes bij een Tamaskan

De Tamaskan is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Tamaskan is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test