De tamaskan: een vriendelijke en aanhankelijke hond

Alles wat je wilt weten over de Tamaskan

Over de Tamaskan

De Tamaskan is ontstaan in de jaren 90  uit verschillende rassen, waaronder de Siberische husky, Duitse herdershond, Saarlooswolfhond en de wolf en vindt zijn oorsprong in Finland. Het doel was om een een hond te creëren die eruitziet als een wolf en hetzelfde werkvermogen heeft maar zonder het karakter van een wolf. De Tamaskan is groot en atletisch en hij moet een wolfachtig uiterlijk hebben met een grove en dikke vacht, kleine oren en een rechte pluimstaart. . Reuen variëren van 63 cm en 74 cm in schofthoogte met een gewicht tussen de 32 en 50 kg. Teefjes variëren van 61 cm en 72 cm schofthoogte met een gewicht tussen de 25 kg en 41 kg.

Wat kost een Tamaskan

De kosten voor een Tamaskan kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Tamaskan ergens tussen de € 1.200 en de € 1.600 zal liggen.

Karakter van een Tamaskan

De Tamaskan is een intelligent, vriendelijk en sociaal ras. Ze zijn van nature nieuwsgierig en hebben een sterk verlangen om te leren en te verkennen. Tamaskans staan erom bekend dat ze zeer loyaal zijn aan hun gezin en goed overweg kunnen met kinderen en andere huisdieren. Het zijn zeer aanhankelijke honden die graag in de buurt van hun baasjes zijn en altijd klaar staan voor een knuffel of een spelletje.

Omdat de Tamaskan een sterk jachtinstinct heeft, kan het belangrijk zijn om ze op jonge leeftijd te socialiseren met andere huisdieren om ervoor te zorgen dat ze zich veilig voelen en geen bedreiging vormen voor andere dieren. Over het algemeen zijn ze echter goed gesocialiseerd en kunnen ze gemakkelijk in een gezin worden opgenomen.

Tamaskans hebben een natuurlijke neiging om hun baasjes te behagen en zijn gemakkelijk te trainen.

Temperament van een Tamaskan

De Tamaskan-hond is vriendelijk en aanhankelijk. Hij mag niet agressief of overdreven gereserveerd overkomen naar mensen of andere honden. Zijn hoge intelligentie en gretigheid om te behagen maken hem veelzijdig in zijn gebruik als werkhond en trouwe metgezel. De meeste Tamaskan honden zijn erg aanhankelijk en kruipen het liefste bij de baas op schoot. Ook tegenover vreemden is de Tamaskan over het algemeen redelijk open, hoewel sommige iets terughoudend kunnen zijn. Als waakhond is het ras niet geschikt, sommige Tamaskan zullen ook helemaal niet blaffen.

Verzorging van een Tamaskan

Een wekelijkse borstelbeurt bij de Tamaskan is voldoende om hun vacht er op zijn best uit te laten zien. Deze honden gaan echter twee keer per jaar door de rui en zullen in deze periode meer verharen. Aanbevolen wordt om de hond tijdens de rui vaker te borstelen

De Tamaskan is een relatief nieuw ras en daarom is er nog weinig informatie bekend over de gezondheid van deze hond. Wel zijn er enkele ziektes bekend die vaker voorkomen bij dit ras, zoals heupdysplasie, epilepsie en degeneratieve myelopathie. Om de gezondheid van het ras te waarborgen wordt er bij de fokkerij gebruik gemaakt van een open stamboek. Dit houdt in dat ook kruisingen met andere wolfachtige honden zijn toegestaan. Hierdoor wordt de genenpool vergroot en het risico op het overdragen van erfelijke aandoeningen verkleind.

Er zijn enkele DNA-testen beschikbaar voor de tamaskan om mogelijke gezondheidsproblemen te detecteren. Een van deze aandoeningen is degeneratieve myelopathie, waarbij het ruggenmerg wordt aangetast en de hond uiteindelijk verlamd kan raken. Een andere aandoening is hypofysaire dwerggroei, waarbij de hond een tekort heeft aan groeihormoon en daardoor niet goed groeit.

Door middel van genetische testen kan de fokker of eigenaar van een tamaskan vaststellen of het dier drager is van deze aandoeningen. Zo kan er preventief gehandeld worden en kan er bijvoorbeeld worden voorkomen dat dragers worden ingezet voor de fokkerij. Dit draagt bij aan het behoud van een gezonde populatie van tamaskans en verkleint het risico op het doorgeven van erfelijke aandoeningen.

Vacht van een Tamaskan

De Tamaskan hond is er in 3 kleuren, wolfgrijs, roodgrijs en zwartgrijs. Effen kleuren zijn momenteel niet toegestaan. De vacht is recht en gesloten. In de winter verschilt de vacht als een indrukwekkende ondervacht gevormd word over het hele lichaam inclusief de binnenkant van de oren. De vacht moet een lichte kraag vormen rond de nek en schouders.

Trainen en opvoeden van een Tamaskan

De Tamaskan is een slimme en leergierige hond die zich goed leent voor training en gehoorzaamheidstraining. Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd te beginnen met de opvoeding en training van deze hond.

Een goede socialisatie is ook essentieel voor de Tamaskan. Het is belangrijk om de hond vanaf jonge leeftijd te laten wennen aan verschillende situaties, geluiden en andere mensen en dieren. Op deze manier zal de Tamaskan later minder snel angstig of agressief reageren in onbekende situaties.

Bij de opvoeding van de Tamaskan is het belangrijk om consistent te zijn en duidelijke regels te hanteren. Deze hond heeft een sterke wil en kan soms koppig zijn, dus het is belangrijk om consequent te blijven en niet toe te geven aan ongewenst gedrag.

Beloningstraining werkt goed bij de Tamaskan, omdat deze hond graag wil leren en graag beloond wordt voor goed gedrag. Positieve bekrachtiging kan bijvoorbeeld worden gebruikt om gewenst gedrag aan te moedigen en te belonen, zoals het zitten of het komen op commando.

Naast gehoorzaamheidstraining kan de Tamaskan ook genieten van andere vormen van training en activiteiten, zoals speuren, behendigheid of zelfs sledehondentraining.

Activiteit en bewegen van een Tamaskan

De Tamaskan is een actieve hond en heeft veel beweging nodig. Dit ras heeft van nature veel energie en het is belangrijk dat deze energie wordt afgevoerd door middel van voldoende beweging en activiteiten. De Tamaskan houdt van wandelen, rennen en spelen en heeft een sterke behoefte aan lichaamsbeweging. Daarom is het belangrijk om deze hond dagelijks voldoende te laten bewegen.

Naast wandelen en rennen, vinden veel Tamaskans het ook leuk om te zwemmen en te spelen in het water. Dit ras is van nature atletisch en kan goed presteren bij activiteiten zoals behendigheid en flyball. Het is belangrijk om de hond te laten wennen aan deze activiteiten op jonge leeftijd en deze geleidelijk op te bouwen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de Tamaskan een wolfachtige hond is en een sterk ontwikkelde jachtinstinct heeft. Daarom moet deze hond altijd aangelijnd worden gehouden wanneer hij zich buiten bevindt en moet er altijd toezicht worden gehouden tijdens het spelen en rennen. Een veilige en omheinde ruimte is ideaal voor het uitoefenen van activiteiten met deze hond.

Het is belangrijk om de Tamaskan mentaal te stimuleren door middel van training en interactieve spelletjes. Deze hond is intelligent en leergierig en houdt van uitdagingen. Het trainen van de Tamaskan kan zorgen voor een sterke band tussen eigenaar en hond en kan helpen om ongewenst gedrag te voorkomen.

Kenmerken van een Tamaskan

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 14-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 61-74 cm. Teef: 61-74 cm
  • Gewicht: Reu: 32-50 kg. Teef: 32-50 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Tamaskan

De Tamaskan is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Tamaskan is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Nyodenyo, Nox profil, CC BY-SA 4.0

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test