Rasbeschrijving van de Oost Europese Herdershond (VEO)

De Oost Europese Herdershond (korte naam van het ras in het Russisch is VEO - Vostochno Evropeyskaya Ovcharka, ofwel East European Shepherd) is een onafhankelijke waakhond. Ze werden in het midden van de vorige eeuw gefokt in de Sovjet-Unie voor het gebruik bij de leger, de grens troepen en de politie. De kynologen kregen de opdracht om een ras te creëren op basis van de Duitse Herder maar moest meer massief en steviger zijn. Hierdoor ontstond de Oost Europese Herdershond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1941-1945) waren de Oost Europese Herdershonden boodschappers, werden ze gebruikt om mijnen en explosieven op te sporen, ingezet bij reddingswerk en om mens en eigendom te beschermen. Oost Europese Herdershonden hebben deelgenomen aan de Parade van de Overwinning op het Rode Plein in Moskou mei 1945 en werden erkend als het meest patriottische ras. Bij een metrostation in Moskou op het "Plein van de Revolutie", staat een bronzen beeld van een grenswacht met een Oost Europese Herdershond. Mensen geloven dat als je over de bronzen neus van de hond wrijft of zijn poot aanraakt, dit geluk zal brengen.Vandaag de dag is de Oost Europese Herdershond één van de meest populaire rassen in Rusland.

Karakter

Oost Europese Herdershonden hebben een evenwichtig karakter, zijn zelfverzekerd, alert, zeer goed trainbaar en betrouwbare metgezellen en bodyguards. Het meest opvallende kenmerk van de aard van dit ras is de focus op zijn eigenaar. De Oost Europese Herdershond is wantrouwig tegenover vreemden, maar heeft een evenwichtige geest en daardoor zeer stabiel, dus als het niet nodig is, zal hij zijn kracht en agressie iet gebruiken. Maar als er gevaar dreigt, dan heeft hij een extreem actieve afweerreactie. Het ras is ideaal voor hondentrainingen en ze gehoorzamen graag. Ze zullen niet proberen om de baas te domineren of onafhankelijk te zijn. De Oost Europese Herdershond schiet goed op met andere huisdieren en zorgen altijd voor hen. Het zijn toegewijde vrienden van de mens, altijd vrolijk, actief en staan klaar om hun eigenaar en zijn familie te verdedigen. De Oost Europese Herdershond houdt van kinderen, kan spelen met hen en zal hen nooit kwaad doen. De Oost Europese Herdershond wordt aanbevolen voor de actieve eigenaars.

Temperament

De Oost Europese Herdershond is super loyaal. De opvoeding van een puppy van dit ras moet streng zijn, maar zonder harde hand.

Verzorging

Wassen moet alleen gedaan worden als dit noodzakelijk is en de vacht met regelmatig geborsteld worden.

Vacht

De Oost Europese Herdershond heeft een dubbele vacht. De buitenste laag is dik, stug, recht, halflang en strak. De ondervacht is goed ontwikkeld, dik en zacht, vaak lichter dan dekharen. De vacht komt voor in een verscheidenheid van kleuren zoals zwart en bruin, zwart en room, zwart en zilver, effen zwart en sable. De Duitse Herder is verkrijgbaar in drie varianten: ruwe vacht, lang haar, en een lange ruwe vacht. Dit ras verhaard altijd, met name tijdens de rui.

Trainen en opvoeden

De Oost Europese Herdershond vereist vroegtijdige intensieve en extensieve socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Ze zullen niet reageren op ruwe of hardhandige methoden. Dit ras is gehoorzaam en leert snel. Dit ras is zeer intelligent; ze zijn perfect trainbaar en blij om de oefeningen tijdens een training herhalen.

Activiteit en bewegen

Oost Europese Herdershonden zijn echte werkhonden, zodat ze moeten regelmatig lange wandelingen krijgen en actieve fysieke activiteiten krijgen om hun energie kwijt te kunnen. De Oost Europese Herdershond is een hond voor actieve mensen

Kenmerken

Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
Leeftijd: -
Schofthoogte: Reu 66 - 73cm, Teef 60 - 68cm
Gewicht: 45 - 58kg, Teef 34 - 45kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Mariska

geplaatst op 29 november 2018 | 16:46

Sinds oktober 2018 zijn ze nationaal erkend in Nederland.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test