De Karpatische herder: rustige en evenwichtige trouwe herder

Alles wat je wilt weten over de Ciobanesc Romanesc Carpatin

Over de Ciobanesc Romanesc Carpatin

De Karpatische herdershond (een andere benaming is Ciobanesc Romanesc Carpatin, Romanian Carpathian Shepherd Dog of Roemeense herder) is een ras die zijn oorsprong vindt in Roemenië. Dit ras wordt gebruikt als waakhond of herdershond. Het is een rashond die een zeer rijk verleden heeft en het heeft zich ontwikkeld tot uitstekende beschermer van schaapskuddes. De kuddes moesten in de bergen van de Roemeense Karpaten beschermd worden tegen wilde roofdieren zoals beren, wolven en lynxen. De Karpatische herdershond heeft zich uitstekend aangepast aan het klimaat en beschikt over uitmuntende capaciteiten om tegen deze roofdieren te strijden. Vanwege het wolfachtig roedelgedrag, hun atletische en sterke lichaamsbouw en hun oeroude werkgeschiedenis zijn dit uitstekende en zeer efficiënte kuddebewakers. Sinds 2005 wordt dit ras erkend door de FCI.

Wat kost een Ciobanesc Romanesc Carpatin

De kosten voor een Ciobanesc Romanesc Carpatin zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Ciobanesc Romanesc Carpatin.

Karakter van een Ciobanesc Romanesc Carpatin

Deze rashond is van nature een dappere beschermer. Ze onderscheiden zich door hun instinctieve en onvoorwaardelijke band aan de kudde die ze moeten beschermen en de band met hun baas. De Karpatische herder heeft een rustig en evenwichtig karakter. Het is een hond die ontzettend trouw is aan zijn eigenaar en is vriendelijk tegen familieleden en bekenden. Echter tegenover vreemden kan hij zich zeer gereserveerd en agressief gedragen.

Temperament van een Ciobanesc Romanesc Carpatin

De Karpatische herdershond heeft een afschrikwekkende blaf en een behoorlijke kaakkracht. Deze Roemeense Herder is beslist een ruige tegenstander, waarmee de meeste van ons beter geen ruzie kunnen maken. Het is een rashond met een zeer sterk territoriumgevoel en een goede afzetting van het terrein is een must.

Verzorging van een Ciobanesc Romanesc Carpatin

Het is een rashond die zeer intelligent en leergierig is en buitengewoon zelfstandig van aard is. Hij is hard voor zichzelf en zeer trouw en loyaal aan zijn familie. Er zijn geen bekende gezondheidsproblemen bekend bij de Roemeense Herder.

Vacht van een Ciobanesc Romanesc Carpatin

De Ciobanesc Romanesc Carpatin heeft een dichte, weerbestendige vacht die bestaat uit een onderlaag van fijn, dicht haar en een bovenlaag van langer, stugger haar. De kleur van de vacht kan variëren van licht crème tot donker grijs, met zwarte of bruine aftekeningen. De neus, lippen en oogleden zijn altijd zwart, ongeacht de kleur van de vacht. De vacht van deze hond vereist regelmatig borstelen en kammen om klitten en vervilting te voorkomen. Ze verharen het hele jaar door en hebben tweemaal per jaar een hevige verhaarperiode waarin extra verzorging nodig is.

Trainen en opvoeden van een Ciobanesc Romanesc Carpatin

De Ciobanesc Romanesc Carpatin is een intelligent ras dat graag werkt en leert. Het is belangrijk om deze honden van jongs af aan te socialiseren en te trainen om te voorkomen dat ze terughoudend of agressief worden tegenover vreemden.

Vanwege hun intelligentie kunnen ze snel leren, maar ze kunnen ook eigenwijs zijn en de neiging hebben om hun eigen weg te gaan. Het is belangrijk om geduldig en consistent te zijn tijdens de training en om positieve bekrachtiging te gebruiken.

Omdat de Ciobanesc Romanesc Carpatin van nature waakzaam is, kan het nuttig zijn om ze te trainen op gehoorzaamheid en commando's zoals "stil" om onnodig blaffen te voorkomen.

Het is belangrijk om deze honden voldoende beweging en mentale stimulatie te bieden om verveling en destructief gedrag te voorkomen. Lange wandelingen, speeltijd en interactie met hun gezin kunnen helpen om deze actieve honden gelukkig en gezond te houden.

Activiteit en bewegen van een Ciobanesc Romanesc Carpatin

De Ciobanesc Romanesc Carpatin heeft vrij veel beweging nodig. Een klein ommetje is zeker niet genoeg. De hond moet voldoende mentale en lichamelijke uitdagingen krijgen, hij houdt van werken

Kenmerken van een Ciobanesc Romanesc Carpatin

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 65-73 cm. Teef: 59-67 cm
  • Gewicht: Reu: 32-52 kg. Teef: 32-52 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Image source: DannyFaQ, Romanian Carpathian Shepherd Dog, modified, CC0 1.0

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test