Rasbeschrijving van de Ciobanesc Romanesc Carpatin

De Karpatische herdershond (een andere benaming is Ciobanesc Romanesc Carpatin, Romanian Carpathian Shepherd Dog of Roemeense heder) is een ras die zijn oorsprong vindt in Roemenië. Dit ras wordt gebruikt als waakhond of herdershond. Het is een rashond die een zeer rijk verleden heeft en het heeft zich ontwikkeld tot uitstekende beschermer van schaapskuddes. De kuddes moesten in de bergen van de Roemeense Karpaten beschermd worden tegen wilde roofdieren zoals beren, wolven en lynxen. De Karpatische herdershond heeft zich uitstekend aangepast aan het klimaat en beschikt over uitmuntende capaciteiten om tegen deze roofdieren te strijden. Vanwege het wolfachtig roedelgedrag, hun atletische en sterke lichaamsbouw en hun oeroude werkgeschiedenis zijn dit uitstekende en zeer efficiënte kuddebewakers. Sinds 2005 wordt dit ras erkend door de FCI.

Karakter

Deze rashond is van nature een dappere beschermer. Ze onderscheiden zich door hun instinctieve en onvoorwaardelijke band aan de kudde die ze moeten beschermen en de band met hun baas. De Karpatische herder heeft een rustig en evenwichtig karakter. Het is een hond die ontzettend trouw is aan zijn eigenaar en is vriendelijk tegen familieleden en bekenden. Echter tegenover vreemden kan hij zich zeer gereserveerd en agressief gedragen.

Temperament

De Karpatische herdershond heeft een afschrikwekkende blaf en een behoorlijke kaakkracht. Deze Roemeense Herder is beslist een ruige tegenstander, waarmee de meeste van ons beter geen ruzie kunnen maken. Het is een rashond met een zeer sterk territoriumgevoel en een goede afzetting van het terrein is een must.

Verzorging

Het is een rashond die zeer intelligent en leergierig is en buitengewoon zelfstandig van aard is. Hij is hard voor zichzelf en zeer trouw en loyaal aan zijn familie. Er zijn geen bekende gezondheidsproblemen bekend bij de Roemeense Herder.

Vacht

De vacht van de Ciobanesc Romanesc Carpatin is stug, dicht en recht en de ondervacht is dicht en zacht.

Trainen en opvoeden

Al vanaf een jonge leeftijd is het belangrijk om te beginnen met trainen en opvoeden. He is een rashond die redelijk makkelijk te trainen is omdat de Roemeense herder gehoorzaam is en zal luisteren naar de commando's die zijn baas hem geeft. Ongewenst gedrag moet rustig worden gecorrigeerd en de opvoeding moet met geduld en consistentie gegeven worden.

Activiteit en bewegen

De Ciobanesc Romanesc Carpatin heeft vrij veel beweging nodig. Een klein ommetje is zeker niet genoeg. De hond moet voldoende mentale en lichamelijke uitdagingen krijgen, hij houdt van werken

Kenmerken

Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
Leeftijd: 12 - 14 jaar
Schofthoogte: Reu: 65 - 73 cm, Teef: 59 - 67 cm
Gewicht: -
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test