Saarlooswolfhond

Alles wat je wilt weten over de Saarlooswolfhond

De Saarlooswolfhond: bijna alles doet je denken aan een wolf bij dit ras

Over de Saarlooswolfhond

De Saarlooswolfhond is een Nederlands hondenras en dankt zijn naam aan Leendert Saarloos. Het is een gefokte wolfhond, ontstaan uit wolf-hondhybriden. Leendert Saarloos was een liefhebber van de Duitse herder, maar hij vond dat de Duitse Herder te nerveus was geworden door verkeerde fok. Daarom vatte hij het plan op om een nieuw ras te creëren met natuurlijke eigenschappen. Mogelijk heeft de kruising met de wolf gezorgd voor een goede verversing van de zwakkere genen en heeft dit een lichamelijk relatief gezonde herdershond voortgebracht. De Saarloos wolfhond werd in 1975, zes jaar na het overlijden van Leendert Saarloos, erkend door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland en als postuum eerbetoon aan zijn schepper Saarloos Wolfhond genoemd.

Karakter van een Saarlooswolfhond

Doordat de Saarlooswolfhond gekruist is met de wolf is de schuwheid van de wolf er ook mee in gefokt. Deze honden zijn duidelijker slechter gesocialiseerd dan alle andere, al langer gedomesticeerde, rassen. De Saarlooswolfhond is een sterke, harmonisch gebouwde hond die in bijna alles doet denken aan een wolf, zelf het karakter van dit ras doet je denken aan een wolf. Oplettend, voorzichtig en zeer aanhankelijk tegenover zijn familie. De Saarlooswolfhond kan wat gereserveerd zijn bij vreemden en in onbekende omstandigheden.

Temperament van een Saarlooswolfhond

Door zijn trotse eigenzinnige karakter vraagt de Saarlooswolfhond om als onderdeel van het gezin aanvaard en gerespecteerd te worden. Het zal nooit en te nimmer een hond worden met slaafse gehoorzaamheid. Als eigenaar moet je tegen dit terughoudende en trotse temperament kunnen. Kun je daar goed mee overweg dan heb je een uitzonderlijk goede relatie met de Saarlooswolfhond. De wolf heeft als instinct om te vluchten bij conflictsituaties en dit heeft de Saarlooswolfhond ook. Mede hierdoor is dit ras ongeschikt als waakhond of als verdedigingshond. Blaffen zal de Saarlooswolfhond nauwelijks doen.

Verzorging van een Saarlooswolfhond

De Saarlooswolfhond is geen hond om lang alleen gelaten te worden. Het is een ras die trouw en aanhankelijk is en het liefste altijd bij zijn roedel en gezin is. De vacht dit ras is uniek te noemen. Niet alleen door de vachtstructuur en de kleuren, maar ook door de verzorging die zijn vacht vraagt, namelijk niet al te veel! Het advies is om zijn vacht af en toe door te borstelen, maar die dit zeker niet elke dag! Zijn vacht heeft namelijk zelf de eigenschap om zich te reinigen en daarmee schoon te houden.

Vacht van een Saarlooswolfhond

De vacht van een Saarlooswolfhond bestaat uit een wollige ondervacht en een dekkende laag. Met name in de zomermaanden komt zijn dekkende vacht mooi uit de veren aangezien hij tijdens de rui de ondervacht heeft verloren. In de wintermaanden zie je met name bij de kraag een mooie volle beharing door de ondervacht

Trainen en opvoeden van een Saarlooswolfhond

De Saarlooswolfhond is niet een hond die voor iedereen geschikt is. Hij heeft een sterke wil en heeft een consequente opvoeding nodig. Dit vergt behoorlijk wat geduld, maar het voornaamste is liefde. Met een zachte hand kun je dit ras goede gedragseigenschappen en gehoorzaamheid bijbrengen. Dit ras zal nooit slaafs zijn, de Saarlooswolfhond is zeer zelfstandig en zal zelf beoordelen of iets zin heeft. Bij gehoorzaamheidstraingen zal dit ras nooit de beste van de klas worden, dit komt door zijn onafhankelijke aard.

Activiteit en bewegen van een Saarlooswolfhond

Vroeger was de Saarlooswolfhond gewend om veel te bewegen, iets wat je bij de wolven ook ziet. Je moet hem dagelijks van de nodige beweging voorzien, hij moet echt zijn energie kwijt kunnen. Laat hem lekker rondrennen en laat hem een beroep doen op zijn uithoudingsvermogen.
Bron foto:Claudia Schröder, Oishani Othari van Koekie's Ranch in Snow, Resized, CC BY-SA 4.0

Kenmerken van een Saarlooswolfhond

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd:11-13
  • Schofthoogte: 60cm - 70cm
  • Gewicht: 30kg - 41kg
Grootte:
6
Beweging:
8
Waakhond:
2
Onderhoud:
3
Sociaal:
7

Ziektes bij een Saarlooswolfhond

De Saarlooswolfhond is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Saarlooswolfhond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:
Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test