De Pointer: een eigenzinnig en makkelijk afgeleide hond

Alles wat je wilt weten over de Pointer

Over de Pointer

Er bestaan meerdere theorieën over de oorsprong van de Engelse Pointer. De meest geaccepteerde theorie is dat in de 18e eeuw de Spaanse Staande Hond Perro de Punta, ook bekend als Navarro- en mogelijk ook de Pediguero de Burgos, naar Engeland werd gebracht. Door kruisingen met andere jachthonden is daar de Pointer ontstaan zoals we die nu kennen. Dit ras wordt gezien als de specialist onder de Staande Jachthonden en staat bekend om zijn onmiskenbare vaardigheid in het vinden en vastzetten van wild. Het Pointerbloed heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van veel andere rassen Staande Honden die we vandaag de dag kennen. De Engelse Pointer is dan ook een belangrijke en gewaardeerde hond in de wereld van de jacht en de fokkerij.

Wat kost een Pointer

De kosten voor een Pointer kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Pointer ergens tussen de € 1.000 en de € 5.000 zal liggen.

Karakter van een Pointer

De Pointer is een hond met een uitstekend karakter. Deze intelligente, sportieve, vriendelijke, aanhankelijke en zachtaardige hond beschikt over een evenwichtig karakter. Pointers zijn over het algemeen gehoorzaam, hebben een uitstekend reukvermogen en een meer dan gemiddelde jachtpassie. Ze gaan goed om met soortgenoten en zijn geduldig en vriendelijk met kinderen. Hun schranderheid en intelligentie maken van Pointers snelle leerlingen die graag voor de baas werken. Het is belangrijk om de hond consequent doch met zachte hand op te voeden, aangezien harde woorden en een navenante aanpak het zachte karakter van de hond niet ten goede komen. De Pointer is een uitstekende metgezel voor actieve gezinnen die van wandelen, hardlopen en andere buitensporten houden.

Temperament van een Pointer

De Pointer staat bekend om zijn grote passie voor het jagen op wild, maar ook andere dieren kunnen zijn interesse wekken. In gebieden met veel fauna kan dit leiden tot problemen. Het afleren van dit gedrag is echter tegen de natuurlijke aard van de Pointer en kan een uitdagende opgave zijn.

Naast zijn jachtpassie heeft de Pointer ook veel beweging nodig. Deze atletische hond staat niet voor niets bekend als de snelste Staande Jachthond. Het ontbreken van voldoende beweging kan leiden tot frustratie en uitingen van nervositeit en onrust in het karakter van de hond. Dagelijks flinke wandelingen en de mogelijkheid om los te rennen zijn daarom noodzakelijk. Dit zal bijdragen aan de ontwikkeling van zijn karaktereigenschappen en ervoor zorgen dat hij in huis een rustige huishond is.

De Pointer is een sociale hond die graag in de buurt van mensen is. Hij toont geen enkele neiging tot agressie naar andere honden. Door zijn sterke "will to please" is hij gemakkelijk te trainen en te motiveren om te leren. Bij het opvoeden van de Pointer is het belangrijk om consequent te zijn, maar ook om een zachte hand te hanteren. Harde woorden en een harde aanpak zullen het zachte karakter van de Pointer niet ten goede komen. Met de juiste training en beweging zal de Pointer een uitstekende metgezel zijn voor een actief en liefhebbend gezin.

Verzorging van een Pointer

De Pointer heeft niet veel verzorging nodig. De korte vacht is makkelijk te onderhouden en hoeft slechts af en toe geborsteld te worden om dode haren te verwijderen. Het is ook belangrijk om regelmatig de oren van de Pointer te controleren en schoon te maken om infecties te voorkomen. Het is aan te raden om de nagels van de hond regelmatig te knippen en de tanden te poetsen om de gezondheid van de hond te bevorderen.

Wat betreft de gezondheid kan de Pointer vatbaar zijn voor heupdysplasie. 

Vacht van een Pointer

De Pointer heeft een korte, glanzende vacht met een harde en fijne structuur die glad en recht aanligt. De vacht is gemakkelijk te onderhouden en regelmatig borstelen is voldoende om losse haren te verwijderen. Hoewel de Pointer niet veel verhaart, kan het tijdens de ruiperiode wel nodig zijn om wat vaker te borstelen. Er zijn verschillende kleurencombinaties mogelijk bij de Pointer. De meest voorkomende kleuren zijn wit met zwart en wit met oranje.

Trainen en opvoeden van een Pointer

De Pointer is een slimme hond en leert snel nieuwe dingen. Hij vindt het fijn om voor zijn baas te werken en taken uit te voeren. Het is belangrijk dat de hond consequent, maar wel op een zachte manier wordt opgevoed. Harde woorden en een harde aanpak passen niet bij het zachte karakter van deze hond en kunnen zelfs averechts werken. Belonen en positieve bekrachtiging werken beter en zorgen voor een sterke band tussen baas en hond. Door op een positieve manier te trainen, zal de Pointer snel leren en het beste uit zichzelf halen.

Activiteit en bewegen van een Pointer

Pointers hebben behoorlijk wat lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Naast de dagelijkse korte wandelingen, hebben ze minstens één uur nodig om lekker vrij te rennen en te spelen zonder aangelijnd te zijn. Het is mogelijk om de Pointer te leren naast de fiets te lopen. Deze honden zijn vrijwel onvermoeibaar en ondanks hun korte vacht zijn ze niet erg gevoelig voor kou en nattigheid. Het is belangrijk om ze regelmatig te laten bewegen.

Kenmerken van een Pointer

  • Rasgroep: Voorstaande honden
  • Leeftijd: 12-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 63-69 cm. Teef: 61-66 cm
  • Gewicht: Reu: 25-30 kg. Teef: 20-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Pointer

De Pointer is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Pointer is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Anne Hornyak, English Pointer 001, modified, CC BY 2.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test