Zwitserse Witte herder
Rasbeschrijving van de Zwitserse Witte herder
De Zwitserse Witte Herder is een directe afstammeling van de Duitse herder. De witte kleur van de vacht was echter in het begin van de 20e eeuw ongewenst in Europa. Een Amerikaanse fokker Ann Tracy ontwikkelde een bloedlijn met de huidige kenmerken van de witte herder. Vroeger was dit ras daarom bekend onder de naam Amerikaans-Canadese witte herder.
Karakter
De Zwitserse Witte Herder heeft een uitgesproken persoonlijkheid die gekenmerkt wordt door zelfvertrouwen. De Zwitserse Witte Herder is erg evenwichtig, maar als de situatie daarom vraagt is hij gretig en alert en klaar om te werken. Het is een ras die zeer intelligent is, energiek, hard werkt, en nieuwsgierig en loyaal is. Het karakter van de Zwitserse Witte Herder is zachter en milder dan die van de Duitse herder, maar wanneer dat nodig is, is hij zeer bereid en in staat om zijn familie te beschermen.
Temperament
Zwitserse Witte Herders hebben zowel hoedende als beschermende instincten. Hij zal het hoeden toepassen op alles wat beweegt. Bij mensen die hij kent is hij zeer open en vriendelijk en bij vreemden is hij alert en voorzichtig maar niet ongerust. De Zwitserse Witte Herder gedijt op menselijke interactie van hun familie en houdt er niet van om voor een langere tijd alleen gelaten te worden. Ze zijn speels, enthousiast en willen erg graag behagen. Vanwege hun intense loyaliteit en liefde voor kinderen zijn het uitstekende familie honden.
Verzorging
De Zwitserse Witte Herder verliest het hele jaar door haar en met name tijdens de rui verhaard hij stevig. Dagelijks borstelen wordt aanbevolen. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk. Zwitserse Witte Herders kunnen gevoelig zijn voor gezondheidsproblemen zoals elleboog en heupdysplasie, allergieën, ziekte van von Willebrand en problemen met de spijsvertering.
Vacht
De Zwitserse Witte Herder heeft een weerbestendige dubbele vacht. De buitenste vacht kan kort of lang zijn en is dicht en recht. De ondervacht is kort, dik en fijn van structuur. Bij de hals kan de vacht iets langer en zwaarder zijn vooral bij reuen. Het haar op de achterkant van de poten iets langer is dan aan de voorzijde. De vacht op de romp en de onderkant van de staart is langer en dikker dan de vacht op het lijf. Het hoofd en de oren zijn bedekt met glad, enigszins zachter haar terwijl het haar dat op de poten stugger is. Dit ras verhaard voortdurend met name tijdens de rui zal dit erg veel zijn.
Trainen en opvoeden
De Zwitserse Witte Herder vereist vroegtijdige socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Ze zullen niet reageren op ruwe of hardhandige methoden. Dit ras is gehoorzaam, staat te popelen om te behagen en leert snel. Opvoeding moet gegeven worden met respect, stevigheid, eerlijkheid, beloning en consistentie. Omdat ze zeer atletisch zijn en willen werken zijn ze bij uitstek geschikt voor tal van activiteiten, zoals hoeden, gehoorzaamheid, behendigheid, tracking & bescherming. Ze zijn geschikt voor gebruik als gids, reddingshond, servicehond, therapiehond en waakhond.
Activiteit en bewegen
Dit ras is het gelukkigst wanneer hij kan werken. Ze vereisen dagelijkse beweging en genieten van wandelingen, speelsessies en ravotten en rennen.
Kenmerken
Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
Leeftijd: 11 jaar
Schofthoogte: Reu 60-66cm Teef 55-61cm
Gewicht: Teef 25–35 kg, Reu 30–40 kg
Grootte:Grootte:
Beweging:Beweging:
Waakhond:Waakhond:
Onderhoud:Onderhoud:
Sociaal:Sociaal:
Je reactie wordt verwerkt