Komondor

De Komondor: alles wat je wilt weten over dit ras.

Rasbeschrijving van de Komondor

De Komondor is zelfverzekerd, beschermend en nogal serieus. Deze mooie hond, die van mensen houdt, is erg aanhankelijk maar is op zijn hoede tegenover vreemden. Toch zal hij snel bijdraaien zodra hij merkt dat de persoon geen bedreiging vormt. Dit assertieve ras is zeer geschikt voor het bewaken van bijvoorbeeld kuddes

Karakter van een Komondor

De Komondor kan heel beschermend zijn maar is de rust zelve in huis als hij voelt dat er geen gevaar is. Deze rashond doet het erg goed in gehoorzaamheid en is bereid om zijn eigenaar te behagen. Door zijn beschermende karakter moet dit ras op een vroege leeftijd goed gesocialiseerd worden

Temperament van een Komondor

Als een zeer toegewijd lid van zijn familie is de Komondor liefdevol en loyaal. Dit ras is van nature een geweldige beschermer en dat maakt hem een goede waakhond. Maar zijn hoede instincten kunnen omslaan in agressie als hij denkt iets te moeten beschermen wat van hem is.

Verzorging van een Komondor

De Komondor heeft een zeer gevoelige huid als het gaat om vlooien en teken en moet regelmatig preventief worden behandeld. Dit aangezien de vacht dik en draadgebonden is waardoor het moeilijk is om ze te verwijderen. Tussen de kussentjes van de voeten kan lang haar groeien en dit moet dus bijgesneden worden.

Vacht van een Komondor

De Komondor heeft een lange en zachte vacht. De vacht van dit ras hielp hem vroeger om “op te gaan “ tussen de schapen en zo kon hij uitkijken voor gevaar zonder op te vallen. De vacht van de Komondor moet altijd zwaar en natuurlijk zijn.

Trainen en opvoeden van een Komondor

De Komondor is erg intelligent, maar kan eigenzinnig en onafhankelijk worden, dus moet hij op een vroege leeftijd op gehoorzaamheidscursus

Activiteit en bewegen van een Komondor

De Komondor wordt niet aanbevolen voor leven op een appartement of een leven in de stad. Een ruimtelijke omgeving is voor hem het beste.
Bron foto: Kari, Komondor IMG 0329, CC BY-SA 3.0

Kenmerken van een Komondor

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd:12 jaar
  • Schofthoogte: Reu 65-80 cm, Teef: 55cm+
  • Gewicht: 40-60 kg
Grootte:
5
Beweging:
3
Waakhond:
5
Onderhoud:
3
Sociaal:
1

Welke ziektes komen voor bij een Komondor

Van een Komondor is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test