Ehrlichiose

Ehrlichiose bij de hond

Ehrlichiose wordt door teken wordt verspreid. Het is een bacterie achtig organisme die de witte bloedlichamen infecteert.

Symptomen

Ehrlichiose is een zogenaamde sluipende ziekte. De 1e symptomen volgen 5 tot 20 dagen na de besmetting:
Rillingen, gebrek aan eetlust, koorts, neerslachtigheid en bloedarmoede. Het lijkt op de symptomen van Babesiose en andere ziektes, daarom is het belangrijk om, als er klachten zijn, te testen op alle ziektes. Af en toe is het zo dat Ehrlichiose samen met Leishmaniose gezien wordt. Of samen met babesiose. Ook kunnen er anders symptomen zijn zoals: lymfeklieren die gezwollen zijn, pijnlijke gewrichten, pijnljke spieren, bloed in de urine, neusbloedingen, ernstige rugpijnen of pijn in de nek en oogproblemen (infecties, uitscheiding). Neurologische afwijkingen zoals bijvoorbeeld moeilijk lopen of toevallen  komen voor, net zoals ademhalingsproblemen of hartproblemen. Als de hond niet wordt behandeld heeft Ehrlichiose meestal een fatale afloop of wordt het chronisch. Zelfs na een behandeling blijft de ziekte af en toe chronisch. Wel komt er dan een zeker evenwicht tussen de ziekte-verwekker en het immuunsysteem van de hond. Echt ziek is de hond niet, maar hij is niet helemaal fit. De ziekte kan opnieuw naar boven komen als de hond stress heeft of een periode van verminderde weerstand heeft, bv door andere ziektes (met name Babesiose) of door medicatie (Prednison is bv erg schadelijk).
Er op tijd bij zijn is belangrijk. Dan is het goed te genezen met een antibiotica-kuur

Diagnose

Met het onderzoeken van bloed moet het worden vastgesteld. Verhoogde aktiviteit van de lever, weinig witte bloedcellen en een laag aantal bloedplaatjes. Dat zijn de symptomen.

Heel af en toe  kan de parasiet zelf worden ontdekt, maar minder makkelijk dan bij Babesiose. Als er antistoffen aanwezig zijn, dan is de hond in ieder geval met de verwekker van de ziekte in aanraking geweest. Als er bovendien de net opgesomde symptomen zijn, kan men er gevoegelijk vanuit gaan dat het Ehrlichiose is.

Ehrlichiose is natuurlijk ernstig, maar met antibiotica is het goed te behandelen
Het herstel is goed bij de meeste honden als de ziekte vroeg wordt ontdekt en goed wordt behandeld. Gevallen die chronische zijn, die zijn moeilijk te genezen.

Behandeling

Een kuur Doxycycline. Drie weken lang moet dit gegeven worden. Soms kan er tot twee maanden lang behandeld worden.

Prognose

Het is niet bekend wat de prognose is van Ehrlichiose . Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Preventie

Het is niet bekend wat je kunt doen om Ehrlichiose te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Heb jij vragen of tips? Meld ze dan gerust

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook