Babesiose bij de hond

Babesiose

Babesiose

Door teken in het Middellandse Zeegebied wordt Babesiose of Piroplasmose  overgedragen. De babesia parasiet is een eencellig organisme dat de rode bloedcellen besmet en kapot maakt. De parasiet wordt overgedragen door teken.

Deze ziekte komt de laatste jaren steeds vaker voor in onze streken. Ook in Nederland zijn de teken aangetroffen.

Symptomen van babesiose bij de hond

Babesiose kan zich in vele vormen uiten en geeft niet altijd symptomen. Bij een normaal verloop treden 10 tot 21 dagen na de infectie de eerste symptomen op. Bij de hond zal tekenen van bloedarmoede te voorschijn komen:

 1. Slijmvliezen die bleek zien,
 2. Moe,
 3. Snelle ademhaling en hartslag en zwak,
 4. Af en toe geelzucht,
 5. Klontervorming in de bloedvaten.

Soms ziet men ook a-typische infecties. De honden kunnen grote verschillen aan symptomen vertonen, bijvoorbeeld:

 1. Centrale zenuwaantasting,
 2. Oedeem,
 3. Hartproblemen
 4. Maagproblemen  en  darmproblemen.

Diagnose van babesiose bij de hond

De diagnose van Babesiose is niet vanzelfsprekend. Door middel van bloedonderzoek en de weet van het verblijf  in streken waar het voorkomt, zal men een eventuele diagnose kunnen maken. Gespecialiseerde onderzoek van het bloed kan de parasiet aantonen.

Behandeling van babesiose bij de hond

De bloed-armoede zal behandeld worden en er zijn  speciale medicijnen om de parasiet te vernietigen. Imidocarb dipropionaat (Carbedia®) een injectie van Imizol en als het nog blijkt een infuus of bloed-transfusie.

Progonose van babesiose bij de hond

Als je er op tijd bij bent  is de prognose van piroplasmose positief. De ziekte kan terugkomen na een geslaagde behandeling, aangezien het lastig is om alle parasieten in het lichaam kapot te maken.

Preventie van babesiose bij de hond

Hier zijn enkele manieren om Babesiose bij honden te voorkomen:

 • Tekenbestrijding: De beste manier om Babesiose bij honden te voorkomen is door tekeninfestaties te beheersen. U kunt tekenpreventieproducten zoals tekenhalsbanden, topische spot-on behandelingen en orale medicijnen gebruiken om tekeninfestaties te voorkomen.
 • Vermijd teken-geïnfecteerde gebieden: Het vermijden van gebieden met een hoge tekenpopulatie, zoals beboste of grasrijke gebieden, kan de blootstelling van uw hond aan teken helpen verminderen.
 • Controleer op teken: Controleer regelmatig uw hond op teken, vooral na het buiten zijn in teken-geïnfecteerde gebieden. Als u een teek vindt, verwijder deze dan onmiddellijk.
 • Vaccinatie: Er is momenteel geen vaccin voor Babesiose in de Verenigde Staten, maar in andere landen zijn er vaccins beschikbaar. Raadpleeg uw dierenarts over de beschikbaarheid van Babesiose-vaccins in uw omgeving.
 • Goede hygiëne: Het schoon en goed verzorgd houden van uw hond kan helpen tekeninfestaties te voorkomen en het risico op Babesiose te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat geen enkele preventiemethode 100% effectief is, dus het is nog steeds mogelijk dat uw hond Babesiose krijgt, zelfs als preventieve maatregelen worden genomen. Als u vermoedt dat uw hond Babesiose heeft, neem dan contact op met uw dierenarts voor diagnose en behandeling.

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook