Babesiose bij de hond

Babesiose

Door teken in het Middellandse Zeegebied wordt Babesiose of Piroplasmose  overgedragen. De babesia parasiet is een eencellig organisme dat de rode bloedcellen besmet en kapot maakt. De parasiet wordt overgedragen door teken.

Deze ziekte komt de laatste jaren steeds vaker voor in onze streken. Ook in Nederland zijn de teken aangetroffen.

Symptomen van babesiose bij de hond

Babesiose kan zich in vele vormen uiten en geeft niet altijd symptomen. Bij een normaal verloop treden 10 tot 21 dagen na de infectie de eerste symptomen op. Bij de hond zal tekenen van bloedarmoede te voorschijn komen:
  1. Slijmvliezen die bleek zien,
  2. Moe,
  3. Snelle ademhaling en hartslag en zwak,
  4. Af en toe geelzucht,
  5. Klontervorming in de bloedvaten.
Soms ziet men ook a-typische infecties. De honden kunnen grote verschillen aan symptomen vertonen, bijvoorbeeld:
  1. Centrale zenuwaantasting,
  2. Oedeem,
  3. Hartproblemen
  4. Maagproblemen  en  darmproblemen.

Diagnose van babesiose bij de hond

De diagnose van Babesiose is niet vanzelfsprekend. Door middel van bloedonderzoek en de weet van het verblijf  in streken waar het voorkomt, zal men een eventuele diagnose kunnen maken. Gespecialiseerde onderzoek van het bloed kan de parasiet aantonen.

Behandeling van babesiose bij de hond

De bloed-armoede zal behandeld worden en er zijn  speciale medicijnen om de parasiet te vernietigen. Imidocarb dipropionaat (Carbedia®) een injectie van Imizol en als het nog blijkt een infuus of bloed-transfusie.

Prognose van babesiose bij de hond

Als je er op tijd bij bent  is de prognose van piroplasmose positief. De ziekte kan terugkomen na een geslaagde behandeling, aangezien het lastig is om alle parasieten in het lichaam kapot te maken.

Preventie van babesiose bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Babesiose bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.
Anderen bekeken ook
Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Te koop springer spaniel pups

Te koop nog 1 reutje van springer spaniel nu 5 weken oud

Lief Retromops teefje

Herplaatser! Gefokt volgens de wetregelgeving van kortsnuiten. Uit geteste ouderdieren. Teefje is F