Babesiose
Babesiose bij de hond
Door teken in het Middellandse Zeegebied wordt Babesiose of Piroplasmose overgedragen. De babesia parasiet is een eencellig organisme dat de rode bloedcellen besmet en kapot maakt. De parasiet wordt overgedragen door teken.
Deze ziekte komt de laatste jaren steeds vaker voor in onze streken. Ook in Nederland zijn de teken aangetroffen.
Symptomen
Babesiose kan zich in vele vormen uiten en geeft niet altijd symptomen. Bij een normaal verloop treden 10 tot 21 dagen na de infectie de eerste symptomen op. Bij de hond zal tekenen van bloedarmoede te voorschijn komen: - Slijmvliezen die bleek zien,
- Moe,
- Snelle ademhaling en hartslag en zwak,
- Af en toe geelzucht,
- Klontervorming in de bloedvaten.
Soms ziet men ook a-typische infecties. De honden kunnen grote verschillen aan symptomen vertonen, bijvoorbeeld: - Centrale zenuwaantasting,
- Oedeem,
- Hartproblemen
- Maagproblemen en darmproblemen.
Diagnose
De diagnose van Babesiose is niet vanzelfsprekend. Door middel van bloedonderzoek en de weet van het verblijf in streken waar het voorkomt, zal men een eventuele diagnose kunnen maken. Gespecialiseerde onderzoek van het bloed kan de parasiet aantonen.
Behandeling
De bloed-armoede zal behandeld worden en er zijn speciale medicijnen om de parasiet te vernietigen. Imidocarb dipropionaat (Carbedia®) een injectie van Imizol en als het nog blijkt een infuus of bloed-transfusie.
Prognose
Als je er op tijd bij bent is de prognose van piroplasmose positief. De ziekte kan terugkomen na een geslaagde behandeling, aangezien het lastig is om alle parasieten in het lichaam kapot te maken.
Preventie
Het is niet bekend wat je kunt doen om Babesiose te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.
Je reactie wordt verwerkt