Leptospirose bij de hond

Leptospirose

Leptospirose staat bekend als de  ziekte van Weil of de rattenziekte. Een bacterie veroorzaakt deze besmettelijke aandoening. Als de hond in contact komt met de bacterie besmet hij zich. Vaak komt dit door stilstaand water van bijvoorbeeld beken of passen. Via de urine wordt de bacterie uitgescheden en kan op deze manier weer andere honden besmetten. Een belangrijke drager van deze bacterie zijn ratten en de urine van ratten is de een van de meest belangrijke besmettings-bron voor de hond. De bacterie leptospira kan bijna elk zoogdier besmetten, echter zijn er grote verschillen in de symptomen bij  de verschillende dierensoorten

Symptomen van leptospirose bij de hond

Als eerste komen er aspecifieke klachten, bijvoorbeeld:
  1. Braken of diarree, al dan niet met bloed
  2. Koorts
De bacterie zit in bloed en vanuit daar tast het diverse organen aan. Vaak aangetast zijn de nieren en deze kunnen nierinsufficiëntie vertonen. Bij aantasting van de lever zijn er tekens van leverinsufficiëntie. Denk aan bijvoorbeeld geelzucht. Ook kunnen er zenuwsymptomen optreden.

De hond kan erg ziek zijn van leptospirose en het kan zelfs dodelijk zijn.

Diagnose van leptospirose bij de hond

Door aan te tonen of de bacterie in het bloed of in de urine zit.

Behandeling van leptospirose bij de hond

Een bacterie is de veroorzaker van Leptospirose. Met aangepaste antibiotica wordt het behandelt. Vaak zal de hond worden opgenomen door de slechte algemene toestand en uitdrogingsverschijnselen.

Prognose van leptospirose bij de hond

Bij aan aangepaste therapie zal de hond de ziekte overwinnen, mits er op tijd ingegrepen is. Af en toe is het voor honden dodelijk.

Preventie van leptospirose bij de hond

Bij de jaarlijkse vaccinatie
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.
Anderen bekeken ook
Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Te koop springer spaniel pups

Te koop nog 1 reutje van springer spaniel nu 5 weken oud

Lief Retromops teefje

Herplaatser! Gefokt volgens de wetregelgeving van kortsnuiten. Uit geteste ouderdieren. Teefje is F