Leptospirose

Leptospirose bij de hond

Leptospirose staat bekend als de  ziekte van Weil of de rattenziekte. Een bacterie veroorzaakt deze besmettelijke aandoening. Als de hond in contact komt met de bacterie besmet hij zich. Vaak komt dit door stilstaand water van bijvoorbeeld beken of passen. Via de urine wordt de bacterie uitgescheden en kan op deze manier weer andere honden besmetten. Een belangrijke drager van deze bacterie zijn ratten en de urine van ratten is de een van de meest belangrijke besmettings-bron voor de hond. De bacterie leptospira kan bijna elk zoogdier besmetten, echter zijn er grote verschillen in de symptomen bij  de verschillende dierensoorten

Symptomen

Als eerste komen er aspecifieke klachten, bijvoorbeeld:
  1. Braken of diarree, al dan niet met bloed
  2. Koorts
De bacterie zit in bloed en vanuit daar tast het diverse organen aan. Vaak aangetast zijn de nieren en deze kunnen nierinsufficiëntie vertonen. Bij aantasting van de lever zijn er tekens van leverinsufficiëntie. Denk aan bijvoorbeeld geelzucht. Ook kunnen er zenuwsymptomen optreden.

De hond kan erg ziek zijn van leptospirose en het kan zelfs dodelijk zijn.

Diagnose

Door aan te tonen of de bacterie in het bloed of in de urine zit.

Behandeling

Een bacterie is de veroorzaker van Leptospirose. Met aangepaste antibiotica wordt het behandelt. Vaak zal de hond worden opgenomen door de slechte algemene toestand en uitdrogingsverschijnselen.

Prognose

Bij aan aangepaste therapie zal de hond de ziekte overwinnen, mits er op tijd ingegrepen is. Af en toe is het voor honden dodelijk.

Preventie

Bij de jaarlijkse vaccinatie

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Heb jij vragen of tips? Meld ze dan gerust

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook