Leptospirose bij de hond

Leptospirose

Leptospirose staat bekend als de  ziekte van Weil of de rattenziekte. Een bacterie veroorzaakt deze besmettelijke aandoening. Als de hond in contact komt met de bacterie besmet hij zich. Vaak komt dit door stilstaand water van bijvoorbeeld beken of passen. Via de urine wordt de bacterie uitgescheden en kan op deze manier weer andere honden besmetten. Een belangrijke drager van deze bacterie zijn ratten en de urine van ratten is de een van de meest belangrijke besmettings-bron voor de hond. De bacterie leptospira kan bijna elk zoogdier besmetten, echter zijn er grote verschillen in de symptomen bij  de verschillende dierensoorten

Symptomen van leptospirose bij de hond

Als eerste komen er aspecifieke klachten, bijvoorbeeld:
  1. Braken of diarree, al dan niet met bloed
  2. Koorts
De bacterie zit in bloed en vanuit daar tast het diverse organen aan. Vaak aangetast zijn de nieren en deze kunnen nierinsufficiëntie vertonen. Bij aantasting van de lever zijn er tekens van leverinsufficiëntie. Denk aan bijvoorbeeld geelzucht. Ook kunnen er zenuwsymptomen optreden.

De hond kan erg ziek zijn van leptospirose en het kan zelfs dodelijk zijn.

Diagnose van leptospirose bij de hond

Door aan te tonen of de bacterie in het bloed of in de urine zit.

Behandeling van leptospirose bij de hond

Een bacterie is de veroorzaker van Leptospirose. Met aangepaste antibiotica wordt het behandelt. Vaak zal de hond worden opgenomen door de slechte algemene toestand en uitdrogingsverschijnselen.

Prognose van leptospirose bij de hond

Bij aan aangepaste therapie zal de hond de ziekte overwinnen, mits er op tijd ingegrepen is. Af en toe is het voor honden dodelijk.

Preventie van leptospirose bij de hond

Bij de jaarlijkse vaccinatie
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Prachtige labmaraner pups

De Labmaraner is een kruising tussen een labrador en een weimaraner. In dit geval is de vader een zi

Prachtige korthaar collie pups zoeken nog een nieuw baasje

Deze prachtige Korthaar Collie pups, Schotse herdershonden met korte vacht, zijn nog op zoek naar ee