De Cavachon: een liefdevolle en speelse huisgenoot

Alles wat je wilt weten over de Cavachon

Over de Cavachon

De Cavachon is ontstaan door het kruisen van twee rassen, namelijk de Cavalier King Charles Spaniel en Bichon Frise. Zij worden doorgaans aangeduid als "designer honden". Het zijn erg populaire metgezellen geworden, met name voor mensen die last hebben van een allergie.

De Cavachon is een kleine, schattige en liefhebbende hond en zijn zeer intelligent, sociaal en speels, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor gezinnen met kinderen en voor mensen die op zoek zijn naar een metgezel om mee te spelen en te knuffelen. Cavachons zijn gemakkelijk te trainen en hebben meestal een uitstekende gezondheid.

Wat kost een Cavachon

De kosten voor een Cavachon kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Cavachon ergens tussen de € 750 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Cavachon

Ze zijn klein tot middelgroot en de Cavachon heeft grote expressieve ogen en een sportieve uitstraling. Het is een hond die alert, stevig, geanimeerd en levendig is.

De Cavachon is een uiterst liefdevolle en aanhankelijke hond die zich graag bij zijn baasje is. Hij is een zeer speelse hond, die graag met zijn baasje speelt en knuffelt. Deze honden zijn zeer sociaal en zullen zich goed integreren in een gezin met kinderen of andere huisdieren. Cavachons zijn ook zeer intelligent en trainbaar, en zullen graag nieuwe trucjes leren.

Temperament van een Cavachon

De Cavachon is lekker aanhankelijk, is liefdevol en er zit geen kwaad in. Ze willen erg graag bij de familie zijn en kunnen er slecht tegen als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden. Ze komen het beste tot hun recht bij al wat oudere attente kinderen. De Cavachon zal over het algemeen goed op kunnen schieten met honden, katten en andere huisdieren. Het is een hond die alles behalve agressief is, maar zullen zeker de familie waarschuwen als er bezoek komt of als ze ongewone geluiden horen.

Verzorging van een Cavachon

Afhankelijk van het type vacht heeft de Cavachon een regelmatige wasbeurt en trimbeurt nodig. Het is belangrijk om regelmatig de oren te controleren op vuil en mondhygiëne is belangrijk om vroegtijdig verlies van tanden te voorkomen. De Cavachon kan gevoelig zijn voor gezondheidsproblemen zoals oorontsteking, huidproblemen, gevoeligheid voor vlooienbeten, hartproblemen en heupdysplasie

Vacht van een Cavachon

De vacht van de Cavachon kan variëren van zacht en krullend tot golvend en zijdeachtig. De kleuren van de vacht zijn meestal wit, beige, crème, perzik of abrikoos, soms met enkele vlekjes of strepen van een andere kleur. Het is belangrijk om de vacht van de Cavachon regelmatig te borstelen en te verzorgen om klitten te voorkomen en een gezonde vacht te behouden.

Trainen en opvoeden van een Cavachon

De Cavachon is een intelligente hond die graag leert en het leuk vindt om zijn baasjes te behagen. Hij heeft echter ook een eigenzinnige kant, dus het is belangrijk om een consistente en positieve trainingsmethode te gebruiken. Trainingen moeten kort en leuk zijn om de aandacht van de hond vast te houden.

Positieve versterking

Vanwege hun gevoelige karakter kunnen Cavachons slecht reageren op harde trainingstechnieken. Positieve versterking, zoals beloningen en lof, werken het beste bij dit ras. Het is belangrijk om geduldig te zijn en stapsgewijs te trainen. Het socialiseren van de pup op jonge leeftijd is ook van groot belang om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met andere honden en mensen. Zindelijkheidstraining kan wat langer duren bij de Cavachon.

Activiteit en bewegen van een Cavachon

De Cavachon is een kleine hond met matige energie. Hoewel ze actief zijn en graag spelen, hebben ze niet veel beweging nodig en kunnen ze zich goed aanpassen aan een kleiner huis of appartement. Dagelijkse korte wandelingen en een beetje spelen binnen is vaak voldoende voor deze hond. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat ze genoeg mentale stimulatie krijgen, zoals interactief speelgoed en trainingssessies, om verveling te voorkomen. Overmatige verveling kan leiden tot ongewenst gedrag, zoals blaffen en kauwen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat de Cavachon gevoelig is voor overgewicht, dus regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet zijn essentieel voor hun algehele gezondheid en welzijn.

Kenmerken van een Cavachon

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 10-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 30-40 cm. Teef: 30-40 cm
  • Gewicht: Reu: 4-9 kg. Teef: 4-9 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Cavachon

De Cavachon is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Cavachon is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Image source:: Carlos Luis Quesada, Messi2011, CC BY-SA 3.0

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test