Rasbeschrijving van de Perro de Presa Canario

De Perro de Presa Canario (ook wel Dogo Canario, Canary Dog of Presa Canaria) zou afstammen van de kruising van de uitgestorven Bordino Majiro en geïmporteerde Engels Mastiffs. Dit ras werd in de jaren 1800 speciaal ontwikkeld voor honden-gevechten. Tijdens de jaren 1940 werden hondengevechten verboden en is de Perro de Presa Canario bijna uitgestorven. In de jaren 1970 werd dit ras nieuw leven ingeblazen door een Amerikaanse dierenarts, dr. Carl Semencie,.

Karakter

De Perro de Presa Canario is een krachtig gebouwd ras en is robuust met een groot hoofd en borst. Ze stralen een imposante aanwezigheid uit en hebben een ernstige uitdrukking. Ze zijn behendig, moedig en uniek en de Perro de Presa Canario heeft een zware, ernstige blaf, zijn volgzaam bij hun familie, maar absoluut fel en agressief naar vreemden.

Temperament

Perro de Presa Canario hebben een zeer dominante eigenaar nodig en wordt niet aanbevolen voor de onervaren hondenbezitters. De Perro de Presa Canario kan zeer gevaarlijk zijn als hij geplaatst wordt bij de verkeerde eigenaar. Echter, met de juiste baas is de Perro de Presa Canario een trouwe en toegewijde metgezel. Het zijn uitstekende waakhonden aangezien ze beschermend zijn voor hun familie en grondgebied en dit ras zal niet aarzelen om iets of iemand die ze als bedreiging zien aan te vallen. Dit ras is niet geschikt voor gezinnen met kinderen of andere huisdieren.

Verzorging

Regelmatig borstelen van de vacht met een stevige borstel zal losse en dode haren minimaliseren. Wassen moet alleen worden gedaan wanneer dat nodig is. Gezondheidsproblemen bij dit ras zijn heupdysplasie, demodex schurft, een verminderde immuunsysteem en ooglid problemen.

Vacht

De Perro de Presa Canario heeft een korte, vlakke, gladde vacht. De vacht is grof van structuur, zeer fijn, kort op de oren en iets langer in lengte aan de achterzijde achterhand en schoft. Dit ras verhaard gemiddeld.

Trainen en opvoeden

Intense vroege socialisatie en gehoorzaamheid opleiding is een absolute must. De Perro de Presa Canario eigenaren moeten eerlijk zijn, consequent, assertief en moeten stevige beperkingen opleggen. Wederzijds respect is van cruciaal belang.

Activiteit en bewegen

De Perro de Presa Canario wordt niet aanbevolen voor in een appartement. Het beste is een stevig omheinde tuin of op het platteland. Ze zijn zeer atletisch en genieten van dagelijkse beweging.

Kenmerken

Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
Leeftijd: 9 - 11 jaar
Schofthoogte: Reu 59-66cm, Teef 56-62cm
Gewicht: Reu 45-57kg, Teef 40-50kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

gerrit

geplaatst op 19 juli 2020 | 11:18

Sedert eind 2019 een Presa in duitsland gekocht, mannetje. Mijn ex zwager had er een paar en wat een prachtige hond. nu is ie een jaar oud en een mooie grote hond, de grootste uit de buurt hier!! Maar kwa karakter,,, in huis en voor ons super lief, de kids spelen met m, alles kan. met andere honden en dieren geen probleem. Maar ik vind m enorm angstig voor elke hond, elke groot of klein!! vreemde mensen is ie ook soms heel voorzichtig mee.Onverschokken,, nou deze niet hahahahaha. Zo'n enorm beest en met ze staart er vandoor voor een hond ter grootje van mijn hand, je schaamd je dood..

Karin

geplaatst op 15 augustus 2018 | 15:43

Na rottweilers en herders te hebben gehad, Bruno met 6 jaar uit het asiel gehaald als maatje voor onze rottweiler/berner senner reu. Bruno is een schat,heropvoeden moest vooral consequent en met een zachtaardige stem.Heel wat anders dan het met een strenge stem opvoeden van onze herders. Hij loopt altijd en overal los,is gek op elk soort hond,kinderen kruipen over hem heen en kunnen de bal gewoon van hem afpakken.Hij heeft geleerd dat als hij het niet leuk vindt, hij niet in de aanvalsstand hoeft te gaan,maar gewoon weg kan lopen en lekker in zijn mand kan liggen.Allerlei soorten oppashondjes over de vloer gehad, van groot tot klein,Bruno vind ze allemaal even gezellig.Een grotere spiegel als bij dit ras kun je als hondeneigenaar niet hebben. Als jij rustig reageert, blijft hij ook kalm.

Marja

geplaatst op 17 december 2017 | 03:04

Wij wonen op Curacao en hebben vier honden. Allemaal geredde honden. Onder deze geredde honden bevindt zich nu, sinds een jaar, onze Buddha. Gevonden op Shut, een bekende dumpplaats voor dieren op het eiland. In een filmpje dat Rescue Paws Curacao had gemaakt, zagen we hem lopen en ons hart brak. Kaal vanwege de schurft, broodmager. Ik denk geen loepzuivere Presa, maar hij heeft verder alle kenmerken. De dierenarts schatte hem al iets ouder en we zijn het medische traject met hem ingegaan. Daarna is mijn man met hem op training gegaan. Het is zo'n dankbaar blij ei. Ongelofelijke knuffelkont, sociaal met onze teefjes, een waker eerste klas en luistert goed. Zoals allemaal overigens. We zijn nog steeds vreselijk blij met hem. Inmiddels 45 kilo, na en paar maanden zagen we dat hij brindle is.

Bettina Pierins

geplaatst op 24 april 2016 | 11:01

Mijn brutus is nu 6 maanden en is een pressa canaria en we gaan nu met hem naar school omdat zelfs al hadden wij ervoor 4 labradors gehad die voor ons prachtige dieren waren heb ik toch in mijn haar gekrabd .Wat een verschil Brutus wilde constant de baas over ons zijn en al was hij lief toch luisterde hij niet maakte ook alles kapot nu na 14 dagen krijg ik toch qua karakter een andere hond .Hij luistert meer is ,voelt dat hij de baas niet mag spelen ,kan ik al gemakkelijker met hem de straat op zonder te trekken .Waarom we toch hulp gezocht hebben is omdat we in het noorden van Tenerife wonen en zijn ze er heel streng vooral de guardia civil .Voor hem hier in te schrijven moest ik een verzekering aanschaffen , een psychologische test afleggen en naar de dokter als ik gezond was .Nu mag ik met hem op straat gemuilkorfd .Ik vind dat erg voor hem omdat hij nog nooit de neiging gehad heeft om te bijten maar dan denk je weet maar nooit .Ik ben heel blij met mijn keuze van hond want een betere beschermer op dit eiland is er niet en dankzij de school word het ook beter voor hem en voor ons want als je te nerveus bent (dit soort honden voelen dat geweldig aan ) lukt het niet .Het zijn prachtige nobele honden als je er mee werkt zoals het moet .Ik heb een groep geopend op facebook die de nobele pressa canaria noemt om met mensen in contact te komen die een soortgelijke hond hebben om informatie te krijgen en eventueel te geven .Ook is het de waarheid om mensen aan te raden voor een 1e hond aan te schaffen indien een pressa toch heel veel informatie te lezen en krijgen want dit is echt een prachtige hond maar met heel veel werk en geduld

Hab

geplaatst op 23 april 2016 | 22:58

Onze vorige hond was een American Staffordshire Pitbullterrier (reu), welke een zeer geliefde voorbeeldhond was. Helaas is hij in November 2012 overleden. Alle mensen die deze hond gekend hebben, spreken nog steeds lof over hem. Omdat we grote hondenliefhebbers zijn en absoluut niet zonder kunnen, hebben we sinds januari 2013 een nieuw kindje binnen ons gezin. Het is een kruising Dogo Canario x Amerikaanse Stafford (reu). Het zou de rustigste en minst dominante uit het nest zijn. Ondanks dat we dezelfde opvoeding en training gehanteerd hebben als pitje, is de canario een enorme omschakeling geweest en hebben we de eerste 2 - 2,5 jaar behoorlijk te stellen gehad met onze nieuw aanwinst. Ontzettend dominant gedrag wat zich vaak uitte in het zichzelf afzetten tegen eigenaar en wenste zich absoluut niet de les laten lezen. Qua karakter (luisteren, opvolging, trouwheid, zachtheid) volledig tegenovergesteld aan pitje. Vanaf dag 1 zijn we consequent geweest en hebben hierin niet toegegeven. Dit heeft behoorlijk wat (kapotgescheurde kleding, littekens en ernis gekost). Echter, de aanhouder wint en sinds ruim een half jaar een trouwe viervoeter met bijzonder veel karakter, welke toch behoorlijk bijgedraaid is. Uiteindelijk werkte het niet om tegen de hond in te gaan, maar juist het tegenovergestelde (exteem zacht toespreken). Mijn mening is dat dit ras totaal ongeschikt is voor beginners en dat er heel veel tijd beschikbaar moet zijn voor opvoeding. Groot bijkomend voordeel van de dogo canario is dat je met gerust hart je vrouw 's-avonds een rondje kan doen met de hond. Een betere bodyguard en waker ken ik niet!

manzo

geplaatst op 16 februari 2016 | 13:10

Mijn dogo canario is 1 uit de 1000. Heeft een strenge opvoeding gehad op gebied van gehoorzaamheid. Heel kindvriendelijk en sociaal tegenover andere dieren. Het enige wat ze wel enorm heeft is dat op haar terrein heel hard waakt voor vreemden. Zeker met een luid geblaf. Zou geen ander ras meer willen hebben.

Bettina Pierins

geplaatst op 7 januari 2016 | 01:02

4 dagen geleden zijn we eigenaar geworden van een presa canaria .Voor al eerst hebben wij besloten om niet zijn oren te knippen en ondervinden nu al dat vanaf dag 1 Brutus al niet meer van onze zijde wijkt al hoewel hij nog maar 2 maanden en half is .Ook zien we dat hij ontzettend leergierig is en eigenzinnig maar verschrikkelijk lief .Ik denk na 5 honden opgevoed te hebben (labradors ) toch voor hemzelf naar school te gaan .We willen er geen harde hond van maken maar een gezellig dier voor ons en automatisch zoals ieder hond gaat hij zijn huis wel bewaken .Graag van mensen die zulke hond heeft raadgevingen welkom .We willen Brutus een mooi en gelukkig leven geven en zijn er nu al gek op .1 iets we hebben een roodstaart papegaaitje die in een grote kooi zit en waar we natuurlijk ook gek op zijn ,maar toch ben ik een beetje bang dat Brutus en de papegaai toch gescheiden zal moeten worden dus graag zoveel mogelijk raad

Simon van der meer

geplaatst op 9 september 2015 | 00:39

Gisteren kwam ik tijdens het uitlaten van Nikos, mijn kruising Mechelaar x Cane Corso (reu, 1 jaar, erg lief), die met een Beagle-pup aan het spelen was, voor het eerst een Presa Canario tegen; een teefje van 6 jaar. Het bleek een vriendelijke, rustige hond die zich graag liet aanhalen en erg goed omging met de andere twee honden. Ze liet zich door Nikos zelfs verleiden tot spelen, wat volgens haar baas een teken was dat ze Nikos echt leuk vond. Naar de jonge Beagle was ze ook erg lief en tolerant, precies zoals een volwassen hond zich naar een pup hoort te gedragen. De molosser-achtige honden die ik ken of heb gekend zijn of waren precies zo, inclusief Nikos en de 4 rottweilers die wij zelf door de jaren heen hebben gehad. Gewoon een kwestie van consequent en liefdevol opvoeden en vanaf het begin grondig socialiseren. Maar gaat dat niet op voor elke hond?

Carla

geplaatst op 28 augustus 2015 | 20:37

Mijn hondje is 2 weken geleden door dit ras, de hond liep los, mijn hond was aangelijnd, onverwachts aangevallen en bijna doodgebeten. De eigenaar was een beschaafde vriendelijke man die de hond als waakhond bij zijn bedrijf had, maar ook gewoon thuis. Mijn hondje heeft aan de infuus gelegen in shock en zwaargewond. Ik had nooit van dit ras gehoord, toch wel twijfelachtig deze karakterhond.......

anna

geplaatst op 19 juli 2015 | 15:58

Ik heb een kruizing dogo canario rottweiler super lieve hond voor eigen en hangt aan mij slaapt naast mijn bed en waar ik ga in of om het huis is hij ook en oh voor andere reuen is een drama vechten dan is hij niet te houden en katten jaagt hij de boom in hij is nu 7 ik ben de derde eigenaar maar snap niet dat ze hem hebben weg gedaan voor mij is het een schat

Bev

geplaatst op 6 maart 2015 | 07:21

Silsaatje... al eens gedacht aan een muil korf ? Zo dat ze toch lekker los kan zonder dat ze schade zou kunnen aanrichten ? En zo het hele socialisatie opnieuw op pakken.. zoek eens op Fb naar presa canario world of dogo canario holland.. daar kan je ook handige tips vinden. Groet ben

silsaatje

geplaatst op 6 maart 2015 | 05:45

Mijn vriend heeft een dogo canario. Een teef van 6 jaar. Superlief voor ons, maar ze kan nergens mee naar toe waar andere honden zijn. Buiten kan ze niet los of lekker rennen, want ze valt vooral kleine hondjes aan. Zo jammer? Vooral voor haar. Ik zou haar zo graag nog willen socialiseren. Mijn vriend zegt dat ze vroeger nooit zo was

A.vd Berg

geplaatst op 12 februari 2015 | 09:04

Wij hebben ook het geweldige ras de Presa geweldige hond! Teef 5 jaar .Ze kan goed met andere honden en hartstikke lief voor kinderen.ze is wel goed waaks achter het huis ,maar nooit problemen als we bezoek krijgen. Ik ben banger voor een jack russel dan voor dit ras. Ze is zelfs paar keer aangevallen door een jackrussel!

Liesbeth

geplaatst op 4 januari 2015 | 07:54

Mijn eerste Presa was een teefje ze was in mijn ogen DE PERFECTE hond daarvoor altijd boeviers gehad maar nee ze was perfect, helaas overleden toen ze net 8 jaar was geworden doordat ze hartruis had... Nu heb ik een Reu ik zeg je als je aan de Presa begint wil je nooit geen ander ras meer! In ieder ras kunnen agressieve honden zitten al komt dit over het algemeen meestal door de baas en opvoeding... toch jammer dat er nog steeds mensen zijn met vooroordelen!!! Ben het zeker eens dat je ervaring met dit ras moet hebben als je eraan begint maar heb je er eentje dan heb je een trouwe "vriend" voor het leven!

E.M

geplaatst op 25 oktober 2014 | 11:15

Wij hebben ook een geweldige lieve vriend aan Domandos de Canario dog van 9,5 jaar en nog erg fit, maar ook lekker rustig thuis. Hij is lief met andere honden en mijn neefje en nichtje borstelen hem, kunnen met hem wandelen hem af laten gaan en laten zitten, spelen. Wij hebben ook 2 kleine hondjes en gaat prima. Ik vind het geschreven stuk erg beledigend!!! Net als kinderen is het maar net wat je ermee doet. Een labrador kan ook vals worden gemaakt(snapt u). Mvg. E.M.

Wilma

geplaatst op 27 mei 2014 | 17:46

Wij hebben hier zelfs 4 presa's in huis ( 3 reuen en 1 teef) die gezellig rondlopen tussen 3 katten en buiten nog 3 kippen.....geen probleem! Als je deze honden goed en liefdevol opvoedt zijn het top honden en super voor het gezin. Onze presa's hebben allemaal een geschiedenis waaronder mishandeling door vorige eigenaren, maar met veel liefde en geduld zijn het nu de meeste trouwe honden die wij ooit gehad hebben..( hiervoor rottweilers, pitbulls gehad) Onze oudste presa wordt volgende week al 12! Als wij ooit weer voor de keuze van een hond zouden staan zou het weer een presa worden, 100%!

helene

geplaatst op 15 april 2014 | 08:16

Ook wij hebben 8 jaar een presa canario gehad...SUPER hond! ging mee naar de paarden en was super lief voor onze andere hondenen dieren...nooit problemen gehad met het karakter zoals het ras hier omschreven word. mis haar nog elke dag....super fijn..eerlijk en betrouwbaar ras!

miranda

geplaatst op 13 april 2014 | 16:41

Overdrijven is ook een vak. 'twijfelen niet om aan te vallen?' Onze preza is een absolute, sociale schat. Kinderen, katten, andere honden, vreemden. Alles gaat goed. Niet geschikt voor een appartement of een gezin met kinderen? Absoluut wel. Zolang hij of zij maar goed gesocialiseerd wordt. Gefokt als vechthond? Als erfhond zul je bedoelen. Werd later pas als vechthond gebruikt wat ook snel verboden werd.

Bev

geplaatst op 28 maart 2014 | 09:04

Het is erg jammer dat er toch nog mensen zijn die het term "vechthonden" gebruiken. Een kind word ook niet als crimineel geboren! Als een Labrador, een spaniel, of jackrussel een keer bijt is er niks aan de hond maar owjee als een Presa, pit, herder of wat dan ook een keer wat doet is het altijd weer die vecht honden.. dus met name naar JODY mijn mening JIJ hoord met je vooroordeel niet thuis in deze samenleving! Verdiep je eerst eens in iets voordat je gaat praten, en omdat er 1 hond is geweest die jou hond heeft gebeten wil niet zeggen dat het hele ras zo is!

vinnie

geplaatst op 23 februari 2014 | 20:07

Presa zijn fantastische honden die zeer trouw ,intelligent,en waaks zijn.mits ze goed gesocialliseerd zijn.heb zelf een teef gehad twaalf jaar lang en nooit een agressie probleem gehad.niet met kinderen noch met andere honden.integendeel ze zijn zeer beschermend naar alle huisgenoten en zeer verdraagzaam.ze heeft een keer gevochten met een andere hond,die haar agressief benaderde en aanviel.dan komt de ware kenmerken van dit ras naar boven.ze zijn beresterk,zijn totaal niet bangen vechten tot de dood om hun baas en of huisgenoten te bescherme .laat je niet misleiden door zn uiterlijk ze kunnen log lijken maar het zijn ware atleten.zefs op hoge leeftijdblijft de speelsheid in dit ras zichtbaar.kan het ras van harte aanbevelen en kan me geen beter ras voorstellen..is geen hond voor zwakke roedelleiders.men moetconsequent zijn als baas en goed je grenzen stelLen anders ga je dominantie problemen krijgen.tevens zijn deze honden zoals ik al zei beresterkdus als geen overwicht hebt en de hond fysiek niet kan handlen je achter de feiten aanloopt.iets wat ik met mijn hond nooit heb meegemaaktdoor goeie training.zoals ik al zei ze zijn een intelligente honden die je snel iets kan leren.in een woord een fantastisch ras

A.v.Houtert

geplaatst op 6 februari 2014 | 13:44

Je moet niet zo maar wat roepen maar je eerst wat verder verdiepen in het ras van oorsprong uit werden ze in spanje gehouden om er de stieren mee uit de wei te halen met het stukje algemene informatie ben ik het namelijk niet eens.Wij hebben met onze hond gewoon bij een hondenvereniging gezeten. en altijd kinderen over de vloer gehad. het is spijtig van jullie hond wat er mee gebeurd is en dat keur ik ook niet goed want als het ras in goedde handen is ,is het een gewone sociale hond. en de cocker wil ook dominant zijn en heeft een strakke consiquente opvoeding nodig. en zo heeft ieder ras wat. ik zeg altijd voor dat je een hond aanschaft verdiep je eerst in het ras en praat met mensen die zo'n ras hebben als het om kruisingen gaat verdiep je dan in allebei de rassen.

Jody

geplaatst op 5 februari 2014 | 17:59

je piept wel anders als zo'n hond toch niet zo geweldig is, ik kan de foto's overleggen van de botten die een perro doorgebeten heeft in mijn 14 jarige cocker spaniel. Dit soort rassen worden, wat mij betreft gewoon weer verboden. Vechthonden horen niet in de samenleving.

a.v. houtert

geplaatst op 13 januari 2012 | 10:12

wij zijn de trotse bezziter van een teef van inmiddels 10 jaar oud toen wij ze kochten was er eigenlijk noch helemaal niets bekend over dit ras in nederland en ze heeft dan ook een gele stamboom het is een fantastisch ras ze is heel beschermend naar ons toe ze kunnen heel goed met kinderen wij zelf hebben een dochter van 9 jaar en een zoon van bijna 8 jaar ik ervaar het ras als een goede rusige en aanhankelijke en vriendelijke hond ook met andere dieren honden katten baardagaamen kan ze heel goed overweg wij zeggen nu ook ze begint oud te worden en het zal ons zeker heel veel verdriet doen als het zover is maar ze is nog steeds heel erg gezond ze is nog nooit ziek geweest we hebben der wel laten steriliseren toen ze 5 jaar was en we gaan zeker weer voor dit ras al krijgen wij zo"n hond nooit meer echt een geweldig ras groetjes angelien

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test