Rasbeschrijving van de Groenendaeler

De Groenendaeler is uitzonderlijk goed in het hoeden en bewaken. Het is een intelligent en aanhankelijk ras en de Groenendaeler komt eigenlijk het beste tot zijn recht in een landelijke omgeving, maar kan zich ook goed aanpassen om in een woning te leven. Dit ras heeft zeer sterke beschermende instincten en doet het goed als waakhond.

Karakter

Attent, alert, liefdevol en slim, de Groenendaeler eist een vaste socialisatie op jonge leeftijd. Dit omdat ze anders de neiging kunnen hebben om zeer beschermend te worden voor hun bazen grondgebied. Happen naar enkels is een gemeenschappelijk kenmerk voor dit ras. Dit zal er mee te maken kunnen hebben dat ze beschikken over een sterke kuddegeest.

Temperament

Dit is een zeer energievol ras en moet altijd wel een werkje te doen krijgen. Als ze niet goed vermaakt worden of voor een langere tijd alleen gelaten worden, dan kan dit ras sloopgedrag vertonen. De Groenendaeler kan goed met kinderen, maar kan agressief gedrag tegenover andere honden vertonen. Ze doen het goed met andere huisdieren mits ze goed gesocialiseerd zijn.

Verzorging

Dagelijks kammen en / of borstelen is nodig om de vacht en de ondervacht klitvrij te houden. De Groenendaeler verhaard zwaar tijdens de warmere seizoenen en het verzorgen is bijzonder belangrijk in deze tijd.

Vacht

De Groenendaeler heeft iets van een harde textuur van zijn vacht, maar het moet niet zijdeachtig of pezig aanvoelen. Ze hebben een volledige dubbele vacht. De bovenvacht blijft grove toch zacht en de ondervacht moet dicht en pluizig zijn.

Trainen en opvoeden

De Groenendaeler heeft een ervaren baas nodig en stevige training. Deze hond is zeer intelligent en staat te popelen om zijn baas te behagen. Dit ras is uitzonderlijk goed in gehoorzaamheid en werken.

Activiteit en bewegen

De Groenendaeler zou het het beste doen met ten minste een gemiddelde grootte tuin. Maar als ze genoeg beweging krijgen voldoet een appartement ook. Lange stevige wandelingen zijn dan wel vereist.

Kenmerken

Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
Leeftijd: 12 - 13 jaar
Schofthoogte: Reu: 62 cm, teef: 58 cm
Gewicht: 27,5 kg - 28,5 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

kitty dam

geplaatst op 22 juni 2021 | 14:45

wij zijn nu 7 weken eigenaar van een groenendaeler, geweldige pup en meteen voelde hij zich thuis bij ons, het heeft even geduurd voordat rex zuiver was maar daarna ging het prima, hij moest aan ons wennen en wij aan hem,maar nu weten we wanneer hij er uit moet en dat is prettig. het was dan ook niet zijn schuld als hij iets binnen deed, wij waren gewoon te laat.

phantom

geplaatst op 12 maart 2016 | 20:51

en btw. ze woont op een boerderij waar ze kan doen wat ze wil wel een must voor dit ras om hem op een plek te hebben waar ruimte is, zij houdt ook niet van drukte

phantom

geplaatst op 12 maart 2016 | 20:45

onze groenendealer tanja is nu 13 jaar oud. Je kunt zien dat ze ouder word (ze kwijlt :'D) ze is altijd heel waaks en wil een vreemde het liefst wegjagen om het bang te maken maar bijt nooit. en voor ons is zij zo lief, hij wil niet dat wij ruzie maken en als we verdriet hebben voelt zij dat gewoon. net als vreugde ze is ontzettend slim en rustig en bedaard en toch een beetje speels. ze beschermd ons altijd en ze heeft een eigen stoel en is het liefst bij ons. helaas heeft ze 2 jaar geleden een baarmoeder operatie gehad wat net goed ging, de dierenarts zij toen dat ze een sterke wil had en niet toe geven wil aan haar pijn. maar gelukkig is ze er boven opgekomen. ze is nu wel heel rustig geworden ( mede door leeftijd) maar toch wil ze ons nog altijd beschermen en bij ons zijn. vaak ligt ze op haar eigen stoel als wij in de werkplaats aan het sleutelen zijn. ze krijgt daarom nu ook lekker extra veel aandacht en dat heeft ze ook dubbel en dwars verdiend kortom het is een hond die je die je je hele leven bij je moet hebben. en echt over je waakt en beschermd, als je de hond een beetje opvoed. (zit, af enz) en de regels een beetje leert is het een super hond en zal zijn baasje altijd trouw zijn, dit is nog maar een beetje over alle leuke dingen van de hond we hopen dat ze nog lang bij ons kan zijn

winters daniell

geplaatst op 19 februari 2016 | 11:37

Spijtig van je hond ik leef met je mee'het zijn inderdaad lieve honden!!!

Gerard

geplaatst op 8 februari 2016 | 22:45

Ik heb net mijn trouwe Santo moeten laten inslapen. Hij is 12 jaar en 5 maanden oud geworden. Wij kregen hem als pup in huis en hij is altijd trouw gebleven. Jammer dat zijn gezondheid het de laatste tijd het af liet weten. Santo heeft nooit getracht om een ander mens of dier iets aan te doen. Hij was echt een goedzak. Zelf tegen net uit gevlogen vogels was hij beschermend. Ik raad iedereen aan die consequent kan zijn met een dier om een groenendealer te nemen. Weet wel dat ze veel energie hebben dat niet onderdrukt moet worden. Dan heb je een vriend voor een leven.

winters daniell

geplaatst op 23 november 2015 | 14:04

Hallo mona ik hoop dat je nog enkele jaren plezier mag hebben van jouhond,ik ken er eentje en die is ondertussen al 19 jaar en doet het nog altijd goed grts Danielle

Mona

geplaatst op 19 november 2015 | 14:59

Goedendag ik wil graag met de groenendaeler liefhebber delen dat onze groenendaeler afgelopen september 15 jaar is geworden. Wij hebben haar vanaf 6 weken, dus ook ruim 15 jaar nu. Uiteraard ze heeft wat ouderdomskwalen maar voor haar leeftijd nog redelijk fit!!

Yvette Hofman

geplaatst op 10 augustus 2015 | 20:25

Drie weken geleden werd mijn oudste hond vanuit het niets aangevallen en vanmiddag mijn jongste hond. Beide keren zei de eigenaar dat z'n hond dat anders nooit doet, dus herinnerde ik hem aan 3 weken geleden plus ik van een andere hondeneigenaar hoorde dat z'n hond ook al eerder andere honden heeft aangevallen. Dus ze kunnen wel degelijk zonder aanleiding andere honden aanvallen. Jammer dat de baas van de hond eea ontkent en dat toen ik zn telefoonnummer vroeg hij mij uitlachte en doorliep.

Danielle wintets

geplaatst op 29 juli 2015 | 12:54

Beste Verton ons Mira is nu drie jaar en trekt nog altijd aan de lijn !je hebt je hond nog maar zeer kort en hij 'zij moet nog vele dingen opnieuw leren wat wel en niet mag bij jouw ze heeft natuurlijk al andere baasjes gehad ''en iedere keer leerde ze wat anders!!ik zou zeggen veel geduld!!want Groenendaal er zijn lieve honden en zullen alles doen om hun baasje te behagen ,veel succes grts Danielle

I. Verton

geplaatst op 29 juli 2015 | 00:08

Wij hebben sinds kort een Groenendaeler uit een asiel. Hij is vier jaar oud en wij zijn mogelijk al de derde eigenaar. Dat willen we graag zo houden. Maar er zijn wel een paar zorgelijke zaken waarvan ik hier in de reacties wel wat terug lees. Vooropgesteld, het is een geweldig lieve hond. In huis luistert hij voortreffelijk en hij ligt het liefst op de bank tegen je aan met zijn poten omhoog. Ik vind hem wel erg onzeker.Ondanks dat hij cursussen zou hebben gevolgd, merk ik daar weinig van. We investeren heel veel energie in basis commando's buiten. Hij jaagt erg op alles wat beweegt. Trekt ook aan de lijn. Reageert heel wisselend op andere honden. De ene keer speels en dan weer valt hij uit. In de auto blaft hij naar andere honden op straat. Groenendaelers barsten van de energie. Hij is erg leergierig en pakt zaken razendsnel op. Wij hebben hiervoor een Tervurenaar gehad. Er zijn in het sociale gedrag zeker overeenkomsten zoals; grommen naar mensen, een sterke eigen wil, zenuwachtig, alert enz. Soms zijn confrontaties met andere baasjes van wie de hond het wel zo goed doet (...) minder plezierig. Ik loop dan maar een stukje terug of verken eerst even het terrein. En als het dan botst.... Je hoeft het niet met alles eens te zijn maar lees eens het boekje 'de honden fluisteraar' van Klaas Wijnberg. Iedere honden bezitter zou eigenlijk geschoold moeten worden in het opvoeden en houden van honden. Dan zouden er wellicht niet zo veel in de asiels terechtkomen. En de Belgische herder is de mooiste hond die er bestaat.

winters danielle

geplaatst op 23 februari 2015 | 21:01

Proficiat mariane natuurlijk zijn groenendaelers brave en mooie honden het zijn die kleine hondjes die het agresiefst zijn en dan krijgt de grote de schuld doe zo voort

Marianne

geplaatst op 23 februari 2015 | 17:41

Mijn groenendaeler teefje Nera is bijna 12 en nog heel fit. Ze wandelt graag en ver. Voorheen ging ik met haar fietsen, om haar de nodige beweging te geven, maar dit wordt te zwaar voor haar. Nera is vanaf ongeveer 9 maanden agressief geworden tegen andere honden en was daarin moeilijk te corrigeren. Wijzelf denken dat de oorzaak ligt in het feit dat ze als pup van tien weken is aangevallen door de drie kleine honden van de plaatselijke dierenarts, die vond dat zijn honden niks deden, maar de mijne niet luisterde....dat kan ook niet als je een pup van tien weken hebt, die wordt opgejaagd door drie honden, die als roedel samenwerken dacht ik nog. Maar verder is het de leukste, liefste hond die ik ken. Wij hebben drie kinderen, waarvan de jongste twee was toen Nera bij ons kwam als pup. Ook hadden we vaak veel kinderen over de vloer en Nera vond alles best. De kinderen kregen cavia's; de kooi hoefde niet dicht, ze bleef er vanzelf af. We namen een kat; prima vond Nera. Al het bezoek dat door ons werd binnengelaten; prima, vriendschappelijke begroeting door Nera. Maar nog steeds vind ze het moeilijk, als we wandelen en ze wordt aangeblaft door kleine honden. Nera krijgt natuurlijk de schuld als ze terugblaft (zie je wel weer zo'n valse herder)......maar het is een geweldige hond en ik ben heel blij dat ik voor dit ras heb gekozen. Ze zijn ook nog eens de mooiste honden die er bestaan (vind ik)..

winters daniell

geplaatst op 16 februari 2015 | 15:07

Proficiat met zo een hond roodrok,ik heb ook een groenendaeler en zij is ook een geweldige hond'hou hem maar goed in ere enblijf een goed baasje dan krijg je van de hond ook alle liefde en vriendschap

Roodrok

geplaatst op 15 februari 2015 | 23:52

Onze Groenendaeler, een ontzagwekkend beest van 36 kilo heb ik voor de nachtbewaking van een groot landgoed, grenzend aan een uitgestrekt natuurterrein. De zelfkant van de maatschappij blijkt hiervan op de hoogte te zijn. Als Politiehond in opleiding was hij niet te handhaven. Ze waren blij dat ze er van af waren. Zo ben ik hem op het spoor gekomen. Vanaf dag een dat hij bij mij thuis was is het goed gegaan.Ik kan met hem lezen en schrijven,is altijd goed geluimd en ligt het liefst ontzettend in de weg. Groot was dan ook mijn verbazing dat op een van mijn tochten door het natuurterrein de hond opeens weg stoof en ik in de verte een opgewonden geblaf hoorde. Bij aankomst kon ik mijn ogen amper geloven: voor een Vossenhol lag de hond op zijn rug, terwijl een viertal jonge vossen met hem aan het donderjagen waren. Wat ben ik die hond gaan waarderen. O, tussen twee haakjes bij ons gaat er 's nachts geen deur op slot.

winters danielle

geplaatst op 2 februari 2015 | 22:13

Er zijn anders maar weinig honden die zomaar uit het niets aanvallen er zal toch wel iets mis gegaan zijn en een groenendaler is wel speels maar vals dat geloof ik niet wel jammer voor je hond

M. van Dongen

geplaatst op 2 februari 2015 | 20:39

Onze hond is vandaag aangevallen vanuit het niets door een groenendaeler. Het achterlijf van mijn hond heeft blijvende schade opgelopen.

Willem Sangers

geplaatst op 13 december 2014 | 19:02

Onze ziva is gewoon lief speels en een sloper maar hoop dat het minder word na de puber tijd. Verder een prima pup.

winters daniell

geplaatst op 10 november 2014 | 14:40

Ons mira is nu twee jaar oud en ik zou graag een nestje van haar willen ,weet iemand hoe dat allemaal in zijn werk gaat

willem sangers

geplaatst op 28 september 2014 | 16:39

Onze is nu 6 maanden een teefje 20 kilo is dit normaal met 6 maanden??

willem sangers

geplaatst op 28 september 2014 | 16:36

Wij hebben een kruising papa groenendaaler en mama herder golden retriever maar ze lijkt een echte groenendaaler. Erg aktief speels slim en trouw.

winters danielle

geplaatst op 17 augustus 2014 | 21:27

Weet iemand wat het kost om mijn hond te stereliseren het is een groenendaler van ijna twee jaar oud

danielle winters

geplaatst op 3 juli 2014 | 20:33

Beste conny je moet maar denken ze heeft een fijn leven bij jullie gehad,en je hebt er mooie herineringen aan

danielle winters

geplaatst op 3 juli 2014 | 20:24

Beste corry jammer van je hond 'maar je moet er maar aan denken ze.heeft een fijn le en bij jullie gehad en je zal er altijd goede herinneringen aan Hebben grtjs danielle

Corrie

geplaatst op 3 juli 2014 | 14:24

Onze Groenendaeler Tobby, is op 30 juni 2004 overleden. Ze is 15 jaar en 8,5 maanden oud geworden. Een gezonde en lieve hond. Haar rechterpoot wilde niet goed meer. Daar heeft ze last van gehad haar hele leven en dat werd meer de laatste jaren. Het was een lieve hond. en wij en de kinderen en niet in het minst onze 8 kleinkinderen zullen haar missen. Dit jaar heeft ze nog een paar wandeiingen va ca 4 km gemaakt. Maar dat was wel zwaar op het laatst(vanwege haar rechter achterpoot). Ze is van ouderdom overleden.

Corrie Boldingh

geplaatst op 3 juli 2014 | 14:16

Onze Groenendaler is 30 juni 2014 overleden. Ze werd 15 jaar en 8,5 maandan, Ze had vanaf jong een klein handicap iaan haar rechre poot en dat gaf later meer problemen. Behalve een bloeding dit jaar in haar rechter oog ,vooraan (Za zag nooit goed met dit oog en had er geen last van) is ze altijd gezond gewwest. Overleden door ouderdom, Dit jaar heeft ze nog een paar tochten van ca 4 km gemaakt,maar dat was door haar poot wel zwaar.Ze was heel lief voor onze 8 kleinkinderen.

winters daniell

geplaatst op 3 juni 2014 | 15:12

Ons mira is intussen 1jaar en zeven maanden is zeer speels en actief luistert over het algmeen goed ,maar vandaag is ze op eendenjacht geweest ze zwemt atijd inde beken zoals ook vandaag toen kwam ze daar een eend tegen eend vliegt weg over het water en mira er achteraan ,oje terug roepen had weinig zin ze bleef maar achter die eend aan hollen in het water dus ik dacht die ben ik kwijt toen ben ik ook maar in het water gesprongen en maar roepen na een tijdje kam ze dan toch terug heb ze toen maar een snoepje gegeven en onmiddelijk aanglijnd allebei lekker nat oef wat een spannende dag

Christien

geplaatst op 17 april 2014 | 09:33

Hoi Danielle, Ik woon in Rijswijk (Zuid Holland). Wij bakken alle koekjes en staven voor de honden vers en op bestelling. Heb even gekeken naar de verzendkosten en tot 2 kilo (dan heb je behoorlijk wat koekjes) bedragen dan 9 euro. Je kan overigens onze koekjes gewoon invriezen (tot 3 maanden) dan zijn ze daarna nog lekker vers en geurend. Allemaal getest bij onze honden.

winters danielle

geplaatst op 16 april 2014 | 20:07

Waar woont die christien met die lekker koekjes?ik woon in belgie in neerpelt

Christien

geplaatst op 16 april 2014 | 16:39

Hoi Peter, Als je wilt kan ik je wel een voorraadje hondenkoekjes opsturen. Wij maken ze zelf, ze ruiken allemaal erg sterk (door de ingrediënten) en er zit geen "rotzooi" in om ze lang houdbaar te houden. Onze honden eten ze met smaak, ze kwijlen ervan zo lekker vinden ze de koekjes. Al menige hond hier in de buurt hebben we ze aangeboden en allemaal vinden ze deze heerlijk. Vandaar dat wij bezig zijn met een web shop (deze moeten we nog vullen). Laat maar weten of we je een voorraadje(verschillende smaakjes) moeten opsturen okay? Geef dan wel even je email-adres door

winters danielle

geplaatst op 16 april 2014 | 10:21

Beste wodan,ik denk dat het een beetje eigen is aan deze honden ook ons mira had in het begin alle interesse voor wat er om haar heen gebeurde maar ze liusterde wel als je haar roept ze eet wel alle snoepjes die je haar aanbied als ze maar klein zijn zoek mischien eens wat afwisseling in de snoepjes.ik ben met mira ook naar de hhondenschool geweest maar heb het opgegeven ook omdat ze inderdaad alleen maar interesse had in de omgeving en een snoepje zodra ze dit op had was de interesse ook weer weg .het schijnt dat je met deze hondjes veel geduld moet hebben kan wel even duren maar ja en veel aandacht geven

Peter

geplaatst op 16 april 2014 | 00:08

Onze Wodan is een Groenendaeler van ruim 1 jaar oud. Hij voldoet helemaal aan de rasbeschrijving. Hij is enorm aanhankelijk, en leuk naar alle huisgenoten, en een beetje wantrouwig naar vreemden. Alleen die uitzonderlijke gehoorzaamheid zien wij nog niet. Misschien ligt dat aan zijn leeftijd, maar van jongst af aan vindt hij alles wat in zijn omgeving gebeurt veel spannender dan gehoorzamen naar ons. Wij hopen dat we dit in de komende maanden kunnen verbeteren. Probleem daarbij is dat hij nauwelijks interesse heeft in beloningen. De meeste hondensnoepjes lust hij niet, en ook stukjes Rodi worst vindt hij de laatste tijd niet echt de moeite waard. Wij zoeken dus naar het ultieme trainingssnoepje!

winters danielle

geplaatst op 10 april 2014 | 20:29

Ik heb ook een groenendaler een meisje ze is nu 17 maanden oud en ze heeft ongeveer het zelfde karakter zoals de hond van marie-an ook zij kan rondhollen in de tiun en ook wij wonen in bosrijk gebied

winters danielle

geplaatst op 10 april 2014 | 20:23

Beste marie-an wat jammer nou van je hond heeft hij mischien niets verkeerd gegeten in het bos?want het kan weleens gebeuren dat er vergif word neergelegd in de bossen voor de roofvogels ik let altijd goed op dat mijn hond niets eet in hetbos maar ja je ziet het niet altijd. Ik leef in ieder geval met je mee

Marie-Anne Mul

geplaatst op 10 april 2014 | 20:11

Wij hadden een Groenendaeler. Heel lief, alert, slim en vooral heel aanhankelijk. Hij heeft bij ons dan ook altijd alle ruimte gekregen om zo lief en aanhankelijk te zijn als hij wilde. Wij wonen in een bosrijk gebied met een groot honden losloop gebied, dus uren rennen door de bossen, maar wel altijd op de baas letten, was wel zijn eigenschap. En zeker als zijn baasje niet thuis was, was hij erg alert naar het vrouwtje toe. Je bent zo verknocht aan zo'n hond. En dan plots wordt hij ziek op donderdagmorgen. Hij wil in het bos niet lopen, na 30 meter gaat hij tegen zijn baasje staan in de zin van gaan we naar huis. Dus toch naar de dierenarts, want dit kan niet. Hij wilde ook al wel 2 dagen niet eten. Maar goed, antibiotica spuiten, ander voer geprobeerd, wat ook niet hielp. Op vrijdagmiddag hebben we de dierenarts diverse keren gebeld, want hij kon in eens niet meer goed staan, bleef liggen en deed eigenlijk niets meer. en uiteindelijk zei zij kom dan toch maar even met hem langs. De dierenarts is 5 minuten van ons vandaan met de auto. Toen mijn man aankwam met de hond, heeft men nog uit alle macht geprobeerd hem te reanimeren, maar onze Mick was toen al overleden. In 2 dagen tijd heb je dan een hond van maar net 7 jaar af moeten geven. Ik weet niet of het in het ras zit en we hebben geen autopsie laten doen, rustig verder inslapen en dan zelf maar met je verlies leven. We missen hem nog elke dag en kijken nog wel naar een andere hond, maar of het dan weer een Groenendaeler wordt? Wij hebben hem als een ras puppy gekocht in Hollandsche Rading, een volgens de kynologenclub goed aangeschreven kennel, die nu dus niet meer schijnt te bestaan. We hebben er vrijwillig veel geld voor betaald, maar daarna van de kennel eigenaars eigenlijk nietsmeer vernomen. Was deze leg van puppy honden dan zo slecht en hebben anderen van de geboorte 7 mei 2006 ook hun honden al af moeten geven?

winters daniell

geplaatst op 19 maart 2014 | 13:57

Ik heb al verschillende fotos proberen te plaatsen maar dit lukt niet of ik kan zeniet terug vinden hoe kan dit

Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de foto te groot is. Probeer de foto eerst eens in Paint of een ander foto programma kleiner te maken.

winters daniell

geplaatst op 21 februari 2014 | 12:43

Mijn hond luistert over het algemeen goed maar kan niet rustig wandelen aan de lijn wat kan ik hier aan doen

Sonja

geplaatst op 7 juli 2013 | 19:37

Onze Groenendaeler Mink, reu, 4,5 jaar oud, is een fantastische hond, enthousiast, energiek, vrolijk en hartelijk. Wil graag werken, is super slim en pakt training snel op. Alleen het enige met hem is dat hij zich agressief gedraagt naar andere honden, zowel aan de lijn (fel reageren, blaffen, trekken) als los, ongeacht wat voor hond, groot, klein, pup of teef, hij knalt er boven op. We hebben al heel veel geprobeerd, verschillende gedragstherapeuten bij ons gehad , maar het lukt niet om hem dit gedrag af te leren. We laten hem ook alleen los als het kan en veilig is (gelukkig wonen we vlak bij een gebied waar dat vaak kan). Zo langzamerhand weten we niet meer wat we moeten doen, heeft er iemand ervaring of tips? Het zou zo fijn voor hem (en voor ons) zijn als hij zich niet zo druk hoefde te maken eb gewoon lekkerlos kon rennen en spelen.

tatyana stryuken

geplaatst op 5 juli 2013 | 00:34

hallo ik ben tatyana ik ben een groenendaeler van 9maand oud mijn vraag is nu waarom hij zo zucht en zo maager is hij krijgt veel eten maar weet niet wat doen

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test