Prostaathypertrofie bij de hond

Prostaathypertrofie

Een  prostaat is een geslachtsklier van mannelijke dieren en bestaat uit twee lobben. Hij zit net voor de bekkenholte of rond de urinebuis. Een vergroting van de prostaat onder invloed van het geslachtshormoon testosteron,  is een goedaardige prostaathypertrofie. Deze komt zeer veel voor bij oudere ongecastreerde reuen.

Symptomen van prostaathypertrofie bij de hond

Vaak zijn er geen symptomen. De vergroting is aan beide kanten net zo groot en doet geen pijn. Vaak is de prostaat, doordat die vergroot is, terug te vinden achter aan in de buikholte. Dus niet meer in de holte van het bekken

Als de prostaat erg vergroot is, kan de hond problemen krijgen met plassen. Hij zal vaker hard moeten duwen terwijl er dan maar weinig tot geen urine uitkomt. Af en toe zit er ook bloed bij of druppelt de hond bloed. Als het veel erger is, dan zijn er ook problemen met de ontlasting.

Diagnose van prostaathypertrofie bij de hond

Aan de hand van een onderzoek kan het vastgesteld worden. Als de prostaat vergroot is, zal de dierenarts deze kunnen voelen. Het kan zijn dat er meer onderzoek nodig is, zoals echografie en radiografie .

Behandeling van prostaathypertrofie bij de hond

Castreren. Vanwege de invloed van testosteron dat aangemaakt wordt door de teelballen, . De prostaat zal kleiner worden door het wegvallen van de hormonale stimulatie en de symptomen zullen weggaan. Als de hond niet gecastreerd kan worden dan kan men kiezen voor medicijnen. Dit lost het tijdelijk op en het kan bijwerkingen geven

Prognose van prostaathypertrofie bij de hond

Als de hond gecastreerd wordt, zal hij helemaal herstellen Bij het gebruik van medicijnen zal het slechts tijdelijk beter gaan

Preventie van prostaathypertrofie bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Prostaathypertrofie bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Nova Scotia Ducktolling Retriever pups

Half december zullen wij pups hebben van ons teefje en onze reu.Beide zijn onze gezelschapshonden.Pu

Herplaatsing ,reeds getrainde border Collie

Isa een teefje ,10maanden ,heb ik weggehaald omdat er teveel Junior pups zaten ,ze is nu ongeveer 6