Prostaathypertrofie

Prostaathypertrofie bij de hond

Een  prostaat is een geslachtsklier van mannelijke dieren en bestaat uit twee lobben. Hij zit net voor de bekkenholte of rond de urinebuis. Een vergroting van de prostaat onder invloed van het geslachtshormoon testosteron,  is een goedaardige prostaathypertrofie. Deze komt zeer veel voor bij oudere ongecastreerde reuen.

Symptomen

Vaak zijn er geen symptomen. De vergroting is aan beide kanten net zo groot en doet geen pijn. Vaak is de prostaat, doordat die vergroot is, terug te vinden achter aan in de buikholte. Dus niet meer in de holte van het bekken

Als de prostaat erg vergroot is, kan de hond problemen krijgen met plassen. Hij zal vaker hard moeten duwen terwijl er dan maar weinig tot geen urine uitkomt. Af en toe zit er ook bloed bij of druppelt de hond bloed. Als het veel erger is, dan zijn er ook problemen met de ontlasting.

Diagnose

Aan de hand van een onderzoek kan het vastgesteld worden. Als de prostaat vergroot is, zal de dierenarts deze kunnen voelen. Het kan zijn dat er meer onderzoek nodig is, zoals echografie en radiografie .

Behandeling

Castreren. Vanwege de invloed van testosteron dat aangemaakt wordt door de teelballen, . De prostaat zal kleiner worden door het wegvallen van de hormonale stimulatie en de symptomen zullen weggaan. Als de hond niet gecastreerd kan worden dan kan men kiezen voor medicijnen. Dit lost het tijdelijk op en het kan bijwerkingen geven

Prognose

Als de hond gecastreerd wordt, zal hij helemaal herstellen Bij het gebruik van medicijnen zal het slechts tijdelijk beter gaan

Preventie

Het is niet bekend wat je kunt doen om Prostaathypertrofie te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Heb jij vragen of tips? Meld ze dan gerust

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook