Prostaathypertrofie bij de hond

Prostaathypertrofie

Een  prostaat is een geslachtsklier van mannelijke dieren en bestaat uit twee lobben. Hij zit net voor de bekkenholte of rond de urinebuis. Een vergroting van de prostaat onder invloed van het geslachtshormoon testosteron,  is een goedaardige prostaathypertrofie. Deze komt zeer veel voor bij oudere ongecastreerde reuen.

Symptomen van prostaathypertrofie bij de hond

Vaak zijn er geen symptomen. De vergroting is aan beide kanten net zo groot en doet geen pijn. Vaak is de prostaat, doordat die vergroot is, terug te vinden achter aan in de buikholte. Dus niet meer in de holte van het bekken

Als de prostaat erg vergroot is, kan de hond problemen krijgen met plassen. Hij zal vaker hard moeten duwen terwijl er dan maar weinig tot geen urine uitkomt. Af en toe zit er ook bloed bij of druppelt de hond bloed. Als het veel erger is, dan zijn er ook problemen met de ontlasting.

Diagnose van prostaathypertrofie bij de hond

Aan de hand van een onderzoek kan het vastgesteld worden. Als de prostaat vergroot is, zal de dierenarts deze kunnen voelen. Het kan zijn dat er meer onderzoek nodig is, zoals echografie en radiografie .

Behandeling van prostaathypertrofie bij de hond

Castreren. Vanwege de invloed van testosteron dat aangemaakt wordt door de teelballen, . De prostaat zal kleiner worden door het wegvallen van de hormonale stimulatie en de symptomen zullen weggaan. Als de hond niet gecastreerd kan worden dan kan men kiezen voor medicijnen. Dit lost het tijdelijk op en het kan bijwerkingen geven

Prognose van prostaathypertrofie bij de hond

Als de hond gecastreerd wordt, zal hij helemaal herstellen Bij het gebruik van medicijnen zal het slechts tijdelijk beter gaan

Preventie van prostaathypertrofie bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Prostaathypertrofie bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.
Fairdog, het toekomstige platform voor eerlijke hondenhandel
De wereld van de hondenhandel en de hondenfokkerij is groot en gecompliceerd. Via Fairdog kun je in de toekomst het kaf van het koren scheiden

Blue merle kruising pup

Kruising border/aussie

Leuke Duitse Dog pups te koop

Onze lieve Duitse Dog is bevallen van een mooi nestje pups. Maar liefs 10 stuks. Mamma heeft een sup