Schijndracht bij de hond

Schijndracht

Schijndracht

Indien er een eisprong is geweest dan vormen de eierstokken gele lichaampjes. Die produceren het zwangerschapshormoon progesteron. Als er een bevruchting uitblijft  dan komen deze lichaampjes te vervallen.

Echter, bij de hond gaat dat niet altijd goed, met het gevolg dat het zwangerschapshormoon aanwezig blijft. Hierdoor kan een hond schijndracht vertonen. De hond denkt echt dat ze zwanger is en heeft ook alle lichamelijk kernmerken. Dit kan tot 9 weken na de loopsheid duren.

Het is een normaal iets wat vaak voorkomt bij de hond

Symptomen van schijndracht bij de hond

Deze zijn eigenlijk identiek aan een normale zwangerschap. Het teefje krijgt veranderingen van het gedrag, wil aandacht, gaat zeuren en wordt erg zenuwachtig.Ook gaat ze een nest maken en gaat spulletjes verzamelen (speeltjes, enzovoorts). Deze kan ze verdedigen alsof het haar pups zijn. Het kan dus voorkomen dat ze agressief reageerd.

Ook gaan de melkklieren melk produceren. Dit kan voor andere dieren aanleiding zijn om de tepel te likken of aan de tepel te zuigen. Dit moet vermeden worden aangezien dit de schijndracht in stand houdt. Na een twee a vier weken verdwijnen de symptomen weer

Diagnose van schijndracht bij de hond

Het kan lastig zijn om schijndracht van een echte dracht te onderscheiden. Bij twijfel vind er een echografie of radiografie plaats.

Behandeling van schijndracht bij de hond

Het hoeft niet behandeld te worden, aangezien het vanzelf weer weg gaat. Afleiding en minder eten geven kan helpen. De speeltjes en dergelijke wat ze als haar eigen pups beschouwd, kunnen beter weggehaald worden.

Het komt voor dat men kiest voor medicatie omdat het gedrag erg vervelend kan zijn of  omdat de melkklieren gaan stuwen. Mochten er anderen huisdieren aan de tepels gaan likken, is het raadzaam een t-shirt bij de hond aan te doen.

Progonose van schijndracht bij de hond

Schijndracht verdwijnt meestal vanzelf weer, dus de prognose is uitstekend .Medicatie kan soms een uitkomst bieden

Preventie van schijndracht bij de hond

Sterilisatie van de teef kan schijndracht voorkomen.

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook