Schijndracht bij de hond

Schijndracht

Indien er een eisprong is geweest dan vormen de eierstokken gele lichaampjes. Die produceren het zwangerschapshormoon progesteron. Als er een bevruchting uitblijft  dan komen deze lichaampjes te vervallen.

Echter, bij de hond gaat dat niet altijd goed, met het gevolg dat het zwangerschapshormoon aanwezig blijft. Hierdoor kan een hond schijndracht vertonen. De hond denkt echt dat ze zwanger is en heeft ook alle lichamelijk kernmerken. Dit kan tot 9 weken na de loopsheid duren.

Het is een normaal iets wat vaak voorkomt bij de hond

Symptomen van schijndracht bij de hond

Deze zijn eigenlijk identiek aan een normale zwangerschap. Het teefje krijgt veranderingen van het gedrag, wil aandacht, gaat zeuren en wordt erg zenuwachtig.Ook gaat ze een nest maken en gaat spulletjes verzamelen (speeltjes, enzovoorts). Deze kan ze verdedigen alsof het haar pups zijn. Het kan dus voorkomen dat ze agressief reageerd.

Ook gaan de melkklieren melk produceren. Dit kan voor andere dieren aanleiding zijn om de tepel te likken of aan de tepel te zuigen. Dit moet vermeden worden aangezien dit de schijndracht in stand houdt. Na een twee a vier weken verdwijnen de symptomen weer

Diagnose van schijndracht bij de hond

Het kan lastig zijn om schijndracht van een echte dracht te onderscheiden. Bij twijfel vind er een echografie of radiografie plaats.

Behandeling van schijndracht bij de hond

Het hoeft niet behandeld te worden, aangezien het vanzelf weer weg gaat. Afleiding en minder eten geven kan helpen. De speeltjes en dergelijke wat ze als haar eigen pups beschouwd, kunnen beter weggehaald worden.

Het komt voor dat men kiest voor medicatie omdat het gedrag erg vervelend kan zijn of  omdat de melkklieren gaan stuwen. Mochten er anderen huisdieren aan de tepels gaan likken, is het raadzaam een t-shirt bij de hond aan te doen.

Prognose van schijndracht bij de hond

Schijndracht verdwijnt meestal vanzelf weer, dus de prognose is uitstekend .Medicatie kan soms een uitkomst bieden

Preventie van schijndracht bij de hond

Sterilisatie van de teef kan schijndracht voorkomen.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Prachtige labmaraner pups

De Labmaraner is een kruising tussen een labrador en een weimaraner. In dit geval is de vader een zi

Prachtige korthaar collie pups zoeken nog een nieuw baasje

Deze prachtige Korthaar Collie pups, Schotse herdershonden met korte vacht, zijn nog op zoek naar ee