De Basset Hound: loyaal en zachtaardig maar ook koppig

Alles wat je wilt weten over de Basset Hound

Over de Basset Hound

De Basset Hound is een opvallend ras dat bekend staat om zijn onweerstaanbare puppy-ogen en lange oren. Dit ras is van oorsprong gefokt als jachthond en heeft een uitstekend reukvermogen. De Basset Hound heeft een rustig en vriendelijk karakter en is daardoor een ideale gezinshond. Met hun lieve en zachtaardige karakter zijn ze zeer geschikt voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren. De Basset Hound is een ras die zich van nature goed gedraagt en dat maakt hem een perfect huisdier.

Dit ras kan snel gaan huilen en blaffen wat hem een goede waakhond maakt, echter is zijn karakter veel te zacht om een waakhond te zijn.

Wat kost een Basset Hound

De kosten voor een Basset Hound kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Basset Hound ergens tussen de € 750 en de € 1.200 zal liggen.

Karakter van een Basset Hound

De Basset Hound heeft de neiging om koppig zijn, maar nooit timide. Hij mag nooit tekenen van agressie vertonen. De Basset Hound staat bekend om zijn loyale, rustige en vertederende karakter. Het is een hondenras dat graag bij zijn baas is en dus een sterk baas-hond band heeft. Het is een zachtaardig ras dat geduldig is met kinderen en andere huisdieren. Basset Hounds zijn ook ontspannen honden die niet snel gestrest raken. Ze hebben een goed ontwikkeld reukvermogen en worden vaak gebruikt voor jachttaken, maar ze zijn ook geschikt als gezelschapshond .

Temperament van een Basset Hound

De Basset is aanhankelijk, lui, toegewijd, stil en vredig en is een uitzonderlijke gezinshond. Dit ras houdt van kinderen en doet het over het algemeen goed met andere dieren. Ze zijn meestal koppige dus geduld is de sleutel bij het trainen en opvoeden.

Bassets zijn zeer speels en hebben een goede dosis humor. Hoewel ze zoals gezegd soms koppig kunnen zijn, zijn ze over het algemeen gemakkelijk te trainen met positieve bekrachtiging. De Basset Hound heeft een neus voor avontuur en heeft graag iets te doen, of het nu gaat om het volgen van een geur of het spelen van een spelletje met hun eigenaar. Kortom, de Basset Hound is een loyale en liefdevolle metgezel die graag deel uitmaakt van het gezin.

Verzorging van een Basset Hound

Kammen en borstelen met een stevige borstel is nodig aangezien dit ras voortdurend verhaard. De teennagels moeten regelmatig worden geknipt. Reiniging onder de plooien van de huid is nodig en de oren moeten regelmatig worden schoongemaakt.

De Basset Hound is een rashond met een extreem uiterlijk. Dit is te zien aan de korte gedrongen poten, zijn zware botten, de zeer lange rug en de overdreven lange oren. De korte poten van deze rashond, welke bewust worden gefokt, worden veroorzaakt door chondrodysplasie, dit is een afwijking aan het kraakbeen.

Door deze bewuste extreme bouw zijn er helaas maar weinig teefjes die op een natuurlijke manier kunnen bevallen. De zeer lange rug kan bij deze rashond zorgen voor een aandoening aan de wervelkolom, denk hierbij aan een hernia. Ook heupdysplasie is een vaak voorkomend probleem bij de Basset Hound. Door de losse huid op onder andere de kop is dit ras gevoelig voor entropion en ectropion. Veel van de bovenstaande aandoeningen bij de Basset Hound worden veroorzaakt door zijn uiterlijke kenmerken

Vacht van een Basset Hound

De vacht van de Basset Hound moet altijd kort zijn. De vacht is dicht, stug en glad waardoor het weerbestendig is. De vacht is ook altijd recht en stevig van structuur.

Trainen en opvoeden van een Basset Hound

Dit ras is zeer gevoelig dus een zachte en geduldige training is een must. Samenspel werkt het beste deze koppig hond. De Basset Hound heeft de neiging af toe zijn “snuffelmoment” te hebben en dan wordt de baas volledig genegeerd.

Activiteit en bewegen van een Basset Hound

Basset Hounds hebben de neiging om veel te eten dus dit moet met mate worden gegeven. Het is een lui ras, maar hij moet echt met regelmaat wandelen, ook om zijn lichamelijke conditie op pijl te houden.

Kenmerken van een Basset Hound

  • Rasgroep: Lopende honden en zweethonden
  • Leeftijd: 12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 33-38 cm. Teef: 33-38 cm
  • Gewicht: Reu: 20-30 kg. Teef: 20-30 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Basset Hound

De Basset Hound is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Basset Hound is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test