De Briard: een intelligent en trouwe hond

Alles wat je wilt weten over de Briard

Over de Briard

Oorspronkelijk werd de Briard, welke afkomstig is uit Frankrijk. gebruikt voor het bewaken en hoeden van schapenkuddes. Historische personen zoals als Napoleon, Thomas Jefferson en Lafayette waren in het bezit van een Briard. Vanwege hun uitstekende gehoor werd dit ras door het Franse leger vaak gebruikt om te zoeken naar gewonde soldaten. Vandaag de dag is de Briard is een gewaardeerd huisdier die graag zijn gezin beschermt.

De Briard is een intelligent en actief hondenras Het ras staat bekend om zijn loyale en beschermende persoonlijkheid. Briards zijn ideaal als gezinshonden en als begeleiders voor mensen met een beperking, aangezien ze zorgzaam en trouw zijn.

Wat kost een Briard

De kosten voor een Briard kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Briard ergens tussen de € 1.000 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Briard

De Briard is een robuuste en wendbare middelgrote hond. Zij hebben een uniek uiterlijk, zijn uitzonderlijk sterk en zien er indrukwekkend uit. Men zegt wel eens dat dit een hart is die ingepakt is met vacht.

De Briard is zelfverzekerde hond met een sterk zelfbewustzijn. Hij is zeer intelligent en bezit een sterk vermogen om te leren. Hij is ook loyaal, beschermend en toegewijd aan zijn familie. De Briard is actief, vol energie en heeft veel beweging nodig. Hij is ook een uitstekende waakhond die vreemden snel afschrikt. Als het gaat om trainen, moet hij regelmatig worden uitgedaagd en uitgedaagd om zijn vermogens te blijven ontwikkelen.

Temperament van een Briard

De Briard is een beschermend, slim, lief en loyaal ras en is een geweldig huisdier. Zodra ze een band hebben opgebouwd met hun familie zullen ze zich de rest van hun leven volledig voor hen inzetten. Menselijk contact is essentieel voor ze en ze zijn het gelukkigst als ze onderdeel uitmaken van het gezin. Tegenover vreemden kunnen ze afstandelijk zijn en kunnen niet zo goed tegen veranderingen tenzij ze er van verzekerd zijn dat die verandering ook nut heeft.

De Briard is gevoelig en gehoorzaam, maar heeft ook een eigen willetje. Het is een ras die goedmoedig is en goed op kan schieten met kinderen. Zonder een gedegen introductie kan dit ras agressief reageren naar andere honden. Belangrijk om te onthouden is dat de Briard van oorsprong een herder is en dit komt tot uiting bij alles wat ze zien bewegen.

Verzorging van een Briard

De vacht van de Briard is vuil en waterafstotend en als deze goed verzorgt wordt verhaard dit ras nauwelijks. Dagelijks borstelen wordt aanbevolen om matten en klitten te voorkomen. Wassen mag alleen gedaan worden als het absoluut noodzakelijk is aangezien dit de vacht aan kan tasten. Regelmatig de oren controleren en indien nodig ook schoonmaken om infecties of oorontsteking te voorkomen. Over het algemeen is dit een gezond ras, maar ze kunnen aanleg hebben voor heupdysplasie en cataract.

Vacht van een Briard

De Briard heeft een lange dubbele vacht. De buitenste laag wordt vaak omschreven als geit-achtig. Het is licht golvend en stug in textuur. Dit ras heeft lang haar dat de ogen bedekt en dit wordt meestal opgestoken. Ze hebben een kenmerkende baard, snor en wenkbrauwen. De ondervacht is fijn van structuur en biedt isolatie tegen de harde en koude klimaten waar dit ras ooit in werkte.

Trainen en opvoeden van een Briard

Intense en uitgebreide socialisatie vanaf jonge leeftijd wordt absoluut aanbevolen bij dit ras. De Briard heeft een uitstekend geheugen en is zeer trainbaar. Ze vereisen een stevige eigenaar die in staat is om de leiding te nemen en te houden. Als dit ras geen gedegen opvoeding krijgt kunnen ze zeer onvriendelijk of angstig worden. Ze zullen niet reageren op stevige, oneerlijke of hardhandige trainingsmethoden. Dit zal er juist voor zorgen dat zich verlegen en of agressief zal gaan gedragen. De opvoeding moet gegeven worden met consistentie, vastberadenheid, geduld en liefde. Ze blinken uit in zoek en reddingacties en als politiehond.

Activiteit en bewegen van een Briard

Briards hebben een hoog energieniveau en het zijn natuurlijke atleten. Dagelijks hebben ze veel beweging nodig en zullen bij gebrek aan beweging zich rusteloos voelen. Dit ras houdt van zwemmen en zijn ideale wandel en hardloop metgezellen. In huis zijn ze matig actief en ze willen erg graag deel uitmaken van het gezin. De Briard kan er niet goed tegen als ze genegeerd worden.

Kenmerken van een Briard

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 10-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 58-69 cm. Teef: 56-65 cm
  • Gewicht: Reu: 27-41 kg. Teef: 23-34 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Briard

De Briard is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Briard is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test