Briard

Alles wat je wilt weten over de Briard

Rasbeschrijving van de Briard

Oorspronkelijk werd de Briard gebruikt voor het bewaken en hoeden van schapenkuddes. Historische personen zoals als Napoleon, Thomas Jefferson en Lafayette waren in het bezit van een Briard. Vanwege hun uitstekende gehoor werd dit ras door het Franse leger vaak gebruikt om te zoeken naar gewonde soldaten. Vandaag de dag is de Briard is een gewaardeerd huisdier die graag zijn gezin beschermt.

Karakter van een Briard

De Briard is een robuuste en wendbare middelgrote hond. Zij hebben een uniek uiterlijk, zijn uitzonderlijk sterk en zien er indrukwekkend uit. Men zegt wel eens dat dit een hart is die ingepakt is met vacht.

Temperament van een Briard

De Briard is een beschermend, slim, lief en loyaal ras en is een geweldig huisdier. Zodra ze een band hebben opgebouwd met hun familie zullen ze zich de rest van hun leven volledig voor hen inzetten. Menselijk contact is essentieel voor ze en ze zijn het gelukkigst als ze onderdeel uitmaken van het gezin. Tegenover vreemden kunnen ze afstandelijk zijn en kunnen niet zo goed tegen veranderingen tenzij ze er van verzekerd zijn dat die verandering ook nut heeft. De Briard is gevoelig en gehoorzaam, maar heeft ook een eigen willetje. Het is een ras die goedmoedig is en goed op kan schieten met kinderen. Zonder een gedegen introductie kan dit ras agressief reageren naar andere honden. Belangrijk om te onthouden is dat de Briard van oorsprong een herder is en dit komt tot uiting bij alles wat ze zien bewegen.

Verzorging van een Briard

De vacht van de Briard is vuil en waterafstotend en als deze goed verzorgt wordt verhaard dit ras nauwelijks. Dagelijks borstelen wordt aanbevolen om matten en klitten te voorkomen. Wassen mag alleen gedaan worden als het absoluut noodzakelijk is aangezien dit de vacht aan kan tasten. Regelmatig de oren controleren en indien nodig ook schoonmaken om infecties of oorontsteking te voorkomen. Over het algemeen is dit een gezond ras, maar ze kunnen aanleg hebben voor heupdysplasie en cataract.

Vacht van een Briard

De Briard heeft een lange dubbele vacht. De buitenste laag wordt vaak omschreven als geit-achtig. Het is licht golvend en stug in textuur. Dit ras heeft lang haar dat de ogen bedekt en dit wordt meestal opgestoken. Ze hebben een kenmerkende baard, snor en wenkbrauwen. De ondervacht is fijn van structuur en biedt isolatie tegen de harde en koude klimaten waar dit ras ooit in werkte.

Trainen en opvoeden van een Briard

Intense en uitgebreide socialisatie vanaf jonge leeftijd wordt absoluut aanbevolen bij dit ras. De Briard heeft een uitstekend geheugen en is zeer trainbaar. Ze vereisen een stevige eigenaar die in staat is om de leiding te nemen en te houden. Als dit ras geen gedegen opvoeding krijgt kunnen ze zeer onvriendelijk of angstig worden. Ze zullen niet reageren op stevige, oneerlijke of hardhandige trainingsmethoden. Dit zal er juist voor zorgen dat zich verlegen en of agressief zal gaan gedragen. De opvoeding moet gegeven worden met consistentie, vastberadenheid, geduld en liefde. Ze blinken uit in zoek en reddingacties en als politiehond.

Activiteit en bewegen van een Briard

Briards hebben een hoog energieniveau en het zijn natuurlijke atleten. Dagelijks hebben ze veel beweging nodig en zullen bij gebrek aan beweging zich rusteloos voelen. Dit ras houdt van zwemmen en zijn ideale wandel en hardloop metgezellen. In huis zijn ze matig actief en ze willen erg graag deel uitmaken van het gezin. De Briard kan er niet goed tegen als ze genegeerd worden.

Kenmerken van een Briard

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd:10 tot 12 jaar
  • Schofthoogte: Reu 58 - 69 cm, Teef 56 - 65 cm
  • Gewicht: Reu 27 - 41 kg, Teef 23 34 kg
Grootte:
5
Beweging:
4
Waakhond:
5
Onderhoud:
4
Sociaal:
1

Welke ziektes komen voor bij een Briard

Van een Briard is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test