Rasbeschrijving van de Schotse Terriër

De Schotse Terriër vindt zijn oorsprong in Schotland en wordt beschouwd als de oudste van alle Highland Terriers. Ze zijn nieuwsgierig en speels, klein en gespierd. De Schotse Terriër is een goede metgezel bij de juiste familie. Ze hebben een compacte en robuuste bouw.

Karakter

De Schotse Terriër straalt moed uit en ze geven hun liefde en toewijding niet zomaar. Dit ras zal vaak eerst de kat uit de boom kijken en dan pas een beslissing nemen. De Schotse Terriër is uiterst slim en onafhankelijk.

Temperament

De Schotse Terriër zal overal naar toe gaan en niks doen. Ze hebben een dominante persoonlijkheid en hebben de neiging om territoriaal te zijn. De Schotse Terriër kan agressie vertonen naar andere honden en katten als ze niet goed gesocialiseerd worden op een vroege leeftijd. Het zijn goed waakhonden en zullen niet zomaar zonder reden blaffen. Ze zijn niet tolerant bij onstuimige jonge kinderen.

Verzorging

De Schotse Terriër moet twee keer per week geborsteld worden om de vacht vrij te houden van klitten. Zij vereisen goede verzorging en trimmen van de vacht om hun onderscheidende uiterlijk te behouden. De Schotse Terriër is zeer gevoelig voor kanker van de blaas. Zij kunnen ook last hebben van staar, ziekte van von Willebrand en hypothyreoïdie. Dit ras is bijzonder gevoelig voor vlooien en velen hebben huidproblemen.

Vacht

De vacht van de Schotse Terriër is grof met een zachte en dichte ondervacht die bescherming biedt tegen slechte weersomstandigheden. De buitenste vacht is hard en stug en groeit tot ongeveer 2 centimeter in lengte. Dit ras verhaard weinig. De Schotse Terriër is meestal zwart van kleur, maar de vacht kan ook gestroomd zijn, grijs, zand en tarwe. Ze zijn er nooit in het wit.

Trainen en opvoeden

De Schotse Terriër heeft een zeer vroege socialisatiecursus om agressie naar andere honden te vermijden als ze ouder worden. Door hun sterke onafhankelijkheid is training een uitdaging. De Schotse Terriër kan koppig zijn en daardoor is motivatie, consistentie en positieve lof een must. Ze doen het zeer goed in gehoorzaamheid en behendigheid als de juiste opleidingstechnieken worden gebruikt.

Activiteit en bewegen

De Schotse Terriër staat altijd klaar voor een avontuur en activiteit. Ze vereisen lange wandelingen, stimulatie en spelen. De Schotse Terriër zal het niet goed doen in extreem warme klimaten. Ze doen het goed in een appartement op voorwaarde dat ze voldoende beweging krijgen. De Schotse Terriër zal zich gaan vervelen en destructief worden als ze geen stimulatie of beweging krijgen en kunnen dan overdreven blaffen.

Kenmerken

Rasgroep: Terriers
Leeftijd: 13 - 14 jaar
Schofthoogte: 25 - 28 cm
Gewicht: 8-11 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Maartje en Marc

geplaatst op 13 december 2015 | 17:53

Charley is een echter Schot. Uit het asiel, 5 jaar, maar wat een makkelijke hond, vrolijk, speels, lief en redelijk gehoorzaam. Hij heeft last van de bekende scottiecramp bij te veel opwinding. Charley is wel agressief naar andere honden maar alleen op afstand en aan de lijn. Loslopend en dichtbij is hij al gauw vriendjes. Afleiding met een piepballetje werkt het beste tegen het blaffen naar andere honden. We hebben hem nu drie weken maar willen hem nooit meer kwijt. Voor de agressie gaan we met hem op cursus, kijken of dat zal werken. Hoe dan ook, leve de Schotse terriër, leve Charley.

kik

geplaatst op 2 december 2014 | 09:51

Mijn schot is gek.... super nieuwsgierig bij alles en iedereen.. Maar liever niet aanraken want dan gaat die weg. Heeft veel huidproblemen gehad nu het juiste voer kunnen vinden en het is stukken minder... Nu met het vuurwerk op komst veel stress bij hem veel knagen aan zijn voorpoten. Maar ow wat is hij lief.... Hij heeft wel een schildklier probleem waardoor hij ook vaak door zijn voorpoten zakte... maar krijgt nu mediatie hiervoor en is beter vooruit te branden...Super leuke eigenwijze honden!

Sharry de braeckeleer

geplaatst op 9 maart 2014 | 22:38

Hallo ik zat op de grond naast men hond, hij lag te slapen ineens begon hij te huilen als een wolf, hij is al 16 bijna 17 jaar oud een Schotse terriër weet iemand hoe dit komt ik was namelijk verschoten je kunt me een mailtje sturen, sharryishier@hotmail.com

sem

geplaatst op 28 januari 2014 | 19:01

cool

medved freddy

geplaatst op 24 mei 2013 | 16:49

ook al heb ik mijn hond uit een asiel gehaald het is een super lief beest en snap niet waarom hij er ooit terecht is gekomen . maar is het normaal dat het dier vaak struikelt op zen voorste pootjes ? en fel naar buiten staan ?

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test