Schotse Terriër

Alles wat je wilt weten over de Schotse Terriër

De Schotse Terriër: een uiterst slim en onafhankelijk ras

Over de Schotse Terriër

De Schotse Terriër vindt zijn oorsprong in Schotland en wordt beschouwd als de oudste van alle Highland Terriers. Ze zijn nieuwsgierig en speels, klein en gespierd. De Schotse Terriër is een goede metgezel bij de juiste familie. Ze hebben een compacte en robuuste bouw.

Karakter van een Schotse Terriër

De Schotse Terriër straalt moed uit en ze geven hun liefde en toewijding niet zomaar. Dit ras zal vaak eerst de kat uit de boom kijken en dan pas een beslissing nemen. De Schotse Terriër is uiterst slim en onafhankelijk.

Temperament van een Schotse Terriër

De Schotse Terriër zal overal naar toe gaan en niks doen. Ze hebben een dominante persoonlijkheid en hebben de neiging om territoriaal te zijn. De Schotse Terriër kan agressie vertonen naar andere honden en katten als ze niet goed gesocialiseerd worden op een vroege leeftijd. Het zijn goed waakhonden en zullen niet zomaar zonder reden blaffen. Ze zijn niet tolerant bij onstuimige jonge kinderen.

Verzorging van een Schotse Terriër

De Schotse Terriër moet twee keer per week geborsteld worden om de vacht vrij te houden van klitten. Zij vereisen goede verzorging en trimmen van de vacht om hun onderscheidende uiterlijk te behouden. De Schotse Terriër is zeer gevoelig voor kanker van de blaas. Zij kunnen ook last hebben van staar, ziekte van von Willebrand en hypothyreoïdie. Dit ras is bijzonder gevoelig voor vlooien en velen hebben huidproblemen.

Vacht van een Schotse Terriër

De vacht van de Schotse Terriër is grof met een zachte en dichte ondervacht die bescherming biedt tegen slechte weersomstandigheden. De buitenste vacht is hard en stug en groeit tot ongeveer 2 centimeter in lengte. Dit ras verhaard weinig. De Schotse Terriër is meestal zwart van kleur, maar de vacht kan ook gestroomd zijn, grijs, zand en tarwe. Ze zijn er nooit in het wit.

Trainen en opvoeden van een Schotse Terriër

De Schotse Terriër heeft een zeer vroege socialisatiecursus om agressie naar andere honden te vermijden als ze ouder worden. Door hun sterke onafhankelijkheid is training een uitdaging. De Schotse Terriër kan koppig zijn en daardoor is motivatie, consistentie en positieve lof een must. Ze doen het zeer goed in gehoorzaamheid en behendigheid als de juiste opleidingstechnieken worden gebruikt.

Activiteit en bewegen van een Schotse Terriër

De Schotse Terriër staat altijd klaar voor een avontuur en activiteit. Ze vereisen lange wandelingen, stimulatie en spelen. De Schotse Terriër zal het niet goed doen in extreem warme klimaten. Ze doen het goed in een appartement op voorwaarde dat ze voldoende beweging krijgen. De Schotse Terriër zal zich gaan vervelen en destructief worden als ze geen stimulatie of beweging krijgen en kunnen dan overdreven blaffen.

Kenmerken van een Schotse Terriër

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd:13 - 14 jaar
  • Schofthoogte: 25 - 28 cm
  • Gewicht: 8-11 kg
Grootte:
2
Beweging:
2
Waakhond:
1
Onderhoud:
1
Sociaal:
4

Ziektes bij een Schotse Terriër

De Schotse Terriër is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Schotse Terriër is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test