De Schotse Terriër: een uiterst slim en onafhankelijk ras

Alles wat je wilt weten over de Schotse Terriër

Over de Schotse Terriër

De Schotse Terriër is een van de oudste terriërrassen ter wereld. Hoewel de eerste beschrijvingen van een schotachtige hond al in het begin van de negentiende eeuw werden gemaakt, kwam de Schotse Terriër zoals wij hem nu kennen pas rond 1870-80 in beeld. Oorspronkelijk werd de Schotse Terriër gebruikt in de Hooglanden van Schotland, met name rond het Blackmount gebied, voor de jacht op das, vos en ander klein ongedierte.

Opvallend genoeg waren het de Engelsen die het ras als eerste op tentoonstellingen brachten en zo de populariteit van de Schotse Terriër in de jaren dertig tot ongekende hoogte brachten. In die tijd verdrong de zwarte kleur de oorspronkelijke zand- en gestroomde kleur en werd zwart de meest bekende verschijning van de Schotse Terriër. Dit werd zeker geholpen door de reclame voor Black & White Whisky!

Na de Tweede Wereldoorlog begon de populariteit van de Schotse Terriër in te zakken, maar toch is het nog steeds een zeer bekend en geliefd ras. Het ras werd al vroeg naar andere landen gebracht, en in Amerika heeft de Schotse Terriër een grote traditie opgebouwd. In Nederland waren er al voor de oorlog Schotse Terriër fokkers en exposanten actief.

Wat kost een Schotse Terriër

De kosten voor een Schotse Terriër kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Schotse Terriër ergens tussen de € 1.000 en de € 1.600 zal liggen.

Karakter van een Schotse Terriër

De Schotse Terriër is een robuuste hond, die bekend staat om zijn moedige en vastberaden karakter. Hoewel ze onverschrokken zijn, zijn Schotse Terriërs ook gereserveerd en hebben ze een sterke band met hun baas. Het is niet ongewoon dat ze oogcontact vermijden en het zelfs niet leuk vinden om recht in de ogen te worden gekeken. Schotse Terriërs zijn geweldige speelkameraadjes voor kinderen en genieten vaak van het spelen met ballen en stokken. Ze zijn echter wel gevoelig voor een vermanend woord en weten wanneer ze iets verkeerd hebben gedaan. Of ze nu veel moeten wandelen of de hele dag moeten rusten, Schotse Terriërs passen zichzelf gemakkelijk aan en zullen niet klagen. Het ras moet juist alertheid uitstralen en angst mag nooit een eigenschap van de Schotse Terriër zijn.

Temperament van een Schotse Terriër

Een Schotse Terriër is een geweldige hond. Het temperament van de Schotse Terriër is een mix van terughoudendheid tegenover vreemden en spontaniteit tegenover zijn gezin en bekenden. Het is een goede hond voor kinderen, mits hij met ze opgroeit. Een Schotse Terriër voelt zich net zo op zijn gemak in een grote familie als bij een vrijgezel. Hij heeft een gezond wantrouwen, is waakzaam en onverschrokken. Hij zoekt geen ruzie met andere honden, maar weet zich wel te verdedigen als dat nodig is. Een Schotse Terriër is waaks, maar blaft niet onnodig. Hij is attent, erg slim en levendig, maar heeft wel voldoende aandacht nodig. Een wandeling is een feest voor een Schotse Terriër, hij kan zonder problemen lange wandelingen maken maar ook korte ommetjes zijn goed als het niet anders kan.

Een Schotse Terriër kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren, mits hij aan ze gewend is. Hij past zich aan naar de wensen van zijn baas, al kan hij soms protesteren. Voor de Schotse Terriër geldt zeker: jong geleerd, is oud gedaan. Als hij als pup geduldig, maar consequent wordt opgevoed, heeft zijn baas daar zijn hele leven plezier van. Een harde hand en veel gemopper wordt door een Schotse Terriër niet op prijs gesteld.

Verzorging van een Schotse Terriër

De bovenvacht van een Schotse Terriër is hard, ruw, dicht en ligt vlak of is licht golvend. De ondervacht over het hele lichaam is kort, dicht en zacht, vergelijkbaar met de textuur van een konijnenvacht. Deze dichte ondervacht biedt samen met de bovenvacht bescherming tegen verschillende weersomstandigheden.

Een regelmatige borstelbeurt van één à twee keer per week is voldoende om de vacht vrij van klitten te houden. Bij een pup is het aan te raden om vaker en korter te borstelen, zodat hij kan wennen aan het verzorgingsritueel. Om ervoor te zorgen dat de Schotse Terriër er het hele jaar door verzorgd uitziet, is het aan te raden om hem ongeveer vier keer per jaar te laten trimmen.

Gezondheid

De Schotse Terriër is een ras dat te maken kan krijgen met verschillende gezondheidsproblemen. Net als veel andere kleine rassen komt patella luxatie regelmatig voor. Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit de kom schiet. Daarnaast wordt cataract (staar) veel gezien bij dit ras.

Bij de geboorte van Schotse Terriër pups kan er sprake zijn van dystocia, wat betekent dat de pups niet op een natuurlijke manier geboren kunnen worden. Dit kan leiden tot problemen voor zowel de pups als de moederhond. Een andere aandoening die zich kan voordoen bij Schotse Terriërs is de neurologische aandoening genaamd 'Scotty cramp'. Hierbij verkrampt de hond plotseling bij opwinding of inspanning.

Voor de Schotse Terrier is een een DNA-test beschikbaar voor de Von Willebrands ziekte. Dit is een erfelijke aandoening die wordt veroorzaakt door een tekort aan een bepaald eiwit (factor VIII) dat nodig is voor een normale bloedstolling. Hierdoor kan er overmatig bloeden optreden bij verwondingen of operaties, en soms zelfs spontaan bloeden.

Vacht van een Schotse Terriër

De vacht van de Schotse Terriër is grof met een zachte en dichte ondervacht die bescherming biedt tegen slechte weersomstandigheden. De buitenste vacht is hard en stug en groeit tot ongeveer 2 centimeter in lengte. Dit ras verhaard weinig. De Schotse Terriër is meestal zwart van kleur, maar de vacht kan ook gestroomd zijn, grijs, zand en tarwe. Ze zijn er nooit in het wit.

Trainen en opvoeden van een Schotse Terriër

Schotse Terriërs zijn zeer intelligente en gevoelige honden die gevoelig zijn voor je stem en lichaamstaal, dus het is belangrijk om geduldig en consistent te zijn in de training.

Het is aan te raden om zo vroeg mogelijk te beginnen met trainen en socialiseren, zodat je Schotse Terriër goed gedrag aanleert en aan verschillende situaties kan wennen. Omdat het ras gefokt is voor het werk als jager op klein wild, kan het zijn dat je Schotse Terriër soms koppig of eigenwijs kan zijn, dus het is belangrijk om de training leuk en uitdagend te houden.

Beloning gebaseerde training, zoals clicker training, kan zeer effectief zijn voor Schotse Terriërs. Het gebruik van positieve versterking, zoals beloningen en lof, zal je hond motiveren om te leren en goed gedrag te vertonen.

Schotse Terriërs zijn gevoelige honden en het gebruik van harde straffen of ruwe behandeling kan traumatisch zijn voor je hond en zijn vertrouwen in jou beschadigen. 

Activiteit en bewegen van een Schotse Terriër

Dagelijks een flinke wandeling maken en voldoende ruimte hebben om te rennen en te spelen is belangrijk voor deze actieve hond. Een Schotse Terriër is ook geschikt voor hondensporten zoals behendigheid en flyball, die hem zowel fysiek als mentaal uitdagen.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat jouw Schotse Terriër van nature een jachthond is en dat hij graag achter kleine dieren aan gaat. Let trouwens goed op met water. Niet alle Schotse Terriërs zijn goede zwemmers, dus probeer het eerst rustig uit voordat je ze meeneemt naar het water.

Kenmerken van een Schotse Terriër

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 13-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-28 cm. Teef: 25-28 cm
  • Gewicht: Reu: 8-11 kg. Teef: 8-11 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Schotse Terriër

De Schotse Terriër is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Schotse Terriër is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test