De Australische Terrier: een klein, actief en robuust ras

Alles wat je wilt weten over de Australische Terrier

Over de Australische Terrier

De Australische Terrier is een oud en uniek ras dat zijn oorsprong vindt in Australië. Het ras werd oorspronkelijk gefokt om te jagen op ongedierte en bescherming te bieden aan boerderijen en boerenhuizen. Tegenwoordig is de Australische Terrier een populaire hond vanwege zijn vrolijke en levendige persoonlijkheid. Ze zijn klein van formaat maar groot in persoonlijkheid en zijn een favoriet bij vele hondenliefhebbers.

Wat kost een Australische Terrier

De kosten voor een Australische Terrier kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Australische Terrier ergens tussen de € 750 en de € 1.250 zal liggen.

Karakter van een Australische Terrier

De Australische Terrier is een levendige en energieke hond met een uitgesproken persoonlijkheid. Dit ras is intelligent, vol zelfvertrouwen en vastberaden. Australische Terriers hebben een sterke persoonlijkheid en kunnen onafhankelijk zijn, maar ze zijn ook zeer toegewijd aan hun baasjes en gezin. Ze zijn liefdevol en speels en staan bekend om hun beschermende aard.

Met zijn lage, stevige en kleine gestalte heeft de Australische Terrier een echte terriër karakter. Dit ras is trots, alert, zelfverzekerd en behoorlijk onbevreesd. Ondanks hun kleine formaat stralen ze kracht en charme uit. Ze zijn geschikt voor gezinnen en passen bij bijna iedereen. De Australische Terrier staat bekend als een heerlijk huisdier.

Temperament van een Australische Terrier

De Australische Terrier is een ras met een grote persoonlijkheid. Ondanks hun kleine formaat, hebben ze de dapperheid en moed van veel grotere honden. Dit ras is zeer trouw en aanhankelijk naar hun familie en uiterst intelligent. Ze zijn temperamentvol en nieuwsgierig, wat hen erg amusant maakt. Over het algemeen kunnen Australische Terriers goed overweg met andere honden en huisdieren, maar ze hebben wel de neiging om katten te achtervolgen en kunnen worden aangetrokken tot andere kleine dieren tijdens het spelen buiten. Ze gedijen op menselijke interactie en kunnen slecht alleen zijn. Australische Terriers hebben een uitstekend gehoor en scherpe ogen, waardoor ze een uitstekende waakhond zijn. Ze zijn wantrouwig tegenover vreemden, maar zijn niet agressief, tenzij ze worden geprovoceerd.

Verzorging van een Australische Terrier

Dit ras moet meerdere keren per week geborsteld worden. De vacht moet om de drie maanden geplukt worden. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk is. Trimmen rond de ogen en de oren moet gedaan worden als dat nodig is. De Australische Terrier is een relatief gezond ras. Ze kunnen echter wel aanleiding hebben tot onder andere vaatziekten, diabetes, epilepsie, huidallergieën en schildklieraandoeningen.

Vacht van een Australische Terrier

De Australische Terrier heeft een dubbele vacht. De bovenvacht is recht, stug en ruw in textuur. De ondervacht is zacht, dicht en kort. Deze rassen hebben een weerbestendige vacht. De vacht op het lichaam is langer dan de haren op de staart, achterpoten en voeten. Er zit een beschermende kraag van zachter haar bij de hals. De voorbenen hebben een lichte bevedering en er is een kuif van zacht en fijn haar, die alleen de bovenkant van het hoofd bedekt. De kleur van de vacht is er in donkerblauw, zilverachtig blauw met tan aftekeningen op de poten en het hoofd, stevig rood en zanderig. Dit ras verliest weinig tot geen haar.

Trainen en opvoeden van een Australische Terrier

De Australische Terrier is een slim ras dat snel leert, maar ook snel verveeld raakt bij herhaling. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn daarom noodzakelijk. Het is belangrijk om te onthouden dat dit ras niet reageert op agressieve of harde trainingsmethoden. De voorkeur gaat uit naar training met stevigheid, eerlijkheid, lof en motivatie. Australische Terriers zijn ook bedreven in behendigheid, tracking en gehoorzaamheid en kunnen uitblinken in deze activiteiten.

Activiteit en bewegen van een Australische Terrier

De Australische Terrier is een hond met veel energie die regelmatig moet bewegen om zowel fysiek als mentaal fit te blijven. Als ze zich gaan vervelen, kunnen ze destructief worden. Gelukkig genieten ze van wandelingen, speelsessies en stoeipartijen, waardoor ze goed geschikt zijn voor een actieve levensstijl. Hoewel ze van nature geschikt zijn voor het platteland, kunnen ze ook goed gedijen in een appartement of flat, mits ze genoeg beweging en stimulatie krijgen.

Kenmerken van een Australische Terrier

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 23-28 cm. Teef: 23-28 cm
  • Gewicht: Reu: 5-6 kg. Teef: 5-6 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Australische Terrier

De Australische Terrier is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Australische Terrier is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test