De Dandie Dinmont Terriër: klein maar sterk en zelfverzekerd

Alles wat je wilt weten over de Dandie Dinmont Terrier

Over de Dandie Dinmont Terrier

Dit is een speelse en aanhankelijke hond en het zijn prachtige metgezellen. Goede socialisatie is noodzakelijk indien dit ras wordt geplaatst bij kleine kinderen, of dieren anders dan honden. De Dandie Dinmont Terrier is een intelligent ras dat bekend staat om zijn eenvoudig trainbaarheid.

De Dandie Dinmont Terriër is een kleine, robuuste terriërras afkomstig uit Schotland. Het is een intelligente en loyale hond die bekend staat om zijn unieke uiterlijk met een lange, sierlijke nek en een pluizige staart

Wat kost een Dandie Dinmont Terrier

De kosten voor een Dandie Dinmont Terrier kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Dandie Dinmont Terrier ergens tussen de € 850 en de € 950 zal liggen.

Karakter van een Dandie Dinmont Terrier

Zoals de meeste terriers, is de Dandie Dinmont onafhankelijk. Dit ras heeft de neiging om verlegen te zijn bij vreemden. Deze mooie en levendige kleine Terriër is een geweldige metgezel en zal een hoop vreugde brengen in je leven. Dandie Dinmont Terriërs zijn vriendelijk en aanhankelijk naar hun baasjes, maar ook sterk en zelfverzekerd. Ze zijn zeer zelfstandig en hebben een sterk instinct om jacht te maken op kleine dieren. Ondanks hun kleine formaat, zijn ze zeer actief en energiek en hebben ze veel beweging nodig.

Temperament van een Dandie Dinmont Terrier

De Dandie Dinmont Terrier is een hond met een unieke persoonlijkheid en temperament. Over het algemeen staan ze bekend als levendig, onafhankelijk en zeer intelligent.

Ze hebben de neiging om een sterke band te hebben met hun eigenaar en zullen hun best doen om hen te plezieren. Dit kan echter betekenen dat ze soms koppig en eigenwijs zijn. Ze hebben ook de neiging om erg beschermend te zijn over hun familie en kunnen ongewenst gedrag vertonen ten opzichte van vreemden.

Als het gaat om omgaan met andere honden, kunnen Dandie Dinmont Terriers soms moeite hebben. Ze hebben de neiging om dominant te zijn en hebben misschien de neiging om andere honden te intimideren. Dit betekent niet dat ze niet met andere honden kunnen opschieten, maar het kan betekenen dat ze wat extra training en socialisatie nodig hebben om goed met andere honden om te gaan.

Verzorging van een Dandie Dinmont Terrier

Als je een Dandie Dinmont Terrier hebt of overweegt om er een te adopteren, is het belangrijk om te weten dat ze enige verzorging en onderhoud nodig hebben.

De vacht van de Dandie Dinmont Terrier heeft regelmatig onderhoud nodig. Het is aan te raden om hun vacht minstens een keer per week te borstelen om klitten en vuil te verwijderen. Het is ook belangrijk om hun vacht regelmatig te laten knippen om te voorkomen dat deze te lang wordt en klitten veroorzaakt. Dit ras verliest weinig tot geen haar, maar haarverlies kan tijdens de rui toenemen.

Vacht van een Dandie Dinmont Terrier

Vacht die zowel zacht als ruw is. De Dandie Dinmont Terrier is een langharig ras, dat nogal wat onderhoud nodig heeft om het vrij te houden van klitten.

Er zijn twee kleuren die geaccepteerd worden bij de rasstandaard: Pepper en Mustard. Pepper is een combinatie van zwart, grijs en witte haren, terwijl Mustard een combinatie is van beige, bruin en witte haren. Beide kleuren kunnen variëren in tint en intensiteit.

Trainen en opvoeden van een Dandie Dinmont Terrier

De Dandie Dinmont Terrier is een intelligente hond die goed kan worden opgeleid. Het is belangrijk om hun training en opvoeding serieus te nemen om een gehoorzame en goed aangepaste hond te krijgen.

Het is aan te raden om te beginnen met de training en socialisatie van je Dandie Dinmont Terrier vanaf een jonge leeftijd. Dit helpt hen om te wennen aan nieuwe situaties en mensen, en om te leren wat wel en niet acceptabel gedrag is. Het kan ook helpen om probleemgedrag in de toekomst te voorkomen.

Beloningsgerichte training werkt goed bij de Dandie Dinmont Terrier. Het belonen van goed gedrag met lof, speelgoed of traktaties kan hen motiveren om te leren en te gehoorzamen. Aan de andere kant is het belangrijk om negatief gedrag te negeren in plaats van straffen, omdat dit kan leiden tot angst en onzekerheid bij je hond.

Kortom, een goede training en opvoeding zijn essentieel voor de Dandie Dinmont Terrier. Met de juiste aanpak en voldoende geduld en consistentie, kun je een gehoorzame en goed aangepaste hond krijgen.

Activiteit en bewegen van een Dandie Dinmont Terrier

Als het gaat om beweging en activiteit, heeft de Dandie Dinmont Terrier regelmatige lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Dit is belangrijk voor zowel hun fysieke als mentale gezondheid.

Kenmerken van een Dandie Dinmont Terrier

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 13-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 20-28 cm. Teef: 20-28 cm
  • Gewicht: Reu: 7-11 kg. Teef: 7-11 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Dandie Dinmont Terrier

De Dandie Dinmont Terrier is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Dandie Dinmont Terrier is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Image source: Bonfirebuddy at Dutch Wikipedia, Bonfire Buddy, CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test