De Sealyham Terriër: een parmantige en joviale hond

Alles wat je wilt weten over de Sealyham Terrier

Over de Sealyham Terrier

De Sealyham Terriër is een relatief jong ras dat pas sinds omstreeks 1900 erkend wordt door de Kennel Club. Het ras is ontstaan in Wales met als doel de lokale terriërs te verbeteren en een capabele, laag op de benen staande terriër te creëren die veel aankon op allerlei gebied. Een belangrijke voorwaarde was dat de hond wit moest zijn, zodat de jager niet hoefde te twijfelen of hij zijn hond of een prooi voor de loop van het geweer had.

Het is moeilijk om precies aan te geven uit welke honden de Sealyham Terriër is voortgekomen. Geschiedenisverhalen spreken over de Dandie Dinmont, Welsh Corgi, West Highland White, Fox en Basset Hounds. Zelfs de Bull Terriër wordt genoemd, hoewel er weinig bewijsmateriaal is voor deze laatste. Het is zeer waarschijnlijk dat plaatselijke terriërkruisingen ook een belangrijke rol hebben gespeeld.

Wanneer we de totstandkoming van het ras bespreken, mag de naam van Captain John Edwardes niet ontbreken. Hij was een fervent jager en eigenaar van een groot landgoed. Hij wilde een hond fokken die met alle soorten dieren kon omgaan en de andere jachthonden kon vergezellen. Edwardes hield er een rigoureuze manier van selecteren op na: elke Sealyham die op éénjarige leeftijd twijfel toonde om een bunzing aan te vallen, werd zonder pardon afgemaakt. Sommige verhalen spreken zelfs over het aanvallen van dassen, wat een enorme prestatie is voor een hond van het formaat van de Sealyham Terriër. Hij slaagde erin om een redelijk uniforme, kortbenige, witte terriër te fokken die zijn mannetje stond.

Het ras werd na de Eerste Wereldoorlog niet verder ontwikkeld, maar pas na de Tweede Wereldoorlog kreeg de Sealyham Terriër wereldwijd bekendheid. Sindsdien ziet de Sealyham Terriër er vrijwel hetzelfde uit als we dat vandaag de dag gewend zijn.

De Sealyham Terriër heeft het niet altijd gemakkelijk gehad wat geboorteaantallen betreft. In 2008 werd er in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld slechts 48 geboren. Gelukkig is er de laatste jaren een tendens om het ras op waarde te schatten en is er wereldwijd een opwaartse beweging bij het ras die door kenners en liefhebbers wordt gewaardeerd.

Wat kost een Sealyham Terrier

De kosten voor een Sealyham Terrier zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Sealyham Terrier.

Karakter van een Sealyham Terrier

Een Sealyham is geen Terriër die altijd zijn of haar poot stijf houdt. Wel kunnen ze eigenzinnig zijn tijdens de puberteitsfase. Met een goede en consequente opvoeding groeien Sealyhams echter uit tot gehoorzame metgezellen die het waarderen als er ook naar hen geluisterd wordt. In de jaren 80 van de vorige eeuw heeft een Sealyham in Nederland zelfs de titel van beste GG III hond gewonnen vanwege zijn gehoorzaamheid. Ook bij behendigheid (Agility) presteren Sealyhams goed. Ze onthouden wat ze leren en slaan dit op in hun geheugen.

Een Sealyham begroet iedereen die binnenkomt, maar maakt snel onderscheid tussen mensen die hij wel of niet mag. Passanten worden genegeerd, maar vrienden van het huis worden direct beschouwd als onderdeel van de kennissenkring en kunnen rekenen op zijn aandacht en liefde.

Het ras heeft een stabiel karakter, is buitengewoon intelligent, zelfbewust en vrolijk. Ze werken vaak met hun korte voorbenen om hun gemoedstoestand te tonen en je zult zelden een Sealyham tegenkomen die zich niet op zijn gemak voelt. Kinderen worden altijd als vrienden van het huis beschouwd en de Sealyham is altijd bereid om hen hartelijk te verwelkomen en met hen te spelen.

Temperament van een Sealyham Terrier

De Sealyham Terrier is zeer intelligent en aanhankelijk, zijn zeer loyaal, onafhankelijk en temperamentvol. Ze zijn niet onstuimig zoals bekend staat bij de terriër. Ze zijn enigszins gereserveerd tegenover vreemden. Ze kunnen meestal goed opschieten met andere honden die ze kennen, maar kunnen agressief zijn naar honden die ze niet kennen. De Sealyham Terrier is zeer luidruchtig en is een goede waakhond. Ze willen graag bij de familie zijn.

Verzorging van een Sealyham Terrier

Een Sealyham heeft geen specifieke verzorgingsvereisten in vergelijking met andere vergelijkbare Terriërrassen. Het overtollige haar moet van tijd tot tijd worden getrimd, vooral op de rug en in de nek. De borst, het hoofd en de oren worden meestal geschoren, maar sommige puristen geven er nog steeds de voorkeur aan om het haar te trimmen. Regelmatig kammen en borstelen is essentieel en hierin verschillen ze niet van andere honden die enige vachtverzorging nodig hebben.

Sealyham Terriërs hebben zeer weinig gezondheidsproblemen. Ze zijn allergisch voor vlooien, zijn vatbaar voor doofheid en kunnen een gevoelige huid hebben.

Vacht van een Sealyham Terrier

Een Sealyham heeft een opvallend uiterlijk met een dubbele vacht die wit van kleur is, met af en toe aftekeningen in een andere kleur op het hoofd en de oren. Ze hebben een gestrekte lichaamsbouw en zijn kort op de benen. Het is dan ook geen verrassing dat de Sealyham Terriër door velen wordt gewaardeerd vanwege zijn uiterlijk.

In 2009 won een Sealyham Terriër zelfs de titel van mooiste hond op Crufts, de meest prestigieuze hondententoonstelling ter wereld. Er waren meer dan 22.000 honden van honderden rassen ingeschreven en de reu "Efbe's Hidalgo At Goodspice" wist alle andere honden achter zich te laten. Dit was een gedenkwaardige prestatie voor een ras dat zo zeldzaam is!

Trainen en opvoeden van een Sealyham Terrier

Trainen en opvoeden van een Sealyham Terriër vereist enige toewijding en consistentie, maar het resultaat is een gehoorzame en betrouwbare hond. Het is belangrijk om van jongs af aan te beginnen met de opvoeding en het socialiseren van de Sealyham, zodat hij kan wennen aan verschillende situaties en mensen.

Sealyhams zijn slimme honden die graag leren, dus training kan heel leuk zijn voor zowel de hond als de eigenaar. Het is belangrijk om positieve trainingsmethoden te gebruiken en de Sealyham te belonen voor goed gedrag. Een te harde hand kan averechts werken bij dit ras en tot koppigheid leiden.

Sealyhams zijn van nature onafhankelijk en kunnen soms eigenzinnig zijn, vooral tijdens de puberteit. Een consequente en geduldige opvoeding is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat de Sealyham gehoorzaam blijft. 

Activiteit en bewegen van een Sealyham Terrier

Sealyham Terriërs hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig om fit en gezond te blijven. Dit ras houdt ervan om te bewegen en te spelen, en heeft dagelijkse wandelingen nodig om hun energie kwijt te kunnen. Ook vinden Sealyhams het leuk om te spelen en te rennen in de tuin, of om mee te doen aan behendigheidscursussen.

Naast lichaamsbeweging hebben Sealyhams ook mentale stimulatie nodig. Ze zijn slimme honden die graag leren en nieuwe dingen ontdekken. Dit kan worden bereikt door ze nieuwe trucjes te leren, behendigheidscursussen te volgen of speelgoed te gebruiken dat hun geest uitdaagt.

Kenmerken van een Sealyham Terrier

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-30 cm. Teef: 25-30 cm
  • Gewicht: Reu: 8-10 kg. Teef: 8-10 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Sealyham Terrier

De Sealyham Terrier is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Sealyham Terrier is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Okforlicz, Sealyham Terrier - Ricky.1, modified, CC BY-SA 4.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test