De Skye Terrier:loyaal, vrolijk en vriendelijk

Alles wat je wilt weten over de Skye Terrier

Over de Skye Terrier

De Skye Terrier is een van de oudste rassen uit Schotland en zijn oorsprong gaat terug tot de 14e eeuw. Dit ras is vernoemd naar het gelijknamige eiland Skye in Schotland. De Skye Terrier werd voornamelijk gehouden door de aristocraten en grootgrondbezitters en werd gebruikt voor de jacht op dieren zoals dassen en bunzings. De Cairn Terrier en de Skye Terrier lijken sterk op elkaar en zijn nauw verwant. De Skye Terrier heeft een zware vacht, een lange en lage lichaamsbouw en een krachtig gebit waarmee hij in staat was om zijn werk te doen onder moeilijke omstandigheden.

Tegenwoordig is de Skye Terrier een gezelschapshond en wordt hij niet meer gebruikt voor de jacht. Hij is echter nog steeds een zeer gewaardeerd ras vanwege zijn unieke uiterlijk en karakter. De Skye Terrier is loyaal en aanhankelijk naar zijn eigenaren toe en kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Wel heeft hij een consequente opvoeding nodig om zijn eigenzinnige karakter in goede banen te leiden.

In Nederland behoort de Skye Terrier tot de zeldzame rassen en het is dan ook belangrijk om bij het aanschaffen van een Skye Terrier goed onderzoek te doen naar de fokker en de gezondheid van het ras.

Skye Terriers worden geboren met hangende oren. Het duurt meestal 3 tot 4 maanden voordat de oren rechtop staan. Dit is een normaal kenmerk van het ras en hoort bij hun ontwikkeling. Er bestaat ook een variant van het ras met hangende oren, maar deze komt zeer zelden voor.

Wat kost een Skye Terrier

De kosten voor een Skye Terrier kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Skye Terrier ergens tussen de € 1.000 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Skye Terrier

De Skye Terrier staat bekend als een onverschrokken, loyale, vrolijke en vriendelijke hond voor de mensen die hij kent, maar is voorzichtig en gereserveerd tegenover vreemden. Hij heeft de neiging om een eenmanshond te zijn. Ondanks deze eigenschappen zijn Skye Terriers verrassend geschikt voor gehoorzaamheidstraining of behendigheidstraining. Het kan echter voorkomen dat reuen soms wat dominant gedrag vertonen en daarom is het belangrijk om bij de opvoeding hiermee rekening te houden. Een consequente en geduldige aanpak is noodzakelijk, omdat Skye Terriers bekend staan om hun eigenwijsheid. Door middel van positieve bekrachtiging en beloning kan men goede resultaten behalen tijdens de training. Het is aan te raden om op jonge leeftijd te beginnen met de training en deze gedurende het leven van de hond voort te zetten. Zo kan men de Skye Terrier voldoende uitdaging bieden en zijn intelligentie benutten.

Temperament van een Skye Terrier

De Skye Terrier is inderdaad onverschrokken en vriendelijk tegenover bekende personen, maar terughoudend en voorzichtig tegenover vreemden. Ze zijn gevoelig, maar niet onderdanig. De Skye Terrier kan soms koppig en eigenwijs zijn, maar is zeer loyaal en toegewijd aan zijn eigenaar. Ze hebben de neiging om een ??afstandelijke houding te hebben en hebben niet veel aandacht nodig. De Skye Terrier wordt echter niet aanbevolen voor gezinnen met andere huisdieren of kinderen en gedijt beter in een rustige en gereserveerde omgeving. Ze zijn zeer beschermend tegenover hun eigenaar en territorium en kunnen blaffen of agressief gedrag vertonen als ze zich bedreigd voelen.

Verzorging van een Skye Terrier

De Skye Terrier heeft een lange, harde, rechte bovenvacht en een dichte, zachte, wollige ondervacht. Met een goede verzorging is één keer per week borstelen voldoende om de vacht in goede conditie te houden. Het is belangrijk om de oren en het haar rond de mond en ogen schoon te houden. Over het algemeen zijn Skye Terriers gezonde honden zonder veel gezondheidsproblemen. Echter, ze zijn gevoelig voor hernia problemen en kunnen ze ook last krijgen van allergieën. Daarnaast kunnen ze ook last hebben van oogproblemen zoals cataract en glaucoom.

Vacht van een Skye Terrier

De Skye Terrier heeft een dubbele vacht, dat wil zeggen dat het korte, zachte en wollige ondervacht heeft en een lange, harde en rechte bovenvacht. Het ras kent een grote variatie aan kleuren, zolang de neus en oren maar zwart zijn. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, grijs, crème en lichtblond. Het kan echter voorkomen dat de kleur verandert naarmate de hond ouder wordt.

Trainen en opvoeden van een Skye Terrier

De Skye Terrier is een ras dat van nature gevoelig en intelligent is. Het is daarom belangrijk om de juiste opvoeding en training te geven aan deze honden. Een Skye Terrier kan soms koppig en eigenwijs zijn, maar met de juiste aanpak kan hij goed luisteren en gehoorzaam zijn.

Een consequente opvoeding is essentieel bij dit ras. Dit betekent dat de eigenaar duidelijke regels moet stellen en deze consequent moet handhaven. Het is belangrijk om positieve versterking te gebruiken bij het trainen van een Skye Terrier. Dit betekent dat goed gedrag beloond wordt, bijvoorbeeld met lekkernijen of lof. Op deze manier zal de hond het gewenste gedrag associëren met iets positiefs. Het trainen van een Skye Terrier vereist geduld en consistentie.

Activiteit en bewegen van een Skye Terrier

De Skye Terrier staat bekend om zijn onverschrokken en moedige karakter, maar tegelijkertijd ook om zijn kalmte en terughoudendheid. Het is belangrijk om deze hond regelmatig te laten bewegen en actief bezig te houden. Dit ras heeft behoefte aan zowel mentale als fysieke stimulatie om gezond en gelukkig te blijven.

Een dagelijkse wandeling en af en toe een flinke speelsessie zal de Skye Terrier goed doen. Naast fysieke activiteit is het ook belangrijk om de Skye Terrier mentaal te blijven uitdagen. Deze slimme hond heeft behoefte aan mentale stimulatie, zoals spelletjes, puzzels en training. Gehoorzaamheids- en behendigheidstrainingen zijn goede manieren om de hond mentaal te blijven uitdagen en hem nieuwe vaardigheden te leren.

Kenmerken van een Skye Terrier

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 20-25 cm. Teef: 20-25 cm
  • Gewicht: Reu: 8-12 kg. Teef: 8-12 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Skye Terrier

De Skye Terrier is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Skye Terrier is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Pleple2000, Skye terrier 800, CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test