De Bouvier: een sterke en trouwe hond

Alles wat je wilt weten over de Bouvier des Flandres

Over de Bouvier des Flandres

Dit intimiderende ras is vrij rustig en zacht, maar komt over als onverschrokken en zeer krachtig. De Bouvier past zich makkelijk aan tal van omgevingen aan en het is een ras die ideaal is als bewaker of als waakhond. Ze zijn erg intelligent en gemakkelijk te trainen en houden ervan om de baas te vermaken. De volledige naam van de Bouvier is de Bouvier des Flandres. Dit is een Franse benaming en betekent letterlijk "koeherder uit Vlaanderen". Ook wordt dit ras de Vlaamse koehond genoemd.

De Bouvier is een sterk en zwaar gebouwde hond, die oorspronkelijk werd gebruikt als boerderijhond en veedrijver. Deze honden zijn intelligent, zelfverzekerd en trouw aan hun eigenaren. De Bouvier is een zeer aanhankelijke hond, die het goed doet bij gezinnen en individuen met actieve levensstijlen. Ze zijn ook bekend om hun uithoudingsvermogen en hun vermogen om taken efficiënt uit te voeren.

Wat kost een Bouvier des Flandres

De kosten voor een Bouvier des Flandres kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Bouvier des Flandres ergens tussen de € 600 en de € 900 zal liggen.

Karakter van een Bouvier des Flandres

De Bouvier des Flandres is het best te omschrijven als enthousiast met een evenwichtig karakter, ze zijn zeer speels, zacht en aangenaam wat hem een perfect huisdier maakt. Ze zijn geweldig met kinderen, maar moeten wel van pup af aan goed gesocialiseerd worden met andere dieren. De Bouvier is zeer goed in staat om zelfstandig te werken en kan tamelijk lastige situaties makkelijk het hoofd bieden. Ze zijn in staat om bijvoorbeeld iemand hulp te bieden zonder dat dit van hem gevraagd werd.

Temperament van een Bouvier des Flandres

De Bouvier des Flandres is een rustig en kalm ras, intelligent, onbevreesd, goedaardig en verantwoordelijk. Dit ras wordt niet aanbevolen voor de gemiddelde eigenaar en ze hebben een stevige aanpak nodig om eventuele dominantie problemen te voorkomen. In het juiste gezin, met een goede opleiding en opvoeding en met veel liefde en wederzijds respect is dit ras zeer geschikt als gezinshond.

Verzorging van een Bouvier des Flandres

Aangezien ze een lange, ruige vacht hebben heeft de Bouvier veel onderhoud nodig op het gebied van verzorging. Dagelijks moet de vacht even geborsteld worden en de voorkeur heeft om tenminste drie keer per jaar de vacht te laten trimmen. Als dit gedaan wordt met de vacht dan verhaard dit ras bijna niet. De Bouvier kan aanleg hebben tot heupdysplasie, elleboogdysplasie, cataract en epilepsie

De Bouvier des Flandres is een imposante en grote hond, maar helaas kampt dit ras vaak met pijnlijke gewrichtsaandoeningen zoals heup- en elleboogdysplasie vanwege zijn massieve bouw. Het behandelen van deze aandoeningen met pijnstillers en operaties is zeer kostbaar vanwege de grootte van de hond. Naast gewrichtsproblemen komt ook verlamming van de stembanden (larynxparalyse) regelmatig voor bij dit ras. Deze aandoening ontstaat door aantasting van de zenuwen die het strottenhoofd laten functioneren, wat leidt tot ademhalingsproblemen. De hond is dan snel vermoeid bij inspanning en kan zelfs instorten. Het is belangrijk om bij het fokken van dit ras aandacht te besteden aan het voorkomen van deze erfelijke aandoeningen en regelmatig te controleren op symptomen om zo de gezondheid van de Bouvier des Flandres te waarborgen.

Vacht van een Bouvier des Flandres

De Bouvier des Flandres is een zwaar behaarde hond met een opvallende baard en snor. De Bouvier des Flandres heeft een dubbele vacht die bestaat uit een ruwe, harde bovenvacht en een zachte ondervacht. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, grijs, blond en gestroomd. Het is belangrijk om de vacht van de Bouvier regelmatig te verzorgen, zoals het borstelen en trimmen van de vacht, om klitten en vervilting te voorkomen

Trainen en opvoeden van een Bouvier des Flandres

Bouviers hebben van nature de neiging om koppig te zijn en onafhankelijk te handelen, dus vroege training en socialisatie zijn cruciaal om hun potentieel als huisdier te maximaliseren. Het is ook belangrijk om te onthouden dat deze honden gevoelig zijn voor dominantie en agressief gedrag als ze niet op de juiste manier worden getraind en behandeld. Bouviers zijn intelligente honden en reageren goed op positieve versterkingstechnieken zoals beloningen en lof. Het is belangrijk om consistent en geduldig te zijn tijdens het trainingsproces en om voldoende tijd te besteden aan oefeningen en activiteiten die de hond geestelijk en fysiek uitdagen.

Activiteit en bewegen van een Bouvier des Flandres

Mits de Bouvier des Flandres genoeg beweging krijgt, zal deze hond best in een appartement kunnen leven, maar de voorkeur gaat wel uit naar een ruime tuin / erf waar hij kan struinen. De Bouvier is namelijk erg graag buiten. Genoeg beweging is echter wel essentieel aangezien het een zeer actief ras is. Ze houden ervan om lange wandelingen te maken met de baas/gezin.

Kenmerken van een Bouvier des Flandres

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 10-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 62-68 cm. Teef: 59-65 cm
  • Gewicht: Reu: 35-40 kg. Teef: 35-40 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Bouvier des Flandres

De Bouvier des Flandres is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Bouvier des Flandres is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test