Rasbeschrijving van de Bouvier des Flandres

Dit intimiderende ras is vrij rustig en zacht, maar komt over als onverschrokken en zeer krachtig. De Bouvier past zich makkelijk aan tal van omgevingen aan en het is een ras die ideaal is als bewaker of als waakhond. Ze zijn erg intelligent en gemakkelijk te trainen en houden ervan om de baas te vermaken. De volledige naam van de Bouvier is de Bouvier des Flandres. Dit is een Franse benaming en betekent letterlijk "koeherder uit Vlaanderen". Ook wordt dit ras de Vlaamse koehond genoemd.

Karakter van een Bouvier des Flandres

De Bouvier des Flandres is het best te omschrijven als enthousiast met een evenwichtig karakter, ze zijn zeer speels, zacht en aangenaam wat hem een perfect huisdier maakt. Ze zijn geweldig met kinderen, maar moeten wel van pup af aan goed gesocialiseerd worden met andere dieren. De Bouvier is zeer goed in staat om zelfstandig te werken en kan tamelijk lastige situaties makkelijk het hoofd bieden. Ze zijn in staat om bijvoorbeeld iemand hulp te bieden zonder dat dit van hem gevraagd werd.

Temperament van een Bouvier des Flandres

De Bouvier des Flandres is een rustig en kalm ras, intelligent, onbevreesd, goedaardig en verantwoordelijk. Dit ras wordt niet aanbevolen voor de gemiddelde eigenaar en ze hebben een stevige aanpak nodig om eventuele dominantie problemen te voorkomen. In het juiste gezin, met een goede opleiding en opvoeding en met veel liefde en wederzijds respect is dit ras zeer geschikt als gezinshond.

Verzorging van een Bouvier des Flandres

Aangezien ze een lange, ruige vacht hebben heeft de Bouvier veel onderhoud nodig op het gebied van verzorging. Dagelijks moet de vacht even geborsteld worden en de voorkeur heeft om tenminste drie keer per jaar de vacht te laten trimmen. Als dit gedaan wordt met de vacht dan verhaard dit ras bijna niet. De Bouvier kan aanleg hebben tot heupdysplasie, elleboogdysplasie, cataract en epilepsie

Vacht van een Bouvier des Flandres

De Bouvier des Flandres is een zwaar behaarde hond met een opvallende baard en snor. De ondervacht is zacht en dicht, terwijl de bovenvacht is ruw en stug is.

Trainen en opvoeden van een Bouvier des Flandres

Een consistente training en opvoeding is een must voor dit grote en soms koppige ras die een stevige opvoeding nodig heeft. Maar het is een erg snelle leerling die een uitstekende waakhond is en over het algemeen zijn ze zeer makkelijk te trainen.

Activiteit en bewegen van een Bouvier des Flandres

Mits de Bouvier des Flandres genoeg beweging krijgt, zal deze hond best in een appartement kunnen leven, maar de voorkeur gaat wel uit naar een ruime tuin / erf waar hij kan struinen. De Bouvier is namelijk erg graag buiten. Genoeg beweging is echter wel essentieel aangezien het een zeer actief ras is. Ze houden ervan om lange wandelingen te maken met de baas/gezin.

Kenmerken van een Bouvier des Flandres

Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
Leeftijd: 10 tot 12 jaar
Schofthoogte: Reu 62-68 cm, Teef 59-65 cm
Gewicht: Reu 35-40 kg, Teef 27-35 kg
Grootte:
5
Beweging:
3
Waakhond:
4
Onderhoud:
4
Sociaal:
1
De volgende ziektes zijn bekend bij de Bouvier des Flandres Cataract   Elleboogdysplasie   Heupdysplasie   Epilepsie   Glaucoom, groene staar, verhoogde oogdruk 

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test