Vizsla draadhaar:leergierige met een zelfbewuste houding

Alles wat je wilt weten over de Vizsla draadhaar

Over de Vizsla draadhaar

Een groep fokkers en jagers vond dat er behoefte was aan een hond die beter bestand was tegen kou, water en ruige velden. De Vizsla Draadhaar is naar verluidt in de jaren 30 van de vorige eeuw ontstaan uit een kruising tussen de Vizsla Korthaar en de Duitse Staande Draadhaar. Om de gewenste werkeigenschappen en het ruwharige uiterlijk te bereiken, zijn door de jaren heen ook andere rassen gekruist, zoals de Poedel Pointer, de Griffon, de Ierse Setter en vermoedelijk ook de Ierse Terriër (de enige Terriër die ook voor kan staan). Af en toe werd er ook weer een Vizsla Korthaar ingezet.

De eerste Vizsla Draadhaar werd gepresenteerd op de Hubertus jachtbijeenkomst in Hongarije op 27 maart 1942 door de heer Vasas Jozsef uit Hejocsabai (Csabai kennel). Het ras werd officieel erkend door de FCI in 1966. In 1975 werd de eerste Vizsla Draadhaar naar Nederland geïmporteerd en in 1978 werden bij de kennel "van de Bielheimer" de eerste Nederlandse Draadharen geboren. De Vizsla Draadhaar is dus een relatief jong ras met een wereldwijde populatie die nog steeds vrij klein is. In sommige landen in Europa is de Draadhaar Vizsla zelfs helemaal niet bekend of zijn er slechts enkele exemplaren te vinden.

Wat kost een Vizsla draadhaar

De kosten voor een Vizsla draadhaar kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Vizsla draadhaar ergens tussen de € 700 en de € 1.200 zal liggen.

Karakter van een Vizsla draadhaar

De Vizsla Draadhaar staat bekend als een aanhankelijke, makkelijk af te richten en leergierige hond met een zelfbewuste houding. Deze prachtige hond verdraagt geen grove behandeling en heeft een zachte en liefdevolle aanpak nodig. De Vizsla Draadhaar houdt goed contact met zijn baas en is zeer gepassioneerd in het zoeken naar wild. Daarnaast beschikt hij over een uitstekende neus en is volhardend in zijn zoektocht.

Als jachthond is de Vizsla Draadhaar bijzonder geschikt voor de jacht op klein wild, maar kan ook worden ingezet voor de jacht op groot wild. Dankzij zijn uitstekende neus kan hij zeer goed speuren en de prooi opsporen. Door zijn aanhankelijke karakter en sterke band met zijn baas is hij goed te trainen en gemakkelijk af te richten. Hierbij is een zachte en positieve benadering het meest effectief.

De Vizsla Draadhaar is een echte allrounder en kan ook ingezet worden als waakhond. Hij is zeer alert en waakzaam, maar zal nooit agressief worden zonder reden. Dankzij zijn zelfbewuste houding en leergierige karakter is hij een uitstekende hond voor mensen die actief zijn en veel tijd in de natuur doorbrengen.

Temperament van een Vizsla draadhaar

De Vizsla is een sociale hond die over het algemeen goed opschiet met andere honden. Ook met andere huisdieren en kinderen kunnen ze goed overweg, mits ze op jonge leeftijd worden gesocialiseerd. Het is belangrijk dat ze vanaf pup-leeftijd in aanraking komen met verschillende situaties en mensen, zodat ze op latere leeftijd goed kunnen omgaan met allerlei prikkels en situaties.

Deze honden zijn gevoelig voor de sfeer in huis en kunnen daarom soms reageren op spanningen of onrust in de omgeving. Daarnaast zijn ze erg aanhankelijk en hechten ze zich sterk aan hun baas en gezin. Ze hebben behoefte aan veel gezelschap en zijn daarom minder geschikt om langdurig alleen te worden gelaten of in een kennel gehouden te worden.

Omdat de Vizsla een zeer energieke hond is, hebben ze veel beweging en mentale stimulatie nodig. Ze zijn gek op lange wandelingen, apporteer- en zoekspelletjes en andere activiteiten waarbij ze hun energie kwijt kunnen. 

Verzorging van een Vizsla draadhaar

De Vizsla Draadhaar heeft een ruwe, aanliggende vacht die stevig en dicht is zonder glans. Het dekhaar van de vacht is ongeveer 2 tot 3 cm lang en de onderwol is dicht en waterafstotend. De contouren van het lichaam moeten altijd zichtbaar blijven. De vacht van deze hond moet zo nu en dan geplukt worden. Hierbij wordt oud haar met de hand uit de vacht getrokken, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe haargroei. Buiten de trimbeurten volstaat een keer per week borstelen om de vacht gezond te houden. Het is belangrijk om de vacht goed te onderhouden om klitten en huidproblemen te voorkomen. Het is aan te raden om een professionele trimmer te raadplegen om de vacht in goede conditie te houden.

De Vizsla Korthaar en de Draadhaar staan bekend als gezonde rassen. Desondanks kunnen beide rassen last krijgen van enkele aandoeningen. Zo kan heupdysplasie voorkomen bij deze honden, evenals elleboogdysplasie en glaucoom. Ook komt entropion, een afwijking van het ooglid, voor bij sommige exemplaren van dit ras. Daarnaast hebben Vizsla's soms last van huidproblemen en gebitsafwijkingen. Epilepsie is eveneens een aandoening die kan voorkomen bij Vizsla's. Op dit moment zijn er nog geen DNA testen beschikbaar.

Vacht van een Vizsla draadhaar

De Draadharige Vizsla heeft een dichte, aanliggende en stevige vacht zonder glans. Het dekhaar is ongeveer 2 tot 3 centimeter lang en de onderwol is dicht en waterafstotend. De contouren van het lichaam moeten zichtbaar blijven en door de hardheid en dichtheid van de vacht moet het lichaam beschermd worden tegen weersinvloeden en verwondingen. De vacht moet niet de vorm van het lichaam verbergen, vooral niet op het onderste deel van de poten, onder de borst en de buik waar de beharing korter, zachter en dunner moet zijn. Op het hoofd en oren is de vacht korter en donkerder, maar niet minder dicht behaard. Geaccentueerde wenkbrauwen verduidelijken de stop en de stevige baard aan beide zijden van de snuit onderstreept de energieke gezichtsuitdrukking. Aan beide zijden van de hals bevinden zich V-vormige borstels.

De vachtkleur van de Draadharige Vizsla kan verschillende nuances van tarwegeel en lichtbruin hebben. De oren kunnen iets donkerder zijn, maar moeten uniform van kleur zijn. Rode, bruine, helgele of bleke kleuren zijn ongewenst. Een kleine witte vlek op de borst of aan de keel, die niet groter is dan vijf centimeter, evenals witte aftekeningen aan de tenen, worden niet beschouwd als fouten. De kleur van de lippen en de oogleden moeten overeenkomen met de kleur van de neusspiegel.

Trainen en opvoeden van een Vizsla draadhaar

De Vizsla Draadhaar is een intelligente en leergierige hond die van nature graag samenwerkt met zijn baas. Het is dan ook belangrijk om op een positieve manier te trainen en op te voeden. Een harde hand of grove behandeling zal bij deze gevoelige hond niet werken en kan zelfs leiden tot angstig of agressief gedrag.

Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen met de socialisatie van de Vizsla Draadhaar. Zo kan hij wennen aan verschillende situaties en mensen. Dit bevordert het zelfvertrouwen en voorkomt angstig of agressief gedrag naar vreemden.

Tijdens de training is het belangrijk om te werken aan gehoorzaamheid en het aanleren van commando's. Door de goede neus en het zoekvermogen van de Vizsla Draadhaar is ook het aanleren van jachttraining een goede optie. Belangrijk is wel om te zorgen voor voldoende afwisseling en uitdaging, zodat de hond niet verveeld raakt en zijn energie kwijt kan.

Activiteit en bewegen van een Vizsla draadhaar

De Vizsla Draadhaar is een actieve hond die veel beweging nodig heeft. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie om deze energieke hond gezond en gelukkig te houden.

De Vizsla Draadhaar is van nature een jachthond en heeft een goede neus, uithoudingsvermogen en snelheid. Dit maakt hem geschikt voor activiteiten zoals jagen, wandelen, rennen en fietsen. Ook vinden ze het vaak leuk om te zwemmen en apporteren.

Het is belangrijk om de beweging en activiteiten langzaam op te bouwen. Begin met korte wandelingen en bouw deze langzaam uit naar langere wandelingen en andere activiteiten. Laat uw Vizsla Draadhaar niet te lang alleen thuis, want deze hond kan last hebben van verlatingsangst. Het is beter om de hond mee te nemen op uitjes of te zorgen voor een andere vorm van gezelschap.

Naast lichaamsbeweging hebben Vizsla Draadharen ook behoefte aan mentale stimulatie. Dit kan worden bereikt door middel van training en spelletjes. Omdat deze honden intelligent en leergierig zijn, is het belangrijk om de training afwisselend en uitdagend te houden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van gehoorzaamheidstraining, speurwerk, apporteren of behendigheidstraining.

Kenmerken van een Vizsla draadhaar

  • Rasgroep: Voorstaande honden
  • Leeftijd: 13-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 58-64 cm. Teef: 54-60 cm
  • Gewicht: Reu: 25-29 kg. Teef: 20-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Vizsla draadhaar

De Vizsla draadhaar is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Vizsla draadhaar is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource:Screenshot video Hungarian Wirehaired Vizsla

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test