Rasbeschrijving van de Hollandse Herdershond

Het ras de Hollandse Herdershond ontstond tijdens de jaren 1800 in Nederland als een hond die geschikt was voor alle doeleinden. Ze waren bedreven in wagen trekken, als politiehonden en werden gebruikt voor het bewaken. Ze worden zeer gewaardeerd door hun snelle reflexen en mogelijkheden.

Karakter

Het meest onderscheidende kenmerk van de Hollandse Herdershond is de bonte vacht. Dit ras is krachtig, gespierd, goed geproportioneerd en heeft een evenwichtige bouw. Hollandse Herdershonden stralen intelligentie uit en hebben dit ook.

Temperament

De Hollandse Herdershond is aanhankelijk, levendig, gehoorzaam, betrouwbaar en trouw. Ze hechten zich meestal sterk aan een familielid, maar ze zijn liefdevol voor hun hele gezin. De Hollandse Herdershond is beschermend en gehecht aan hun familie, huis en territorium en zijn uitstekende waakhonden. Het zijn alerte, actieve en enthousiaste werkers. De Hollandse Herdershond doet het goed met andere honden en andere huisdieren.

Verzorging

De kortharige en langharige rassen moeten regelmatig geborsteld worden om dode en losse haren te verwijderen. De ruwharige vacht moet 2x per jaar professioneel worden geplukt. Er zijn geen bekende gezondheidskwesties.

Vacht

De Hollandse Herdershond is er in drie verschillende variëteiten: Ruwharig, langharig en kortharig. De ruwhaar is grof en van gemiddelde lengte. De langharige is hard, recht, plat en lang. De kortharige is dicht, kort in de lengte en van een fijne structuur. Alle drie de typen vacht zijn weerbestendig.

Trainen en opvoeden

De Hollandse Herdershond heeft een dominante baas nodig. Dit ras leert snel en de opvoeding moet variërend zijn om ze geïnteresseerd te houden. Ze blinken uit in gehoorzaamheid, politie werk, militaire werk en bewaking. Opvoeding of opleiding moet gegeven worden met stevigheid, eerlijkheid en consistentie.

Activiteit en bewegen

De Hollandse Herdershond wordt niet aanbevolen voor mensen met een sedentaire levensstijl. De Hollandse Herdershond bloeit op als ze mogen werken, als ze activiteiten te doen krijgen of om een klus te klaren. Ze worden niet aanbevolen om in een appartement te houden. Lichamelijke en geestelijke stimulatie is absoluut van cruciaal belang. Ze blinken uit in behendigheid, schapendrijven, gehoorzaamheid en concurrentie. Met de Hollandse Herdershond kun je uitstekend wandelen en joggen

Kenmerken

Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
Leeftijd: 12 - 14 jaar
Schofthoogte: Reu 57-62cm, Teef 55-60cm
Gewicht: Reu 28kg, Teef 23kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Redactie

geplaatst op 26 februari 2020 | 13:41

@Msrita Borr, je hebt helemaal gelijk! Wij hebben dit gelijk aangepast. Dank voor de tip!

Msrita Borr

geplaatst op 18 februari 2020 | 15:02

Typfout. Moet zijn: reu 40 kg ?? wat ook veel te zwaar is

Msrita Borr

geplaatst op 18 februari 2020 | 14:54

Gewicht reu 50 kg en Teef 40 kg ? Is wel heel heel erg zwaar ??

Jan Sijbrand

geplaatst op 8 maart 2017 | 11:27

Eens een hollander altijd een hollander alert en trouw speels zijn hele leven lang!

Petra

geplaatst op 3 december 2015 | 14:37

Hollandse herder is werkelijk een fantastische hond. Aan te bevelen!

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test