Centraal-Aziatische Ovcharka: beschermer van familie en vee

Alles wat je wilt weten over de Centraal-Aziatische Ovcharka

Over de Centraal-Aziatische Ovcharka

De Centraal-Aziatische Ovcharka komt van oorsprong uit de USSR en dit oude werkende ras was en wordt nog steeds gebruikt als hoeder van vee. Centraal-Aziatische Ovcharka's zijn populair in Engeland, Polen en Italië. Andere benamingen zijn Alabai, Central Asian Shepherd Dog of kortweg Central Asian Ovcharka. 

De Centraal-Aziatische Ovcharka is een robuuste en intelligente hond, bekend om hun waakzaamheid en beschermend instinct. De Centraal-Aziatische Ovcharka is zelfverzekerd, zelfstandig en zeer beschermend. Ze zijn zeer gehecht aan hun familie en zijn vaak verdedigend ten opzichte van hen. Hoewel ze sterk en dominant kunnen zijn, hebben ze ook een zachte en aanhankelijke kant. Een goede socialisatie en opvoeding is cruciaal om te voorkomen dat ze agressief of dominant gedrag vertonen.

De Centraal-Aziatische Ovcharka staat bekend om zijn diepe, luide blaf. Dit is een natuurlijke eigenschap van het ras, dat traditioneel werd gebruikt om vee te hoeden en te beschermen tegen roofdieren. De hond heeft geleerd om op deze manier te blaffen om zijn territorium te bewaken en indringers af te schrikken.

Wat kost een Centraal-Aziatische Ovcharka

De kosten voor een Centraal-Aziatische Ovcharka zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Centraal-Aziatische Ovcharka.

Karakter van een Centraal-Aziatische Ovcharka

Dit ras is zeer intelligent maar onafhankelijk en daardoor is trainen een hele opgave. Hij is zeer alert, onstuimig ,speels, waaks, eigenzinnig, zelfstandig en dominant. Maar dit alles bij elkaar maakt hem een mooi huisdier. Doordat zijn relatie met de mens al heel veel terug gaat is het een intelligent en intuïtief dier. Een hond die zich niet laat misleiden. De baas moet de karaktereigenschappen van de Centraal Aziaat waarderen. Hij moet een evenwichtige leiding kunnen geven. Als dit niet gebeurt, dan zal de hond het heft in eigen handen nemen.

Mocht u een pup in huis nemen van dit dit dan moet u rekening houden met de onderdanigheid die dit ras als pup vertoond. Deze onderdanigheid is geboren uit overleving en is niet te vergelijken met onderdanigheid uit respect. Van pup af aan moet duidelijk gemaakt worden wie de baas is en is een goede socialisatie erg belangrijk. De balans tussen leiderschap en wederzijds respect moet in balans zijn. Met een harde hand zal dit respect nooit verkregen worden.

Temperament van een Centraal-Aziatische Ovcharka

Dit ras wordt niet aanbevolen voor timide of onervaren hondenbezitters. De Centraal-Aziatische Ovcharka is zelfverzekerd, onafhankelijk en hardwerkend. Ze zijn wantrouwig en achterdochtig tegenover vreemden en zeer beschermend ten opzichte van hun familie, eigendom en grondgebied. Het is een trouwe, kalme en toegewijde hond en ze doen het goed met kinderen bij wie ze zijn opgegroeid. Bij kinderen die ze niet kennen is alertheid geboden.

Verzorging van een Centraal-Aziatische Ovcharka

Af en toe borstelen is aan te raden om losse en dode haren te verwijderen. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk. De Centraal-Aziatische Ovcharka kunnen vatbaarder zijn voor gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie.

Vacht van een Centraal-Aziatische Ovcharka

De Centraal-Aziatische Ovcharka heeft een dubbele vacht die in twee typen voorkomen: Langharig en kortharig. De buitenste laag van de langharige is grof en lang. Er zijn extra haren op de rug van de achterpoten, staart, oren en nek. De ondervacht is zacht en dicht. De kortharige vacht heeft een buitenste laag van korte, ruwe haren. De ondervacht is zacht en dicht.

Trainen en opvoeden van een Centraal-Aziatische Ovcharka

De Centraal-Aziatische Ovcharka moeten vroege en intense socialisatie hebben. Dit is een dominante ras dat een goed geïnformeerde eigenaar vereist. De Centraal-Aziatische Ovcharka zal niet reageren op ruwe of hardhandige methoden. 

De Centraal-Aziatische Ovcharka is een ras dat van nature onafhankelijk en eigenzinnig is. Ze hebben een sterke wil en kunnen soms wat koppig zijn, wat het belangrijk maakt om vroege socialisatie en training te geven om ongewenst gedrag te voorkomen.

Het is belangrijk om bij de training van dit ras consequent en geduldig te zijn, en om positieve bekrachtiging te gebruiken in plaats van harde correcties. Deze honden zijn van nature beschermend en kunnen territoriaal zijn, dus het is belangrijk om te leren hoe je dit gedrag kunt controleren en beheren. Het is ook belangrijk om ze te leren om goed om te gaan met andere dieren en mensen, omdat ze van nature wantrouwend kunnen zijn ten opzichte van vreemden.

Vanwege hun grootte en kracht is het ook belangrijk om hun fysieke vermogen te beheersen. Het is belangrijk om ze te leren om aan de lijn te lopen en om te voorkomen dat ze trekken of andere ongewenste gedragingen vertonen tijdens het wandelen. Over het algemeen reageren deze honden goed op training en hebben ze een sterke werkethiek, dus het is belangrijk om ze bezig te houden met activiteiten zoals wandelen, spelen en trainen.

Activiteit en bewegen van een Centraal-Aziatische Ovcharka

De Centraal-Aziatische Ovcharka wordt niet aanbevolen voor de stad of appartement. De Centraal-Aziatische Ovcharka moet wonen in een landelijke omgeving waar ze kunnen werken en voldoende ruimte hebben om veilig rond te lopen en hun oorspronkelijke taak kunnen uitvoeren, namelijk waken.

Kenmerken van een Centraal-Aziatische Ovcharka

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 12-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 65-78 cm. Teef: 60-69 cm
  • Gewicht: Reu: 50-79 kg. Teef: 40-65 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Centraal-Aziatische Ovcharka

De Centraal-Aziatische Ovcharka is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Centraal-Aziatische Ovcharka is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Image source: Halalosirambankiskecskek, CAO in Hungary, CC BY-SA 4.0

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test