Rasbeschrijving van de Schipperke

Het Schipperke is een levenslustig en energiek ras en is enigszins beschermend. Ze zijn zeer loyaal en toegewijd aan hun baas. Dit ras blaft bij het zien van vreemden en houdt er van om te huilen.

Karakter

Met hun gemiddelde intelligentie is dit ras moeilijk zindelijk te maken, maar met een consistente training zal dit ras goed gedijen. Het Schipperke is erg zelfverzekerd en alert en dit ras hecht zich sterk aan zijn familie. Het Schipperke werd oorspronkelijk gebruikt om te jagen op ongedierte, dus jachtinstinct kan aanwezig zijn.

Temperament

Dit energieke en vrolijke ras zal zijn huis en familie tegen indringers beschermen. Het Schipperke kan goed met kinderen, maar moet als pup worden gesocialiseerd rond andere dieren anders kunnen ze territoriaal worden. Ze zullen blaffen bij het zien van indringers of vreemde dieren.

Verzorging

Kammen of borstelen met een stevige borstel zal voldoende moeten zijn voor dit schone ras.

Vacht

De vacht is enigszins hard en recht en het Schipperke heeft een duidelijke kraag rond de hals. De dikke dubbele vacht moet stug zijn om aan te raken, terwijl de ondervacht zacht en dicht moet zijn met het uiterlijk van manen.

Trainen en opvoeden

Het Schipperke vereist een stevige maar toch zachte en consequente training. Het is een zeer alerte en energieke hond maar dit ras kan moeilijk om te trainen omdat ze de neiging hebben om snel hun interesse te verliezen. Met de juiste trainingsmethoden en gehoorzaamheidscursussen, kan dit ras zeer welgemanierd en beleefd worden.

Activiteit en bewegen

Een omheinde tuin het beste zou zijn voor deze hond die veel energie heeft, maar hij zal het ook goed doen in een appartement. Het Schipperke houdt van lopen en is onvermoeibaar, zodat ze regelmatig wandelingen en speelsessies nodig hebben.

Kenmerken

Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
Leeftijd: 12 - 13 jaar
Schofthoogte: -
Gewicht: 3-8 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Bianca van der Heijden

geplaatst op 4 mei 2016 | 12:05

Ik ben een blije en trotse eigenaar van een schipperke pup! Ik heb hem gehaald toen hij acht weken was. Inmiddels is hij 10 en halve week oud. Hij is geweldig! Binnen drie dagen luisterde hij perfect naar zijn naam. 1e les puppytraining gehad en meneertje heeft al veel geleerd! Zindelijk is hij natuurlijk nog niet, maar ik ga 8 x per dag met hem naar buiten en inmiddels plast hij nog maar 1 of 2 x per dag in huis en 1 poepje. Vind ik al superknap! Hij is erg aanhankelijk, waar ik ga, is hij. Of het nou in de douche is, het toilet, tijdens koken, of gewoon op de bank. Hij wil continue bij mij zijn. Buiten loopt hij zowel aan de riem als los en dat doet hij goed. Hij blijft bij me en luistert geweldig. Er wordt hier geschreven in de omschrijving dat dit ras een gemiddelde intelligentie heeft... In mijn beleving is het toch anders. Maar misschien ligt het per hondje verschillend. Mijn hondje is bovengemiddeld intelligent! Hij leert elke dag meer bij en gedraagt zich er naar. Kortom, ik ben erg blij met hem en hoop dat hij inderdaad toch wel minimaal 14 jaar zal worden!

Duque

geplaatst op 1 februari 2016 | 22:36

Wij zijn de eigenaars van een schipperke Alhoewel wij niet helemaal zeker dat ze ook niet gekruist is met een keeshondje Ze was op 4 maand ook nog niet helemaal zindelijk Nu is ze 5 maand en reeds een week dag en nacht zindelijk Dus geef de moed niet op. Ze zijn zeer slim

Cathy

geplaatst op 20 oktober 2015 | 15:42

hallo, we hebben ons de trotse eigenaars gemaakt van ons Angel,ze is een kruising van Kees en Schipper, bijna 4 maanden jong.Ze begint nu wel wat te luisteren, zindelijk is ze soms,gaat buiten wandelen maar wacht met iets te doen tot ze weer binnen is.gaat dit nog veranderen?Tips zijn steeds welkom Gr Cathy

Erna

geplaatst op 13 juli 2015 | 14:30

We hebben een schipperke van bijna 15 jaar. Uit het asiel toen hij 7 maanden oud was. Diverse malen terug geplaatst daar hij niet zindelijk was. Veel geduld en consequent zijn is dat gelukt. Aan de mand vastbinden 's nachts en licht verteerbaar voer. Rijst/lam brokken, doen wij dat niet dan heeft hij weer ongelukjes. Nu is hij doof en bijna blind en nog komt hij met het touw aan die we dan een halve meter weggooien. Dat gaat nog net. Super lieve hond maar wel sterk karakter dus vaste regels zeer belangrijk.

T.Lichtenberg

geplaatst op 26 september 2014 | 22:23

We hebben 12 jaar lang een Schipperke gehad en met pijn in ons hart afscheid van hem moeten nemen toen zijn nieren het opgaven. De eerste tijd heeft de opvoeding ons heel veel moeite gekost. Nadat we hem hebben laten castreren werd hij wat aanhankelijker en gezeglijker.Toen werd de band tussen hem en ons ook veel hechter. Ik zou dit ras zeker niet aanraden voor beginners. Maar als je hem een consequente, liefdevolle opvoeding met veel sport en spel kunt geven heb je een gouden vriend voor het leven aan hem

Rudolf Maurice Schouw

geplaatst op 13 juli 2014 | 18:03

Sorry, beste mensen!!!! Ik dacht dat het niet gelukt was om mijn reactie op de side te plaatsen dus ik heb heel veel heen en weer geklikt. Op een gegeven moment de moed opgegeven omdat ik erven uitging dat de side verouderd was. Totdat ik in mijn mail keek dus. (Edit admin, te veel aan berichten

Maartje

geplaatst op 7 december 2013 | 16:02

Heb ook zelf een schipperke (Zit ook wat keeshond in) Ze is heel lief en goed te trainen. Heeft wel een eigen willetje. Je kunt haar niet tegen haar wil in op schoot pakken bijvoorbeeld.Het herden zit er ook in en dit doet ze ook met andere honden inclusief onze oudere keeshond. Ze is ook heel dominant en hapt regelmatig naar andere grotere honden als ze iets niet wil of ze te dicht bij haar komen. Zeer moedig klein eigenwijs beestje. Maar geweldig karakter! Neiging tot uitdagen en domineren van baasje in het begin. Zeer strikt maar zachtaardige opvoeding nodig. Mijn vriend is verschillende keren kwaad geworden op haar, tegen hem is ze terughoudender dan naar mij.

will vogelzang

geplaatst op 28 oktober 2011 | 15:20

vind het een super hond(je). mijn Sam is 17 jaar oud geworden. velen worden toch wel minstens 14 jaar. vrolijk levendig en gehoorzaam was hij.

Marga Broer

geplaatst op 6 oktober 2011 | 22:47

wie heeft ervaring met het schippertje? vind het om te zien een heel leuk hondje Heb zelf een labrador gehad dat was een hele makkelijke hond maar helaas in juni in moeten laten slapen ze is 12 jaar geworden ik wil nu een wat kleinere hond maar wel een waar je lekker meer kunt wandelen en spelen Maar we hebben wel een hekel aan kef honden ik heb wel gelezen dat ze goed luisteren en leer gierig zijn wie heeft zelf zo´n hondje en kan mij meer vertellen? Ik hoop gauw wat te horen Gr Marga

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test