Rasbeschrijving van de Appenzeller Sennenhond

Van de vier Alpine rassen is de Appenzeller Sennenhond de minst bekende en is uiterst zeldzaam. Het ras komt van oorsprong uit Zwitserland en werd gebruikt als een kuddebewaker, voor het verplaatsen van vee, als reddingshond en wagen-trekker.

Karakter

De Appenzeller Sennenhond is gespierd, atletisch en krachtig. De Appenzell heeft een enorme uithoudingsvermogen en is erg lenig. Ze zijn veelzijdig en hardwerkend.

Temperament

De Appenzeller Sennenhond wordt niet aanbevolen bij mensen die geen ervaring hebben met honden. Hoewel ze loyale en toegewijde metgezellen zijn, is dit ras niet alleen maar een huisdier. Het zijn werkers. Ze zijn winterhard, moedig en aanhankelijk. Ze zijn zeer beschermend tegenover hun familie, hun huis en territorium. Ze doen het goed met andere honden en huisdieren met wie ze zijn opgegroeid. Ze hebben de neiging om onophoudelijk te blaffen.

Verzorging

De Appenzeller Sennenhond moet af en toe geborsteld worden met een stevige borstel om losse en dode haren te verwijderen. Het is belangrijk om regelmatig de oren en de voetzolen te controleren op vuil.

Vacht

De Appenzeller Sennenhond ras heeft een dubbele vacht. De buitenste vacht is kort, dik en glanzend. De ondervacht is zacht en dicht. Dit ras verhaard veel.

Trainen en opvoeden

Vroege socialisatie en gehoorzaamheidscursussen zijn absoluut van cruciaal belang. De Appenzeller Sennenhond is zeer intelligent, maar heeft een dominante baas nodig. Ze reageren niet op agressieve of hardhandige methoden. Training moet gegeven worden met stevigheid, respect, eerlijkheid en consistentie.

Activiteit en bewegen

Het wordt niet aanbevolen om een Appenzeller Sennenhond in een appartement te houden of in het stadsleven. Dit ras vereist een buitensporige hoeveelheid lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Het beste is een landelijke omgeving met ruimte om te zwerven en te mogen werken voor de baas.

Kenmerken

Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
Leeftijd: 11 - 13 jaar
Schofthoogte: Reu 55cm, Teef 50cm
Gewicht: 25-32 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Gitta Bets Beunder

geplaatst op 21 augustus 2021 | 18:13

0756161817

Chantal

geplaatst op 27 februari 2020 | 10:09

In 2015 heb ik de vraag gesteld of de hond op de foto een Grote Zwitser is ipv een Appenzeller. Ik zie nu dat de foto is aangepast. Van de 2 "kleinste" Sennenhonden (Appenzeller & Entlebucher) denk ik dat de Entlebucher het energiekste is en de Appenzeller een goede waker, een echte erfhond. De Berner is over het algemeen de rustigste. En de Grote Zwitser kan ook een fantastische waker zijn, maar zal minder lang enthousiast achter een bal aan hollen (en deze terugbrengen) dan de Entlebucher. Maar bovenstaande info is gebaseerd op mijn eigen ervaring met de 4 rassen.

Natascha

geplaatst op 19 juli 2015 | 13:58

Als je niet van blaffende honden houd, zelf niet consequent bent en weinig tijd hebt of zin hebt tijd te investeren in je hond..........Begin er niet aan!!!! Als dit je niet afschrikt en je hebt al ervaring met honden goed opvoeden dan heb je een geweldige vriend voor het leven die onafscheidelijk en trouw aan je is. Mijn 2e Appenzeller is nu 14,5 jaar en er is geen dag dat ik spijt van mijn keuze heb gehad. Mocht ik ooit weer een hond nemen dan zal dit wederom een Appenzeller worden. Maar.....bezint voor je eraan begint, want makkelijk zijn ze niet, omdat ze slim zijn en je ze altijd 1 stap voor moet zien te blijven. Zelfs nu nog.:)

Chantal

geplaatst op 7 februari 2015 | 17:24

100% Zeker weten doe ik het niet maar is de hond op de bijgeplaatste foto niet een Grote Zwitser? Aangezien zijn formaat, de bredere snuit en het ontbreken van de krul in de staart.

Robin

geplaatst op 29 januari 2014 | 09:54

De Appenzeller is geen hond voor 'beginners'. Laat je niet verleiden door dat vrolijke koppie van dat schattige puppy, maar realiseer je dat dit een sterke energieke hond is/wordt met een eigen karakter. Uitermate eenkennig, zeer baasgericht, waaks (en blaffen kunnen ze uitstekend). Misschien haak je nu al af: dat is prima. Wil je een makkelijke hond, neem dan een Golden Retriever of een Labrador. Als je toch die liefhebber bent, en wilt investeren in deze hond, heb je een vriend voor het leven. Volg een cursus, geef hem voldoende mogelijkheden om zijn energie kwijt te kunnen, en geef niet direct op als de hond in de puberteit raakt en moeilijker gedrag vertoont. Deze honden willen graag voor je werken. Doe daar dus iets mee! Appenzeller Sennenhonden zijn prachthonden voor liefhebbers, maar niet voor mensen die een 'makkelijke' hond willen.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test