De Appenzeller Sennenhond: trouw en uniek ras uit de Alpen

Alles wat je wilt weten over de Appenzeller Sennenhond

Over de Appenzeller Sennenhond

Van de vier Alpine rassen is de Appenzeller Sennenhond de minst bekende en is uiterst zeldzaam. Het ras komt van oorsprong uit Zwitserland en werd gebruikt als een kuddebewaker, voor het verplaatsen van vee, als reddingshond en wagen-trekker.

De Appenzeller Sennenhond is een uniek en oud ras uit de Zwitserse Alpen, bekend om zijn vastberaden en zelfverzekerde karakter. Het ras is sterk en lenig, met een scherp waarnemingsvermogen en een groot verdedigingsinstinct. De Appenzeller Sennenhond is een harde werker en trouwe metgezel en heeft zich bewezen als een uitstekende verdediger van zijn gezin en boerderij. Het ras heeft ook een uniek uiterlijk, met een opvallend dubbele vacht en kleurrijke patroon.

Wat kost een Appenzeller Sennenhond

De kosten voor een Appenzeller Sennenhond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Appenzeller Sennenhond ergens tussen de € 500 en de € 1.000 zal liggen.

Karakter van een Appenzeller Sennenhond

De Appenzeller Sennenhond is een zelfverzekerd en vastberaden ras met een sterk waarnemingsvermogen en een groot verdedigingsinstinct. Het ras is energiek, intelligent en altijd alert en dit laatste maakt hem een uitstekende waakhond. De Appenzeller Sennenhond is ook zacht en loyaal jegens zijn eigenaars en is een trouwe en liefdevolle metgezel. Het ras heeft ook een sterk werkdrift en is graag bezig en heeft behoefte aan uitdaging en beweging.

Temperament van een Appenzeller Sennenhond

De Appenzeller Sennenhond is een ras dat niet wordt aanbevolen voor mensen zonder ervaring met honden. Hoewel deze honden loyale en toegewijde metgezellen zijn, zijn ze niet alleen maar huisdieren. Het zijn werkhonden. Appenzeller Sennenhonden zijn winterhard, moedig en aanhankelijk. Ze zijn zeer beschermend tegenover hun familie, huis en territorium.

Hoewel Appenzeller Sennenhonden goed kunnen opschieten met andere honden en huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid, hebben ze de neiging om onophoudelijk te blaffen. Dit ras heeft ook veel beweging en mentale stimulatie nodig, anders kunnen ze destructief gedrag gaan vertonen.

Verzorging van een Appenzeller Sennenhond

Het verzorgen van de Appenzeller Sennenhond is relatief eenvoudig en vereist niet veel tijd. Deze honden moeten af en toe geborsteld worden met een stevige borstel om losse en dode haren te verwijderen. Het is ook belangrijk om regelmatig de oren en voetzolen van deze honden te controleren op vuil.

Vacht van een Appenzeller Sennenhond

De Appenzeller Sennenhond is een ras met een dubbele vacht. De buitenste laag van de vacht is kort, dik en glanzend, terwijl de ondervacht zacht en dicht is. Deze vachtstructuur biedt bescherming tegen koude en natte weersomstandigheden en maakt deze honden geschikt voor het werken in ruige terreinen.

Vanwege de dikke vachtstructuur van de Appenzeller Sennenhond, hebben deze honden de neiging om veel te verharen. Dit kan een uitdaging zijn voor eigenaren, vooral als deze honden binnen worden gehouden. Regelmatig borstelen kan helpen om losse haren te verwijderen en de vacht van deze honden gezond te houden.

Naast het bieden van bescherming tegen weersomstandigheden, heeft de vacht van de Appenzeller Sennenhond ook een esthetisch doel. De glanzende, dikke vacht geeft deze honden een unieke uitstraling

Trainen en opvoeden van een Appenzeller Sennenhond

Vroege socialisatie en gehoorzaamheidscursussen zijn absoluut cruciaal voor het opvoeden van de Appenzeller Sennenhond. Deze honden zijn zeer intelligent, maar hebben een dominante baas nodig. Om deze reden is het belangrijk dat de training gegeven wordt met stevigheid, respect, eerlijkheid en consistentie.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de Appenzeller Sennenhond niet goed reageert op agressieve of hardhandige methoden. In plaats daarvan moeten trainingen worden gegeven met positieve bekrachtiging en beloningen om gewenst gedrag aan te moedigen.

Het trainen van de Appenzeller Sennenhond vereist toewijding en consistentie. Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en consequent te zijn in het handhaven van regels. Vroege socialisatie is ook essentieel om deze honden te helpen omgaan met nieuwe situaties en mensen.

Activiteit en bewegen van een Appenzeller Sennenhond

De Appenzeller Sennenhond is een ras dat niet geschikt is om in een appartement te houden of in een stedelijke omgeving. Deze honden hebben een buitensporige hoeveelheid lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven. Het beste is om deze honden te huisvesten in een landelijke omgeving waar ze de ruimte hebben om te zwerven en te werken voor hun baas.

Deze honden zijn van nature atletisch en hebben veel beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen. Regelmatige lichaamsbeweging helpt niet alleen om hun fysieke gezondheid te behouden, maar ook om hun mentale gezondheid te ondersteunen. Wandelingen en andere activiteiten die de honden aanmoedigen om te bewegen zijn van groot belang.

Naast lichaamsbeweging hebben Appenzeller Sennenhonden ook mentale stimulatie nodig. Dit kan worden bereikt door middel van verschillende spelletjes, trainingen en andere activiteiten die hun geest uitdagen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het houden van een Appenzeller Sennenhond veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Het is niet genoeg om deze honden alleen maar een plek te bieden om te wonen. Ze hebben aandacht, beweging en mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Kenmerken van een Appenzeller Sennenhond

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 11-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 52-56 cm. Teef: 50-54 cm
  • Gewicht: Reu: 25-32 kg. Teef: 25-32 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test