De Bergamasco: de geduldige en avontuurlijke hond

Alles wat je wilt weten over de Bergamasco

Over de Bergamasco

De Bergamasco komt oorspronkelijk uit Perzië en is een oud herders ras. Ze werden ontwikkeld om onafhankelijk en intelligent te zijn. Na de Tweede Wereld oorlog was dit ras bijna uitgestorven, maar Dr. Maria Andreoli, een Italiaanse wetenschapper en fokker, bracht dit ras weer tot leven.

De Bergamasco is een intelligente en geduldige hond met een ontspannen en vriendelijke aard. Het is een actieve en energieke hond die veel beweging nodig heeft en geschikt is voor wandelingen. Het is een loyale en toegewijde hond die een sterk band heeft met zijn baas en gezin.

Wat kost een Bergamasco

De kosten voor een Bergamasco kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Bergamasco ergens tussen de € 1.000 en de € 2.500 zal liggen.

Karakter van een Bergamasco

De meest onderscheidende en unieke eigenschap van de Bergamasco is de vacht. De Bergamasco is zwaar en gespierd. Het is een echt werkend ras die grote toewijding heeft naar de baas toe en de opdrachten die ze krijgen zeer serieus nemen. Ze zijn middelgroot, sterk en moedig.

De Bergamasco staat bekend om zijn onafhankelijke karakter en is van nature waaks en beschermend. Het is een intelligente hond met een sterke wil, maar ook een gevoelige en loyale metgezel. Bergamasco's zijn over het algemeen rustig en geduldig, maar kunnen ook eigenwijs zijn. Ze zijn zeer gehecht aan hun gezin en hebben veel liefde en aandacht nodig. Dit ras heeft een sterke neiging tot het bewaken van hun territorium en kan soms wat gereserveerd zijn tegenover vreemden.

Temperament van een Bergamasco

De Bergamasco wordt niet aanbevolen voor onervaren of eerste hondenbezitters. De Bergamasco is trouw, zacht en zeer beschermend ten opzichte van hun familie, huis en territorium. Zij zullen het goed met andere honden die ze niet als een bedreiging zien, en kunnen goed samenleven met andere huisdieren bij wie ze zijn opgegroeid. De Bergamasco is tolerant en geduldig met kinderen. Dit ras is op hun hoede en kunnen wantrouwend zijn tegen vreemdelingen. Ze zijn altijd alert, attent, verstandig, waardig en goed uitgebalanceerd. De Bergamasco was nooit bedoeld om uitsluitend als een huisdier te houden.

Verzorging van een Bergamasco

De Bergamasco vereist af en toe borstelen. De "koorden" van de vacht worden met de hand gescheiden en licht afzonderlijk geborsteld. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk is en de vacht van de Bergamasco heeft een zeer lange tijd nodig om te drogen. Vanwege de zeldzaamheid van dit ras zijn er geen bekende problemen met de gezondheid. Toch komen in enkele gevallen de volgende aandoeningen voor:

Heupdysplasie (HD): Heupdysplasie is een erfelijke aandoening waarbij de heupgewrichten abnormaal gevormd zijn, wat leidt tot pijn en artritis.

Elleboogdysplasie (ED): Elleboogdysplasie is een erfelijke aandoening waarbij de ellebooggewrichten abnormaal gevormd zijn, wat leidt tot pijn en artritis.

Maagtorsie: Een maagtorsie is een levensbedreigende aandoening waarbij de maag van de hond zich omdraait en vervolgens opzwelt, waardoor de bloedtoevoer naar de maag afneemt.

Vacht van een Bergamasco

De vacht van de Bergamasco bestaat uit drie verschillende texturen. Deze drie combineren tot viltachtige matten, dreadlocks, en kunnen zo lang worden dat deze de grond bereiken. Hun hele lijf wordt volledig bedek en de vacht dient als bescherming tegen roofdieren en het weer.

Trainen en opvoeden van een Bergamasco

Ze werden gefokt om zelfstandig problemen op te lossen. De Bergamasco is een intelligente en aanhankelijke hond die graag leert. Het trainen van dit ras vereist echter wel geduld en consistentie, omdat ze soms koppig kunnen zijn en hun eigen willetje hebben. Het is belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met trainen en socialisatie om ongewenst gedrag in de toekomst te voorkomen. Positieve bekrachtigingstechnieken, zoals beloningen en lof, werken het beste bij de Bergamasco. Het is ook aan te raden om variatie aan te brengen in de training, aangezien de Bergamasco zich snel kan vervelen met routinematige oefeningen.

Activiteit en bewegen van een Bergamasco

De Bergamasco is het meest geschikt voor koude klimaten. Ze worden niet aanbevolen voor in een appartement of woning in de stad. Ze doen het best in een landelijke omgeving met ruimte om te zwerven, het krijgen opdrachten en speeltijd met hun familie.

De Bergamasco is een ras dat van nature graag actief is en geniet van buiten zijn. Dagelijkse beweging is belangrijk om overgewicht te voorkomen en hun mentale welzijn te behouden. Lange wandelingen, joggen en wandelen in de natuur zijn activiteiten waar ze van genieten. Ze hebben ook behoefte aan mentale stimulatie en uitdaging, zoals behendigheid en gehoorzaamheidstraining. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond niet te veel beweging krijgt op jonge leeftijd om groeiproblemen te voorkomen.

Kenmerken van een Bergamasco

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 13-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 55-60 cm. Teef: 55-60 cm
  • Gewicht: Reu: 25-38 kg. Teef: 25-38 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Bergamasco

De Bergamasco is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Bergamasco is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test