De Mexicaanse naakthond: uniek en een van de oudste rassen

Alles wat je wilt weten over de Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond)

Over de Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond)

Ook wel aangeduid als de Mexicaanse naakthond, de Xoloitzcuintly is een van de zeldzaamste en oudste rassen in de wereld. Azteekse Indianen vonden dit ras nuttig als bedwarmers en ze werden als heilig beschouwd.

De Xoloitzcuintle is een oud Mexicaans ras dat al eeuwenlang bestaat. De hond staat ook wel bekend als de Mexicaanse haarloze hond en heeft een belangrijke rol gespeeld in de Mexicaanse cultuur en geschiedenis.

Er zijn aanwijzingen dat de Xoloitzcuintle al zo'n 3500 jaar geleden voorkwam in Midden-Amerika. De hond werd vereerd door de Azteken en Tolteken en werd beschouwd als een heilige hond die een brug vormde tussen de aardse en de spirituele wereld. De hond werd vaak gebruikt voor rituelen en werd ook als voedsel gegeten.

In de loop der jaren is de Xoloitzcuintle steeds meer gefokt als gezelschapshond en zijn er verschillende variëteiten ontstaan, zoals de kleinere maat en de langharige variant.  Schofthoogtes: Klein 25cm tot 35 cm. Middel 36cm tot 45 cm. Groot 46cm tot 58 cm.

Wat kost een Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond)

De kosten voor een Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond) kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond) ergens tussen de € 1.500 en de € 2.500 zal liggen.

Karakter van een Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond)

Het meest onderscheidende kenmerk van de Xoloitzcuintly zijn de rechtopstaande, grote vleermuis-achtige oren die goed gehoor hebben. Het is een primitief ras en de Xoloitzcuintly is winterhard, goed gebouwde, zeer wendbaar en elegant. De Xoloitzcuintle is een hond met een sterk karakter en een sterke persoonlijkheid. Ze zijn erg loyaal en toegewijd aan hun eigenaar, maar kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden. Omdat ze van nature waakzaam zijn, kunnen ze soms beschermend zijn tegenover hun gezin en eigendommen. Xoloitzcuintles zijn vaak intelligent en leren snel, maar kunnen ook koppig zijn. Ze hebben behoefte aan veel mentale en fysieke stimulatie en hebben een hoge energiegehalte, iets om zeker rekening mee te houden.

Temperament van een Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond)

De Mexicaanse naakthond is aanhankelijk, lief, intelligent en toegewijd. Ze zijn zeer beschermend tegenover hun familie, huis en territorium. Dit ras wordt niet aanbevolen voor mensen die voor het eerst een hond nemen. De Xoloitzcuintly zal vaak niet blaffen, in plaats daarvan stoten ze een kreet uit om hun familie te waarschuwen voor gevaar. Ze kunnen agressief zijn tegenover honden die ze niet kennen. De Xoloitzcuintly is een gevoelig en emotioneel ras dat een buitensporige hoeveelheid aandacht vraagt. Ze zijn gevoelig voor spijsverteringsproblemen en neurotisch gedrag als ze gestrest raken.

Verzorging van een Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond)

De huid van de Xoloitzcuintle is net zo belangrijk als de vacht van andere honden. Het is van groot belang om de huid regelmatig te verzorgen. Regelmatig scrubben en af en toe invetten met een olievrij product is nodig. Vooral de oorranden moeten extra aandacht krijgen, omdat deze snel kloofjes kunnen vertonen. Als de hond een lichte vacht heeft of lichte vlekken, moet hij beschermd worden tegen de zon door middel van zonnebrandcrème. De Xoloitzcuintle heeft een hekel aan koude oppervlakken om op te zitten of te liggen. Daarom moet de eigenaar altijd een dekentje meenemen. Bescherming tegen de kou is niet nodig, behalve bij extreme kou (onder -5°C) en als de hond buiten langdurig moet stilstaan of zitten, bijvoorbeeld tijdens trainingen.

De Mexicaanse naakthond is gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals vroeg verlies van tanden, allergieën voor voedsel, huidinfectie en gevoeligheid voor medicatie.

Vacht van een Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond)

De Mexicaanse naakthond is er in twee variëteiten: Naakt en met haar. De haarloze bezit slechts een korte plukje haar op het hoofd en staart. De huid is glad, zacht. Het behaarde ras heeft een volle vacht dat kort is, strak en glanzend. De Xoloitzcuintly verhaard niet en is reukloos.

Trainen en opvoeden van een Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond)

Als eigenaar van een Xoloitzcuintle is het belangrijk om te weten dat dit ras een gevoelige en intelligente hond is die een consequente en respectvolle opvoeding nodig heeft. Het is daarom raadzaam om al vanaf jonge leeftijd te beginnen met het trainen van je Xolo.

Een goede socialisatie is cruciaal voor de ontwikkeling van de Xoloitzcuintle. Het is belangrijk om je hond te laten wennen aan verschillende situaties, omgevingen en mensen. Zo zal je Xoloitzcuintle zelfvertrouwen opbouwen en beter om kunnen gaan met nieuwe situaties.

Bij het trainen van je Xoloitzcuintle is het belangrijk om geduld te hebben en positieve bekrachtiging te gebruiken. Straffen en agressief gedrag van de eigenaar zal leiden tot angst en onzekerheid bij de hond. Het is daarom belangrijk om te focussen op belonen van goed gedrag en het geven van liefde en aandacht aan je Xoloitzcuintle.

Activiteit en bewegen van een Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond)

De Xoloitzcuintle is van nature een actieve hond en houdt van spelen en rennen. Wandelen, joggen en fietsen zijn goede manieren om hem in beweging te houden. Daarnaast kan de Xolo ook goed uitgedaagd worden met spelletjes en gehoorzaamheidstraining. Een goed getrainde Xolo kan zelfs meedoen aan hondensporten zoals behendigheid en flyball.

Kenmerken van een Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond)

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 12-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-58 cm. Teef: 25-58 cm
  • Gewicht: Reu: 9-14 kg. Teef: 9-14 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond)

De Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond) is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond) is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Monica S. Cassels, Pilas Argentinos-Felix-&-Fortuna-04-1912, CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test