Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond)

De Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond): alles wat je wilt weten over dit ras.

Rasbeschrijving van de Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond)

Ook wel aangeduid als de Mexicaanse naakthond, de Xoloitzcuintly is een van de zeldzaamste en oudste rassen in de wereld. Azteekse Indianen vonden dit ras nuttig als bedwarmers en ze werden als heilig beschouwd. Eens werden ze met uitsterven bedreigd en dit ras werd nieuw leven ingeblazen en maakt vandaag de dag een gekoesterd huisdier. Schofthoogtes: Klein 25cm tot 35 cm. Middel 36cm tot 45 cm. Groot 46cm tot 58 cm.

Karakter van een Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond)

Het meest onderscheidende kenmerk van de Xoloitzcuintly zijn de rechtopstaande, grote vleermuis-achtige oren die goed gehoor hebben. Het is een primitief ras en de Xoloitzcuintly is winterhard, goed gebouwde, zeer wendbaar en elegant.

Temperament van een Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond)

De Mexicaanse naakthond is aanhankelijk, lief, intelligent en toegewijd. Ze zijn zeer beschermend tegenover hun familie, huis en territorium. Dit ras wordt niet aanbevolen voor mensen die voor het eerst een hond nemen. De Xoloitzcuintly zal vaak niet blaffen, in plaats daarvan stoten ze een kreet uit om hun familie te waarschuwen voor gevaar. Ze kunnen agressief zijn tegenover honden die ze niet kennen. De Xoloitzcuintly is een gevoelig en emotioneel ras dat een buitensporige hoeveelheid aandacht vraagt. Ze zijn gevoelig voor spijsverteringsproblemen en neurotisch gedrag als ze gestrest raken.

Verzorging van een Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond)

Xoloitzcuintly’s zijn niet geschikt voor koude klimaten en hebben een jasje nodig bij koelere temperaturen. De gezondheid van de huid is uiterst belangrijk. Alleen wassen wanneer dat absoluut noodzakelijk, aangezien wassen de huid beschadigen. Hoewel het is ook belangrijk om lotion en zonnebrandcrème te gebruiken moet dit voorzichtigheid worden gedaan. Te veel lotion of zonnebrandcrème resultaten in verstopte poriën en acne. De Mexicaanse naakthond is gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals vroeg verlies van tanden, allergieën voor voedsel, huidinfectie en gevoeligheid voor medicatie.

Vacht van een Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond)

De Mexicaanse naakthond is er in twee variëteiten: Naakt en met haar. De haarloze bezit slechts een korte plukje haar op het hoofd en staart. De huid is glad, zacht. Het behaarde ras heeft een volle vacht dat kort is, strak en glanzend. De Xoloitzcuintly verhaard niet en is reukloos.

Trainen en opvoeden van een Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond)

Vroege en intense socialisatie is een absolute must. De Xoloitzcuintly leert snel, maar vereist een dominante baas. Het is absoluut noodzakelijk dat de opleiding worden gedaan met respect, liefde, standvastigheid, eerlijkheid en consistentie. De Xoloitzcuintly blinkt uit in behendigheid, gehoorzaamheid en als dienst en therapie honden.

Activiteit en bewegen van een Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond)

Xoloitzcuintly ‘s zijn zeer geschikt voor een appartement. Ze zijn relatief inactief en genieten van wandelen, zonnen in een veilig omheinde tuin en tijd doorbrengen met hun familie. Het is belangrijk dat tijdens elk buitenactiviteit dit ras op de juiste manier wordt beschermt tegen het klimaat.
Bron foto: Monica S. Cassels, Pilas Argentinos-Felix-&-Fortuna-04-1912, CC BY-SA 3.0

Kenmerken van een Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond)

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd:12 - 15 jaar
  • Schofthoogte: 25 cm - 58 cm
  • Gewicht: 9-14 kg
Grootte:
2
Beweging:
4
Waakhond:
7
Onderhoud:
4
Sociaal:
4

Welke ziektes komen voor bij een Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond)

Van een Xoloitzcuintly (Mexicaanse naakthond) is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test