De Goberian: een enthousiaste en vriendelijke hond

Alles wat je wilt weten over de Goberian

Over de Goberian

De Goberian is een relatief nieuw hybride ras en is het resultaat van het kruisen van een Golden Retriever en een Siberische Husky. Zoals bij de meeste hybride rassen is er niet veel bekend over de exacte oorsprong en geschiedenis van de Goberian. Het is waarschijnlijk dat het ras voor het eerst is gefokt in de Verenigde Staten, waar het populair is geworden vanwege zijn unieke uiterlijk en persoonlijkheid.

Hoewel het nog steeds geen officieel erkend ras is, wordt de Goberian steeds populairder als gezelschapshond en familiehuisdier. Ze staan bekend om hun vriendelijke, speelse en energieke karakter en hebben een grote aanhang gekregen bij liefhebbers van zowel Golden Retrievers als Siberische Husky's. Door hun loyaliteit en trainbaarheid zijn ze ook geweldig als werkhonden, zoals bijvoorbeeld voor speurwerk of hulphond voor mensen met een handicap.

Wat kost een Goberian

De kosten voor een Goberian kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Goberian ergens tussen de € 500 en de € 2.500 zal liggen.

Karakter van een Goberian

Omdat de Gobrian een kruising is van twee rassen is een karakterbeschrijving moeilijk te bepalen. Het beste advies is om goed naar de karaktereigenschappen van zowel de Golden Retriever als de Siberische Husky te kijken. Wat is ieder geval erg duidelijk is, is dat de Goberian erg loyaal is en graag iets wil doen voor de baas.

Temperament van een Goberian

De Goberian is een vriendelijke intelligente hond die graag bij mensen is. Soms kan deze hond erg onafhankelijk zijn. De Goberian is ook een alerte hond en daardoor ook een waakhond. Hij kan goed overweg met andere huisdieren en kinderen en is een vrolijke hond. Hij staat te popelen om je te behagen en is meestal heel gehoorzaam wat hem makkelijk trainbaar maakt. De Goberian kan zich hechten aan een bepaald familielid, maar zal nog steeds vriendelijk en aanhankelijk met de anderen zijn.

Verzorging van een Goberian

Deze hond heeft veel ruimte en beweging nodig. Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn dat ze snel een aanleg hebben om te dik te worden, heupdysplasie, epilepsie, kanker, oogproblemen en allergieën

De Goberian heeft regelmatige verzorging nodig. De vacht moet minstens één keer per week worden geborsteld om klitten en vervilting te voorkomen. Vooral tijdens het verharen kan het nodig zijn om vaker te borstelen. Baden kan zo nu en dan nodig zijn, maar niet te vaak, want anders wordt de vacht te droog. Oren moeten wekelijks worden gecontroleerd en schoongemaakt om infecties te voorkomen.

Vacht van een Goberian

De vacht heeft relatief weinig onderhoud nodig, ongeveer 2 tot 3 keer borstelen per week moet voldoende zijn. Dit ras verhaard weinig. Wassen moet alleen worden gedaan als dit echt noodzakelijk is.

Trainen en opvoeden van een Goberian

Het training van de Goberian zal matig makkelijk tot moeilijk zijn. Het hangt er namelijk vanaf welk karakterdeel hij heeft. Die van de Golden, die de baas erg graag behaagd, of die van de Husky, die de baas zo af en toe wil testen. Deze hond heeft een consistentie opvoeding nodig met een stevige, maar positieve aanpak. Hij zal niet goed reageren op harde correcties. Prijs hem als hij iets goed doet, gebruik traktaties en beloningen als motivatie. Goede socialisatie vanaf een jonge leeftijd word aanbevolen.

Activiteit en bewegen van een Goberian

De Goberian is een actieve hond en heeft veel beweging nodig. Hij houdt ervan om te wandelen, rennen en spelen. Het is belangrijk om hem dagelijks minstens een uur te laten bewegen en het liefst nog meer. Hij houdt van uitdagingen, dus het is een goed idee om hem te trainen in gehoorzaamheid, behendigheid en andere activiteiten waarbij hij zijn energie kwijt kan. Een omheinde tuin is ideaal voor hem, zodat hij veilig kan spelen en rennen zonder te ontsnappen. Vergeet niet om hem altijd aan de lijn te houden tijdens wandelingen, omdat hij soms de neiging heeft om achter wild aan te gaan.

Kenmerken van een Goberian

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 10-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 50-60 cm. Teef: 50-60 cm
  • Gewicht: Reu: 15-36 kg. Teef: 15-36 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Goberian

De Goberian is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Goberian is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test