De Goldendoodle: een echt allemansvriend

Alles wat je wilt weten over de GoldenDoodle

Over de GoldenDoodle

De Goldendoodle is een kruising tussen een Poedel en een Golden Retriever. De term 'Goldendoodle' verscheen kort na de introductie van de Labradoodle. Er wordt aangenomen dat de naam in 1992 toevallig is ontstaan door de familie Neelands uit de Verenigde Staten. Een voorbijganger zou haar hebben gevraagd of haar hond Sugar een labradoodle was, waarop Neelands eigenlijk spontaan uitroep "nee, het is een GoldenDoodle." De GoldenDoodle is ook bekend onder de namen Golden Poos, Goldie Poos, of Groodles

Het is een populaire kruising vanwege de combinatie van de intelligente en hypoallergene poedel met de zachtaardige en vriendelijke Golden Retriever.

Wat kost een GoldenDoodle

De kosten voor een GoldenDoodle kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een GoldenDoodle ergens tussen de € 2.500 en de € 3.750 zal liggen.

Karakter van een GoldenDoodle

De Goldendoodle heeft over het algemeen een vriendelijk, sociaal en speels karakter. Ze zijn heel aanhankelijk en houden van gezelschap, en kunnen soms zelfs verlatingsangst ontwikkelen als ze te lang alleen worden gelaten. Het zijn slimme honden die snel leren en zich goed aanpassen aan verschillende situaties. Goldendoodles hebben vaak de neiging om overenthousiast te zijn en kunnen soms wat ondeugend zijn, vooral als ze jong zijn. Maar met de juiste training en socialisatie zijn het ideale gezinshonden die goed overweg kunnen met kinderen en andere huisdieren.

Temperament van een GoldenDoodle

Het zijn zeer sociale honden die het gelukkigst zijn als ze bij de familie zijn. Deze hond kan er dus ook niet goed tegen als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden. De kleinere Goldendoodles hebben vaak het temperament van de Poedel en de grotere Goldendoodles die van de Golden Retriever. Het is een niet-agressieve hond die naar zowel andere huisdieren als kinderen zeer vriendelijk is.

Verzorging van een GoldenDoodle

De Goldendoodle heeft niet veel verzorging nodig. Net als vele kruisingen van de poedel verhaard hij niet veel en zijn daarom geliefd bij gezinnen waar een gezinslid last heeft van allergieën.

Vacht van een GoldenDoodle

Natuurlijk is de vacht van een Goldendoodle een van de belangrijkste kenmerken, en deze kan in een breed scala aan kleuren voorkomen. De meest voorkomende kleuren zijn wit, crème, goud en rood, maar er zijn ook Goldendoodles met zwarte, bruine en zilveren vachten. De vacht van een Goldendoodle kan variëren van krullend tot golvend en kan dikker zijn dan die van een Poedel. Het is belangrijk om regelmatig te borstelen en te trimmen om klitten en klitten te voorkomen, vooral als je hond een krullende vacht heeft.

Trainen en opvoeden van een GoldenDoodle

Dit ras heeft vaak een combinatie van eigenschappen van zowel de Poedel als de Golden Retriever, en daarom kan hun trainingsbehoeften enigszins verschillen van andere rassen.

Goldendoodles zijn over het algemeen slimme honden en kunnen vaak snel leren, maar ze kunnen ook eigenwijs zijn. Daarom is het belangrijk om op een positieve en consistente manier te trainen. Positieve bekrachtiging, zoals het belonen van goed gedrag met traktaties en lof, kan erg effectief zijn bij het trainen van een Goldendoodle. Het gebruik van fysieke straffen of harde correcties wordt niet aanbevolen, omdat dit de relatie tussen de hond en de eigenaar kan schaden.

Het is ook belangrijk om te beginnen met de training op jonge leeftijd en consistent te blijven in het trainingsproces. Een goede basistraining voor gehoorzaamheid is van essentieel belang, en veel eigenaren vinden het nuttig om hun Goldendoodle te laten deelnemen aan puppytrainingklassen.

Het socialiseren van de Goldendoodle is ook erg belangrijk. Dit ras kan soms verlegen of angstig zijn in nieuwe situaties, dus het is belangrijk om ze te introduceren aan verschillende mensen, dieren en omgevingen. Het socialiseringsproces moet beginnen op jonge leeftijd en worden voortgezet gedurende het hele leven van de Goldendoodle.

Activiteit en bewegen van een GoldenDoodle

Als een kruising tussen een actieve poedel en een actieve golden retriever, heeft de Goldendoodle zeker zijn dagelijkse portie beweging nodig. Dagelijks lopen en rennen is essentieel om een ??gezonde en gelukkige Goldendoodle te houden. Een uur of meer beweging per dag, zoals wandelen, joggen, zwemmen of apporteren, zal hem tevreden houden en vermijden dat hij destructief wordt. Goldendoodles hebben ook veel mentale stimulatie nodig, zoals puzzels, gehoorzaamheidstraining en interactie met hun eigenaren. Houd er echter rekening mee dat puppy's niet te veel moeten worden uitgeoefend, omdat ze hun botten en spieren nog steeds ontwikkelen. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid beweging te bieden op basis van de leeftijd en conditie van uw Goldendoodle.

Kenmerken van een GoldenDoodle

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 60-67 cm. Teef: 54-57 cm
  • Gewicht: Reu: 20-24 kg. Teef: 15-20 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een GoldenDoodle

De GoldenDoodle is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een GoldenDoodle is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test