De Rat Terriër: soms een koppig en eigenzinnig ras

Alles wat je wilt weten over de Rat terrier

Over de Rat terrier

Rat Terriërs zijn honden die bekend staan om hun werkvermogen en doel om ratten te vangen. Al in de 16e eeuw werd er melding gemaakt van een hond die speciaal was gefokt om ratten te vangen. Deze hond reisde mee aan boord van een Engels vlaggenschip genaamd "Mary Rose" dat in 1545 zonk. De voorouders van de Rat Terriër werden later naar de Verenigde Staten gebracht door Britse arbeiders die naar Amerika migreerden. Daar werden ze gebruikt om ratten, eekhoorns en andere kleine dieren te vangen.

Rat Terriërs werden gefokt voor snelheid en werden bekend als "feists" aan het einde van de 19e eeuw. In de jaren 1910 en 1920 werden nieuwe soorten toegevoegd door ze te kruisen met Toy Fox Terriërs. Later werden ze ook gekruist met andere terriërs en zelfs hazen en Beagles om hun jachtvaardigheden te verbeteren.

Met de technologische verbeteringen in de landbouw en het toegenomen gebruik van pesticiden begonnen Rat Terriërs in de jaren 50 hun belang te verliezen en verdwenen ze bijna helemaal. Maar in de jaren 70 kreeg het ras een nieuwe impuls toen een liefhebber, Milton Decker, een nieuwe soort Rat Terriërs kweekte die groter waren en werden gebruikt voor het jagen op grotere dieren. In 2013 werden Rat Terriërs eindelijk erkend door de American Kennel Club.

Wat kost een Rat terrier

De kosten voor een Rat terrier zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Rat terrier.

Karakter van een Rat terrier

Rat Terriërs zijn energieke, nieuwsgierige en vrolijke kleine honden. Ze hebben typische Terriër-eigenschappen, zoals houden van sport en graven, maar ze kunnen ook lekker op de bank liggen en bij hun baasjes slapen. Ze zijn eigenwijs en onbevreesd, waardoor ze altijd op zoek zijn naar hun eigen interesses. Toch vinden ze het leuk om hun baasjes te plezieren en volgen ze hen aandachtig door het huis en reageren ze intuïtief op hun humeur.

Rat Terriërs kunnen goed overweg met kinderen, vooral met kinderen van hun eigen familie. Ze zijn echter voorzichtig met vreemden en hebben tijd nodig om aan nieuwe mensen te wennen. Deze eigenschap maakt ze tot goede waakhonden en het feit dat ze instinctief blaffen, helpt daarbij. Als ze op de juiste manier worden gesocialiseerd, kunnen ze goed overweg met andere dieren, maar ze hebben wel een prooidrift omdat ze in het verleden werden gebruikt om ratten te vangen. Ze kunnen dus op kleine prooien jagen als ze de kans krijgen. Vanwege hun vermogen om te springen en te graven, is het belangrijk om op te letten als ze alleen op een erf worden achtergelaten, zelfs als ze omheind zijn. Wandelen zonder riem wordt ook niet altijd aanbevolen.

Temperament van een Rat terrier

Rat Terriërs hebben een interessante persoonlijkheid, snel om te reageren, slim, impulsief en meestal bazig. Sommigen vinden hun levendige en grappige eigenschappen leuk, terwijl anderen ze beschouwen als 'slechte gewoonten'. Ze hebben veel beweging en mentale stimulatie nodig om zich te vermaken en verveling te voorkomen. Ze zullen graag in de tuin graven als ze daarvoor de ruimte krijgen en hierdoor voorkom je destructief gedrag in huis. Het is belangrijk om als eigenaar ervaren en stevig te zijn, omdat Rat Terriërs een consistente en zelfverzekerde roedelleider nodig hebben om hun pittige houding onder controle te houden en hun koppigheid tot een minimum te beperken.

Rat Terriërs hebben een onafhankelijke aard en als ze ergens bang voor zijn, hebben ze de neiging om weg te rennen of te ontsnappen. Dit kan een probleem zijn als ze niet in een veilige omgeving worden gehouden of als ze losgelaten worden zonder riem.

Verzorging van een Rat terrier

Door hun korte vacht heeft de Rat Terriër geen intensieve verzorging nodig. Een regelmatige borstelbeurt is voldoende om de vacht in goede conditie te houden. 

Net als bij veel andere hondenrassen, kunnen Rat Terriërs last hebben van verschillende gezondheidsproblemen. Enkele veelvoorkomende gezondheidskwesties bij Rat Terriërs zijn allergieën, epilepsie en hartziekten. Andere mogelijke gezondheidsproblemen zijn patella luxatie, oogproblemen en heupdysplasie.

Vacht van een Rat terrier

De Rat Terriër heeft een zeer korte vacht die dicht tegen het lichaam van de hond zit. De vacht moet stevig en stug aanvoelen. De Rat Terrier komt voor in verschillende vachtkleuren. De klassieke kleur is zwart met bruine aftekeningen en witte vlekken (ook wel bekend als zwart tricolor), maar chocoladebruin, verschillende tinten bruin (van lichtgoud tot donker mahonie) komen allemaal veel voor. De vacht kan driekleurig of tweekleurig zijn echter altijd met wat wit aanwezig.

Trainen en opvoeden van een Rat terrier

De Rat Terriër is erg levendig, maar kan erg koppig zijn wat hem moeilijk trainbaar maakt. Dit ras vereist een stevige en ervaren baas. Consistentie is een must aangezien dit ras de neiging heeft om zeer snel zijn interesse te verliezen. 

Rat Terriërs zijn slimme honden die snel leren en goed reageren op positieve versterking zoals voedsel en lof. Het is van groot belang om hen van jongs af aan bloot te stellen aan verschillende mensen, situaties, geluiden, dieren en ervaringen, zodat ze sociaal fit zijn en zich goed gedragen in de buurt van andere mensen en dieren. Als een Rat Terriër niet op de juiste manier gesocialiseerd wordt, kan hij agressief worden tegenover vreemden en andere dieren. Dit komt doordat ze instinctief op hun hoede zijn voor andere mensen en een vrij onafhankelijk temperament hebben. Het is dus belangrijk om hen regelmatig te trainen en te socialiseren, zodat ze zich kunnen aanpassen aan verschillende situaties en mensen.

Activiteit en bewegen van een Rat terrier

Rat Terriërs zijn actieve en energieke honden die houden van bewegen. Van nature zijn ze goede renners en gravers, en ook zwemmen is een favoriete bezigheid. Het is dan ook belangrijk om deze kleine honden dagelijks minstens 40 minuten beweging te geven. Dit kan variëren van wandelingen tot spelen in de tuin, maar ook andere activiteiten zoals agility en gehoorzaamheidstraining zijn geschikt voor hen. Als Rat Terriërs niet genoeg beweging krijgen, kunnen ze zich gaan vervelen en ongewenst gedrag gaan vertonen, zoals blaffen en kauwen op objecten.

Maar naast fysieke stimulatie hebben Rat Terriërs ook mentale uitdagingen nodig. Ze zijn namelijk slimme honden en hebben behoefte aan mentale stimulatie om zich te vermaken. Dit kan door middel van speelgoed, puzzels en spelletjes waarbij ze hun hersenen moeten gebruiken. Ze zijn mensgericht en vinden het leuk om betrokken te worden bij activiteiten die hun baasjes ook leuk vinden. Of het nu gaat om een spelletje binnenshuis of een lange wandeling in het park, Rat Terriërs zullen genieten van elke vorm van beweging die samen met hun baasje wordt gedaan.

Kenmerken van een Rat terrier

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 15-18 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-46 cm. Teef: 25-46 cm
  • Gewicht: Reu: 4-11 kg. Teef: 4-11 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Rat terrier

De Rat terrier is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Rat terrier is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test