Hollandse smoushond

De Hollandse smoushond: alles wat je wilt weten over dit ras.

Rasbeschrijving van de Hollandse smoushond

In het begin van de twintigste eeuw was de Smoushond met name in de stad Amsterdam erg populair vanwege het vrijhouden van de stallen van ongedierte. De herkomst van dit ras is niet helemaal bekend. Aangenomen wordt dat ze waarschijnlijk via de Rotterdamse haven vanuit Duitsland kwamen. Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd het laatste nest in het stamboek bijgeschreven. Daarna duurde het tot 1973 voor de Hollandse smoushond weer in de belangstelling kwam. Een paar echte liefhebbers van dit ras zijn begonnen met het zogenaamde terug-fok-programma en op 1 april 1978 werd de Hollandse Smoushonden Club opgericht. In het buitenland is de Hollandse Smoushond nauwelijks bekend vanwege het feit dat de fokkers de honden alleen in Nederland plaatsen.

Karakter van een Hollandse smoushond

Deze gehoorzame hond is een vriendelijke en charmante metgezel. De Smoushond kan verlegen zijn bij mensen die hij niet kent maar is zeer liefdevol naar mensen die hij wel kent. Deze bekwame en intelligente hond heeft een aanzienlijk aanpassingsvermogen, is alert en heeft een gevoel voor humor. De Smous is afhankelijk, sober en gevoelig en het is een goede waakhond. Leer de hond met mate te blaffen anders kan dit obsessief gedrag worden.

Temperament van een Hollandse smoushond

De Smoushond kan goed met kinderen en andere huisdieren zoals katten en soortgenoten leven. De Nederlandse Smoushond wil erg graag behagen, dus trainen en opvoedingen mogen doorgaans geen problemen opleveren. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je altijd consequent bent, aangezien ze anders kunnen ze proberen om de leidersrol over te nemen.

Verzorging van een Hollandse smoushond

De Hollandse Smoushond is een eenvoudig ras om te verzorgen. Erfelijke aandoeningen zijn niet bekend bij de Smous

Vacht van een Hollandse smoushond

De vacht moet ruig en onverzorgd zijn. Afhankelijk van de kwaliteit van de vacht, kan het nodig zijn de hond twee maal per jaar te laten plukken. Af en toe moet er overtollig haar uit de oren en tussen de voetzolen verwijderd worden

Trainen en opvoeden van een Hollandse smoushond

Dit onvermoeibare ras heeft dagelijkse lange wandelingen nodig. Ze houden ervan om te gaan zwemmen. Behendigheidscursussen zijn raadzaam aangezien dit ras erg graag wil leren.

Activiteit en bewegen van een Hollandse smoushond

De Nederlandse Smoushond doet het goed in een appartement zolang het voldoende beweging krijgt en hij geeft de voorkeur aan koelere klimaten.

Kenmerken van een Hollandse smoushond

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd:12-15 jaar
  • Schofthoogte: 35 - 42 cm
  • Gewicht: 9 - 10 kg
Grootte:
3
Beweging:
6
Waakhond:
4
Onderhoud:
2
Sociaal:
4

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test