Rasbeschrijving van de Hollandse smoushond

In het begin van de twintigste eeuw was de Smoushond met name in de stad Amsterdam erg populair vanwege het vrijhouden van de stallen van ongedierte. De herkomst van dit ras is niet helemaal bekend. Aangenomen wordt dat ze waarschijnlijk via de Rotterdamse haven vanuit Duitsland kwamen. Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd het laatste nest in het stamboek bijgeschreven. Daarna duurde het tot 1973 voor de Hollandse smoushond weer in de belangstelling kwam. Een paar echte liefhebbers van dit ras zijn begonnen met het zogenaamde terug-fok-programma en op 1 april 1978 werd de Hollandse Smoushonden Club opgericht. In het buitenland is de Hollandse Smoushond nauwelijks bekend vanwege het feit dat de fokkers de honden alleen in Nederland plaatsen.

Karakter

Deze gehoorzame hond is een vriendelijke en charmante metgezel. De Smoushond kan verlegen zijn bij mensen die hij niet kent maar is zeer liefdevol naar mensen die hij wel kent. Deze bekwame en intelligente hond heeft een aanzienlijk aanpassingsvermogen, is alert en heeft een gevoel voor humor. De Smous is afhankelijk, sober en gevoelig en het is een goede waakhond. Leer de hond met mate te blaffen anders kan dit obsessief gedrag worden.

Temperament

De Smoushond kan goed met kinderen en andere huisdieren zoals katten en soortgenoten leven. De Nederlandse Smoushond wil erg graag behagen, dus trainen en opvoedingen mogen doorgaans geen problemen opleveren. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je altijd consequent bent, aangezien ze anders kunnen ze proberen om de leidersrol over te nemen.

Verzorging

De Hollandse Smoushond is een eenvoudig ras om te verzorgen. Erfelijke aandoeningen zijn niet bekend bij de Smous

Vacht

De vacht moet ruig en onverzorgd zijn. Afhankelijk van de kwaliteit van de vacht, kan het nodig zijn de hond twee maal per jaar te laten plukken. Af en toe moet er overtollig haar uit de oren en tussen de voetzolen verwijderd worden

Trainen en opvoeden

Dit onvermoeibare ras heeft dagelijkse lange wandelingen nodig. Ze houden ervan om te gaan zwemmen. Behendigheidscursussen zijn raadzaam aangezien dit ras erg graag wil leren.

Activiteit en bewegen

De Nederlandse Smoushond doet het goed in een appartement zolang het voldoende beweging krijgt en hij geeft de voorkeur aan koelere klimaten.

Kenmerken

Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
Leeftijd: 12-15 jaar
Schofthoogte: 35 - 42 cm
Gewicht: 9 - 10 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test