Voedingsallergie bij de hond

Voedingsallergie

Voedingsallergie

Een voedingsallergie, of een allergie voor voeding wat is dat nou eigenlijk: Het lichaam kan allergisch reageren op sommige stoffen die in voeding zit. Een ontstekingsreactie van de huid vertoont zich, met jeuk daarbij.  Iedere hond kan dit krijgen, maar er zijn rassen die er gevoelig voor zijn. Hierdoor is het aannemelijk dat het erfelijk is.

Symptomen van voedingsallergie bij de hond

Jeuk is er altijd bij een allergie voor voedsel. Vooral de flanken, oren, poten en kop. Hoe ernstig een voedselallergie is kan zeer uiteenlopend zijn. Af en toe wat likken aan de tenen of krabben aan het oor, tot het constant bijten en krabben over het hele lijf.

Door het bijten en krabben door deze allergische reactie veranderd de huid nogal eens, bijvoorbeeld:

  1. Plekken die kaal zijn
  2. Huid wordt rood
  3. Donker verkleuring van de huid door likken (vaak aan de poten)
  4. Huid is beschadigd
  5. Huid is ontstoken
  6. Huid is verdikt
  7. Huid ruikt sterk

Diagnose van voedingsallergie bij de hond

Om een allergie voor voedsel aan te tonen is lastig. Dit komt omdat het van de baas veel discipline vergt. Het is namelijk alleen maar aan te tonen met een streng dieet die hypoallergeen is. Dit houdt in: zes weken lang alleen maar het hypoallergeen dieet en niets anders!

Dus geen koekje, geen stukje kaas, helemaal niks anders. Verschillende merken zijn er voor een hypoallergeen dieët. De dierenarts zal met u beslissen welke het beste is. Goede resultaten worden gezien met Hill's Z/D Ultra.

Na die zes weken hypoallergene voeding wordt gekeken of de klachten verminderd zijn. Als deze te minste 75% beter zijn geworden dan is er een allergie voor voedsel in het spel.

Als de klachten wel beter zijn maar nog niet weg, dan kan het zo zijn dat de hond:

  1. Wel iets anders heeft gehad tijden het het hypoallergene dieet
  2. Allergisch kan zijn voor componenten uit het hypoallergeen dieet (Echter is de kans klein bij Hill’s Z/D Ultra)
  3. Nog last heeft van een andere allergie, bijv. een atopie (allergisch zijn voor dingen uit de lucht)

Als er bijna geen resultaat te zien is en uw hond heeft echt niks anders gehad tijdens die 6 weken, dan is het hoogst onwaarschijnlijk het een voedselallergie is.  Dan is de volgende stap richten op  atopie. 

Maar waarom niet eerst een test op allergieën?
Dat lijkt inderdaad makkelijk . Maar als er een voedselallergie aanwezig is, dan zijn allergietesten onbetrouwbaar. Daarom eerst een test voor voedselallergie en dan pas een atopie.

Behandeling van voedingsallergie bij de hond

Hoe lastig de behandeling is, is ietwat afhankelijk van de ernst. Er zijn honden die bij de minste of geringste wisseling of foutje weer klachten krijgen. Soms is een hond  slechts voor 1 of 2 stoffen allergisch die dan prima te vermijden zijn (bijvoorbeeld controle van de verpakking).

Het definitief overstappen naar een hypoallergeen dieet, of het weglaten door allergische stoffen (verpakkings controle), dat zal de behandeling over het algemeen zijn. Welke het beste is, zal besproken moeten worden met de baas.

Is  er een  ernstige allergische reactie, dan wordt in het begin de huid ondersteund met medicatie. Dit kunnen voedingssupplementen , kortwerkende corticosteroïden  of antibiotica zijn.

Progonose van voedingsallergie bij de hond

Het is niet bekend wat de prognose is van Voedingsallergie bij de hond. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Preventie van voedingsallergie bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Voedingsallergie bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Welke rassen zijn vatbaar voor voedingsallergie

Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor voedingsallergie

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook